Одещина увійшла у трійку найкорумпованіших регіонів за підсумками 2023 року

Регіони з найбільшим рівнем корупції

Стали відомі регіони України, де виявили найбільше корупціонерів у 2023 році. Частіше за все посадовці отримували гроші за вчинення певних дій або бездіяльність.

Про це повідомляє «Опендатабот», передає Nikcenter.

Минулого року до реєстру корупціонерів потрапили 2,4 тисячі осіб, однак у порівнянні з 2021 роком кількість хабарників зменшилася втричі. Лідерами в корупції є Львівська та Київська області, де суди винесли найбільше вироків щодо чиновників, впійманих на хабарництві. В першу трійку потрапила й Одеська область.

У 2021 році посадовці переважно потрапляли до Реєстру корупціонерів через порушення з деклараціями. Однак, у 2023 році кількість справа цієї категорії скоротилася до 1,6 відсотка. Настільки низький відсоток пов’язаний з тим, що від початку повномасштабного вторгнення НАЗК не перевіряло декларації посадовців.

Натомість наступних два роки чиновників вносили до Реєстру корупціонерів через пропозицію чи обіцянку неправомірної вигоди. Окрім того, суди у 2023 році винесли найбільше вироків в таких категоріях справ як порушення вимог щодо конфлікту інтересів, зловживання впливом, прийняття пропозиції вигоди службовою особою, а також привласнення і розтрата майна у зв’ззку зі зловживанням службовим становищем.

При цьому 90 відсотків корупціонерів відбувалися штрафом. Однак, трапляються в Реєстрі навіть вироки з довічним ув’язненням корупціонерів. Зокрема, чоловік засуджений довічно запропонував 2 тисячі гривень працівнику в’язниці за отримання модему «Водафон». В результаті нове покарання за корупцію доєдналося до довічного позбавлення волі й засуджений опинився у Реєстрі корупціонерів.

Зазначимо, порушники, які потрапили до Реєстру, залишаються в ньому безстроково. Також, через воєнний стан місце роботи та посади корупціонерів приховані.

Нагадаємо, міністр юстиції запропонував відправляти на фронт корупціонерів. Денис Малюська знову підняв тему мобілізації засуджених. На його думку, законодавство потребує змін, оскільки деякі категорії людей з судимістю виявляють бажання воювати.

Раніше повідомлялося, що Україна піднялася на 12 сходинок в рейтингу сприйняття корупції. Оприлюднили рейтинг «Індекс сприйняття корупції», в якому Україна продемонструвала досить хороші результати серед інших країн. Показники України виявилися одними з найкращих у світі та найкращими за увесь час незалежності.

вирок суду, корупція, Одеська область, Одеські новини, реєстр корупціонерів

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER