Загубили комп’ютери й іншу техніку на майже 3 млн: у Миколаївській міськраді спробували пояснити, чому не відповідають на запити про зарплати керівництва

У Миколаївській міській раді на початку лютого 2023 року після інвентаризації виявили нестачу техніки на 2,8 млн грн. Втратою комп’ютерів чиновники пояснили під час судового розгляду свою відмову у наданні інформації про зарплати та премії мера, його заступників і помічників. 

Однак заяву про вчинення ймовірної крадіжки чиновники подали до поліції лише в кінці березня – після того, як на її відсутність вказали журналісти Центру журналістських розслідувань

Раніше у Миколаївській міськраді відмовилися надавати інформацію про заробітні плати та премії свого керівництва, посилаючись на воєнний стан. Журналісти Центру за підтримки юристів ГО “Платформа прав людини” оскаржують ненадання публічної інформації в суді.

У міській раді вважають таку відмову законною. Чиновники аргументують це тим, що не користувалися адміністративною будівлею до грудня 2022 року, а потім, нібито, виявили, що зникло чимало техніки. За їхніми словами, на втрачених комп’ютерах зберігалися дані і про нараховані заробітні плати працівників.  

У доказах, які мерія надала Миколаївському окружному адміністративному суду, наводиться перелік з 647 зниклих матеріально-технічних цінностей виконавчого комітету. Серед них: персональні комп’ютери, принтери, холодильники, монітори, сканери, крісла, шафи та навіть протигази. 

Висновки інвентаризації, яку проводив бухгалтерський відділ, були готові вже 6 лютого 2023 року. На неї і посилалися у міській раді, обгрунтовуючи суду у відзиві на позов журналістів, чому не надали запитувані дані. Однак, як зауважив юрист “Платформи прав людини” Євген Воробйов, заяву про зникнення, а отже крадіжку такої кількості майна міська рада не подала.

До поліції чиновники звернулися лише 29 березня – відразу після відповіді на їхній відзив, яку журналісти Центру надіслали до мерії 28 березня. 

Слід також наголосити, що запитувана інформація про розмір заробітних плат додатково подається до податкових органів, під час звітування за формою 1ДФ кожного кварталу протягом року. Оскільки звітність зберігається на серверах податкових органів, то Відповідач з легкістю може уточнити інформацію про нараховані виплати з будь-якого комп’ютера та надати запитувану інформацію”, – пояснив юрист.

Крім того, враховуючи пояснення чиновників, постає питання, як бухгалтерія нараховувала весь час заробітну плату посадовим особам, якщо не має відповідної інформації. Можливо, таким чином у Миколаївській міськраді просто хочуть приховати розмір премій та надбавок.

Нагадаємо, начальник управління охорони здоров’я Миколаївської ОВА Максим Безносенко протягом 2022 року отримав 85 тис. грн матеріальної допомоги. При цьому він володіє будинком, площею понад 500 кв. м у “Царському селі” та джипом, який наразі коштує в середньому 30 тис. доларів.

Детальніше про премії та надбавки високопоставлених чиновників Миколаївської ОВА читайте у матеріалі Центру “Матеріальна допомога власнику маєтку у «Царському селі», премії і надбавки: скільки під час війни з бюджету виплатили топ-чиновникам Миколаївської ОВА”.

заробітна плата, Миколаївська міська рада, суд


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER