В Миколаївській міськраді приховують розмір зарплат та премій керівництва, посилаючись на воєнний стан

Виконавчий комітет Миколаївської міської ради відмовився надати журналістам інформацію про розмір заробітних плат, надбавок та премій міського голови, його заступників та помічників протягом 2022 року. Відмовилися оприлюднити дані про зарплатню своїх керівників і ряд управлінь міськради. Чиновники пояснили ненадання інформації форс-мажорними обставинами, а саме воєнним станом, введеним через повномасштабне вторгнення РФ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

“Торгово-промислова палата України засвідчила факт форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили): військова агресія Російської Федерації проти України, що стало підставою для введення воєнного стану відповідно до Указу Президента. Таким чином, задоволення Вашого запиту відстрочено до офіційного закінчення вищенаведених обставин непереборної сили”, – вказали у відповідях на запити журналістів у міській раді.

Юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов пояснив, що такі відмови у доступі до публічної інформації порушують українське законодавство. Адже закон чітко встановлює необхідність обставин, які унеможливлюють виконання обов’язку з надання інформації

“Такими обставинами можуть бути: руйнування приміщення, де зберігалась інформація, відсутність працівників, техніки, окупація тощо. Тому саме по собі посилання на воєнний стан без вказування дійсної причини, за якої відсутня можливість у розпорядника інформації розглянути запит, є необґрунтованим”, – вказує Євген Воробйов.

Окрім Виконавчого комітету, до якого звернулися з питаннями про заробітні плати мера та його заступників та помічників, такі ж відмови надіслали департамент фінансів, управління з питань культури та управління державного архітектурно-будівельного контролю. В останньому управлінні ще й додали, що відмовили, бо журналісти не пояснили, чому запитувана інформація становить суспільний інтерес.

“З Вашого запиту неможливо встановити, що запитувана інформація становить суспільний інтерес та не було наведено обгрунтування, з яким наміром вказана інформація запитується та для чого буде використана. Суспільний інтерес не може зводитися до прагнення отримати інформацію про приватне життя людей або до бажання аудиторії дізнатися сенсацію”, – відповіли в управлінні ДАБК.

Журналісти Центру звернулися з заявою про порушення з боку Виконавчого комітету та управлінь міської ради до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Зазначимо, що до цього журналістам Центру не надали інформацію про зарплати керівництва міської ради під час війни з іншої причини – мовляв, розпорядником цієї інформації є лише Виконавчий комітет, тому Миколаївська міська рада не може її оприлюднити. Також там відмовились передавати в управління міськради запит журналістів про заробітні плати їхніх керівників.

Інформацію про розмір заробітних плат управлінь Миколаївської міськради, які надали відповідь на запит, журналісти невдовзі проаналізують та оприлюднять.

Нагадаємо, ряд обласних військових адміністрацій відмовились надати журналістам списки чоловіків, яким дозволили виїжджати за кордон як водіям гуманітарного або військового вантажу. Сумська обласна військова адміністрація надіслала документи з порожніми сторінками, а Вінницька ОВА запросила за послуги з копіювання документів 168 тис. грн.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER