Премії, надбавки і допомога на оздоровлення: яка зарплата у міського голови Миколаєва та його заступників

На початку повномасштабного вторгнення мер Миколаєва Олександр Сєнкевич заявив, що через відсутність доходів до місцевого бюджету доведеться скоротити зарплати. До рівня мінімальної, нібито, мали зменшити платні всіх працівників бюджетної сфери, в тому числі самого міського голови та його заступників. 

Журналісти Нікцентру з’ясували, що війна на заробіток топ-посадовців Миколаївської міськради, незважаючи на слова мера, не тільки не вплинула, але й навпаки – покращила їх матеріальний стан. Фактично “мінімалку” ж отримували працівники критичних підприємств міста.

Зарплати з грифом “Секретно”

Дізнатися, які заробітні плати у Миколаївській міській раді нараховували очільнику міста та його заступникам, вдалося далеко не з першого разу. Кілька разів журналістам Центру чиновники відмовляли у наданні відповіді на запит через формальні причини. 

Згодом зʼясувалося, що у мерії зникла комп’ютерна техніка та інші цінні речі на майже 3 млн грн, серед яких був і комп’ютер бухгалтера, де зберігали дані про нарахування виплат працівникам. 

Після позову журналістів Центру суд зобов’язав чиновників надати інформацію про заробітні плати. Тож у міськраді знайшли дані про зарплати, незважаючи на зниклий комп’ютер.

Перший заступник і перший “відбудовник”

Разом з міським головою воєнним Миколаєвом керували п’ять заступників. Перший заступник міського голови Віталій Луков займає цю посаду з початку 2021 року. В кінці того ж року йому майже два місяці довелося виконувати обов’язки міського голови, коли мер Олександр Сєнкевич опинився на лікарняному ліжку.

Перший заступник міського голови Миколаєва Віталій Луков
Перший заступник міського голови Миколаєва Віталій Луков

Згідно з відповіддю на запит журналістів, під час повномасштабного вторгнення Віталій Луков отримував зарплату від 48 до 80 тис. грн. Найбільше виплат, а саме 115 тис. грн, він отримав у серпні 2022 року завдяки допомозі на оздоровлення – 57 тис. грн. Ще одну допомогу, 14,6 тис. грн для вирішення соціально-побутових питань, Луков отримав на початку минулого року.

Оклад першого заступника миколаївського мера складає 14,6 тис. грн. Також Віталію Лукову щомісячно нараховували премію 12-43 тис. грн та надбавку 12-18 тис. грн.

Скандальний заступник з питань житлово-комунального господарства та будівництва Сергій Коренєв протягом 2022 року поєднував цю посаду з кріслом директора міського департаменту ЖКГ. Підозрюваний у корупції чиновник щомісяця отримував 20-28 тис. грн премії та до 20 тис. грн надбавки. Загалом заробітна плата Коренєва складала від 52 до 62 тис. грн.

Заступник Сєнкевича з питань ЖКГ Сергій Коренєв
Заступник Сєнкевича з питань ЖКГ Сергій Коренєв

У листопаді минулого року Коренєв звільнився з департаменту ЖКГ, однак це не позначилося на його платні. Він отримав 79 тис. грн у грудні та 48 – у січні 2023 року. З цієї суми премія склала 45 та 23 тис. грн відповідно.

Нагадаємо, що Сергій Коренєв – підозрюваний у справі щодо розкрадання 26,8 млн грн із бюджету при реконструкції Соборної площі. Незважаючи на фігурування у кримінальному провадженні, йому дозволяли виїжджати за кордон як волонтеру. Також він очолив комісію, яка розглядатиме пропозиції містян до програми відновлення Миколаєва.

Земля та “соціалка”: скільки платять заступникам, які курують ці сфери 

Протягом повномасштабного вторгнення отримували премії та допомогу на оздоровлення й інші заступники міського голови Миколаєва.

Заступнику міського голови з гуманітарних питань Анатолію Петрову протягом 2022 року нараховували 53-113 тис. грн заробітної плати. Він в команді заступників Олександра Сєнкевича з початку 2021 року. До того чиновник працював головою Баштанської районної ради.

Заступник міського голови з гуманітарних питань Анатолій Петров
Заступник міського голови з гуманітарних питань Анатолій Петров

Крім окладу в розмірі 14 тис. грн, чиновник отримував щомісячну премію, зазвичай 16-19 тис. грн. Однак у грудні заступника мера преміювали на 43 тис. грн. 

Крім цього, Петров щомісячно отримував 17,6 тис. грн надбавки, а також одноразово 55 тис. грн допомоги на оздоровлення у серпні.

З середини 2021 року посаду заступника з питань енергоефективності та впровадження інноваційних технологій займав Дмитро Лазарєв.  На початку повномасштабного вторгнення він мобілізувався до війська, тож з березня йому нараховували середню зарплату на цій посаді – 63-66 тис. грн. У липні Лазарєв звільнився з посади заступника міського голови Миколаєва.

Ексзаступник з питань енергоефективності та впровадження інноваційних технологій Дмитро Лазарєв
Ексзаступник з питань енергоефективності та впровадження інноваційних технологій Дмитро Лазарєв

Зарплата заступника з земельних питань Юрія Андрієнка складала протягом минулого року 48-81 тис. грн, з яких оклад 14 тис. Також Андрієнко щомісячно отримував  12-37 тис. грн премії та близько 20 тис. надбавки, винятком став період з травня до серпня, коли чиновник був на лікарняному. 

В липні Андрієнко отримав 14 тис. грн матеріальної допомоги.

Заступник Миколаївського міського голови з земельних питань Юрій Андрієнко
Заступник Миколаївського міського голови з земельних питань Юрій Андрієнко

Зарплата мера Миколаєва

У лютому 2022 року міському голові Миколаєва Олександру Сєнкевичу нарахували 57 тис. грн заробітної плати. Приблизно такою ж вона залишалася до кінця року. Оклад в розмірі 16,4 тис. грн регулярно доповнювали надбавки, в середньому 19 тис. кожного місяця.  

Щомісячна премія мера протягом року війни складала 15-32 тис. грн. У серпні він отримав додаткові 76,4 тис. грн у якості оплати планової відпустки та допомоги на оздоровлення, тобто за місяць йому нарахували 113 тис. грн. 

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич
Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич

Приблизно таку ж зарплату, як у 2022 році, Олександр Сєнкевич отримував і в попередні роки. У 2021 році меру Миколаєва в середньому нараховували 56 тис. грн, що в 2-3 рази більше, ніж було у міських голів Одеси та Херсона.

Мінімалка для рятівників міста

Керівництво міської ради працювало в умовах загрози оточення Миколаєва та постійних обстрілів, тож грошові надбавки можуть бути прийнятними. Однак звичайні працівники комунальної сфери та критичних підприємств, які залишалися у Миколаєві в найбільш небезпечні місяці, отримували досить невеликі зарплати.  Ці люди ліквідовували наслідки обстрілів та підтримували життєдіяльність інфраструктури міста, часто ризикуючи власним здоровʼям та життям. 

Миколаївський обласний центр зайнятості протягом 2022 року періодично публікував вакансії підприємств з зазначенням рівня зарплати. На МКП «Миколаївводоканал» слюсарям аварійно-відновлювальних робіт  пропонували зарплату в розмірі 9 тис. грн., якщо вирахувати податки, то чистими буде  7 тис. грн.

В «Миколаївводоканалі» визнають, що це несправедлива оплата праці. «Працівникам довелося власноруч викопати 24 метри, щоб демонтувати залишки зруйнованої труби та встановити нову поліетиленову. На жаль, не всі витримують фізичне навантаження, а тим паче низьку фінансову винагороду за цю працю», – йдеться в дописі підприємства.

Під час активних обстрілів Миколаєва торік ремонтні бригади водоканалу, виїжджаючи ремонтувати каналізації та водогони, кілька разів потрапляли під ворожий вогонь. 

Спеціалісти ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» ремонтували котельні та теплові мережі у Миколаєві за 8-10 тис. грн офіційної зарплати. «Чистими» виходить трохи більше за мінімальну платню –  6,5-8 тис. грн.

А на АТ «Миколаївобленерго» електромонтерам оперативно-виїзних бригад, які під обстрілами ліквідовували поломки ліній електропостачання, нараховували трохи більше 10 тис. грн., тобто 8 тис. грн. “чистими”.

Керівництво Миколаївської міської ради, попри власні обіцянки «затягнути паски» під час війни, продовжило отримувати премії, надбавки і матеріальну допомогу із бюджету протягом року повномасштабної війни. Не обмежували себе у додаткових виплатах і топ-чиновники обласної військової адміністрації.

Раніше Центр з’ясував, що начальник управління охорони здоров’я Миколаївської обласної адміністрації Максим Безносенко торік отримав з бюджету 85 тис. грн матеріальної допомоги. При цьому у його власності – будинок на понад 500 кв. м у “Царському селі” в Миколаєві та джип, який коштує близько 30 тис. доларів. 

Детальніше про заробітні плати начальників департаментів Миколаївської ОВА читайте у нашому матеріалі “Матеріальна допомога власнику маєтку у «Царському селі», премії і надбавки: скільки під час війни з бюджету виплатили топ-чиновникам Миколаївської ОВА”.

заробітна плата, комунальні послуги, Миколаївська міська рада


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER