Суддя Окружного адмінсуду Києва є громадянкою РФ – розслідування

Громадянство судді Аріни Літвінової

Аріна Літвінова є суддею ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва. З 2002 року представниця  судової влади володіє громадянством РФ.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем», передає Nikcenter.

Російське громадянство Аріна Літвінова набула у місті Єкатеринбург, хоча на той час у 2002 році вже три роки працювала у Вищому арбітражному суді України. Після ліквідації Окружного адміністративного суду Києва суддів не звільнили. Натомість вони чекають на проходження кваліфікаційного оцінювання та продовжують отримувати зарплату. Відповідно до поданої Аріною Літвіновою декларації у 2023 році вона заробила 1,6 мільйона гривень.

Журналістам «Схем» вдалося отримати витяг з «Роспаспорту», відповідно до якого суддя ОАСК станом на грудень 2022 року залишилася громадянкою Російської Федерації. Причиною набуття громадянства стала заміна паспорта громадянина СРСР.

На російському порталі «Госуслуги» станом на квітень 2024 року вказано, що паспорт РФ, на ім’я Аріни Літвінової є недійсним, оскільки суддя не замінила його на новий після досягнення 45-річчя. Однак, визнання недійсним паспорту не означає втрату російського громадянства. Адже для цього особа повинна пройти спеціальну процедуру зі зверненням до органів російської влади.

Під час проходження кваліфікаційного оцінювання у 2018 році суддя ОАСК на запитання, чи має вона громадянство іншої держави, відповіла «Ні». Аріна Літвінова називає звинувачення у наявності громадянства ворожої держави «провокацією». Також громадянство РФ мають і батьки судді Окружного адміністративного суду Києва.

У 2020 році Громадська рада доброчесності надала негативний висновок щодо Аріни Літвінової, оскільки вона вчиняла дії обумовлені політичними мотивами та не змогла пояснити джерела походження свого майна.

Однак і досі суддя ліквідованого ОАСК не завершила процедуру кваліфікаційного оцінювання та продовжує отримувати чималу зарплату.

Нагадаємо, суддю Верховного Суду з російським громадянством поновили на посаді. 10 січня, Київський окружний адміністративний суд розглянув справу колишнього судді Верховного Суду, який очолював Касаційний господарський суд про поновлення на роботі. Богдана Львова поновили на посаді судді та ще й виплатять чималу суму за час «вимушеного прогулу».

Раніше повідомлялося, що скандальний одеський екссуддя на пожиттєвому утриманні держави виїхав з України й купив пральну машину за 700 тисяч. Колишній суддя Одеського окружного адмінсуду Олег Глуханчук, який торік пішов у відставку, виїхав до Португалії.

громадянство, ОАСК, розслідування, РФ, суддя

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER