Демобілізація не на часі: Верховна Рада прийняла зміни до закону про мобілізацію

Зміни до закону про мобілізацію

Сьогодні, 11 квітня, народні депутати проголосували у другому читанні законопроєкт щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Однак, у Верховній Раді відмовилися підтримати демобілізацію військових.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, передає Nikcenter.

Свої голоси «За» віддали 283 народних обранці. Також в сесійній залі були присутні міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач Олександр Сирський і бойові комбриги. Вони закликали депутатів підтримати законопроєкт.

«В редакції комітету. Всі враховані 31 правка набрали голоси на підтвердження. Без інтриги окрім правки про демобілізацію», – зазначив Ярослав Железняк.

Які нововведення чекають на українців у законі про мобілізацію:

  • усі чоловіки від 18 до 60 років зобов’язані оновити облікову інформацію в ТЦК через ЦНАП або е-кабінет призовника.
  • на час дії воєнного стану призовників зобов’язали постійно носити з собою військово-обліковий документ та пред’являти на вимогу працівників ТЦК. За відсутності документів чоловіки можуть втратити доступ до консульських послуг.
  • чоловіки, яких визнали обмежено придатними, повинні повторно пройти переогляд протягом 12 місяців. Також, хто отримав першу чи другу групу інвалідності після 24 лютого 2022 року мають пройти повторний переогляд.
  • люди, які повернулися з полону, мають право звільнитися з військової служби, якщо не висловили бажання надалі проходити службу.
  • на ухилянтів від мобілізації чекає обмеження в праві керування автомобілем за рішенням суду.

Окрім того, на військових, які виконують бойові завдання на передовій, чекає збільшення доплат. Уряд розробить механізм додаткової виплати в розмірі 70 тисяч гривень для бійців, які виконують бойові завдання на передовій, за кожні 30 днів «на нулі».

Надалі документ передадуть на підпис спікеру парламенту та президенту. Закон набере чинності через місяць після його підпису Володимиром Зеленським.Демобілізацію включать в окремий законопроєкт, який розроблятимуть протягом наступних восьми місяців.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про посилення мобілізації. 7 лютого, парламент проголосував за законопроєкт про посилення мобілізації, який вніс Кабінет Міністрів України. Документ передбачає ряд нововведень, що стосуються військового обліку.

Верховна Рада, зміни до закону, мобілізація, народний депутат, ухилення від мобілізації

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER