Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про посилення мобілізації: які зміни чекають українців

Закон про посилення мобілізації

Сьогодні, 7 лютого, парламент проголосував за законопроєкт про посилення мобілізації, який вніс Кабінет Міністрів України. Документ передбачає ряд нововведень, що стосуються військового обліку та встановлення інвалідності чоловікам.

Про це повідомив в Telegram народний депутат Ярослав  Железняк, передає Nikcenter.

Загалом законопроєкт передбачає наступні нововведення:

  • обов’язкове оновлення військовозобов’язаними громадянами військово-облікових даних протягом 60 днів з дня опублікування закону;
  • на військовий облік зобов’язані стати працівники Національної поліції, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань,  Бюро економічної безпеки та Державної кримінально-виконавчої служби;
  • чоловіки, які отримали інвалідність після 24 лютого 2022 року,  до кінця  2024 року повинні пройти переогляд на визначення непридатності до військової служби. Виняток з цього правила складають військові, яким встановили інвалідність в результаті отриманих поранень.

Окрім того, запроваджуються заходи впливу на ухилянтів, серед них: накладення арешту на рахунки, обмеження права керування автомобілями та інше. Однак, заходи впливу запроваджуватимуться лише на основі рішення суду.

Одночасно на розгляд парламенту внесено законопроєкт, який передбачає зміни до Кримінального кодексу України. Зокрема, зміни внесуть до статті 336 щодо відмови від проходження медогляду, що каратиметься позбавленням волі від трьох до п’яти років.

Протягом наступних 14 днів до законопроєкту можуть бути внесені правки й після цього його розглянуть у другому читанні. Скоріш за все парламент  проголосує в цілому за документ в останній тиждень лютого. За словами нардепа Железняка, підпишуть законопроєкт у березні, а набере він чинності у квітні.

Нагадаємо, на Одещині викрили новий спосіб ухилення від мобілізації. Жителька Одеси організувала схему виїзду військовозобов’язаних чоловіків за кордон. З цією метою використовували наречених, які мали проблеми зі здоров’ям.

Раніше повідомлялося, що у ВР зареєстрували зміни до законодавства про мобілізацію. Уряд подав до Верховної Ради законопроєкт «Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». Законопроєкт передбачає ряд суттєвих змін, що торкнуться українців призовного віку. Перш за все, це зниження призовного віку з 27 до 25 років.

Верховна Рада, законопроєкт, зміни до закону, мобілізація, ухилення від мобілізації

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER