Скандальний одеський екссуддя на пожиттєвому утриманні держави виїхав з України і купив пральну машину за 700 тисяч 

Колишній суддя Одеського окружного адмінсуду Олег Глуханчук, який торік пішов у відставку, виїхав до Португалії. Він продовжує щомісяця отримувати 100 тис. грн виплат у якості пожиттєвого утримання з українського бюджету. А в кінці 2023 року Глуханчук витратив 671 тисячу на придбання пральної та сушильної машин.

Про це повідомляє Nikcenter.

В останній декларації, поданій 28 березня, екссуддя Олег Глуханчук зазначив, що разом з дружиною та двома синами живе в Португалії, де вони мають тимчасовий захист як біженці.

У 2023 році Вища рада правосуддя відправила його у відставку, яка передбачає пожиттєве утримання на суму близько 100 тис. грн щомісячно. Так, торік Глуханчук отримав майже 1,5 млн грн зарплати в адміністративному суді та 785 тис. грн пенсії.

В Португалії колишній суддя придбав нове майно. Згідно з декларацією, в 671 тисячу гривень обійшлася техніка для прання одягу – пральна та сушильна машини преміального бренду Miele. Крім них декларант придбав іншої побутової техніки ще на близько 2 млн грн.

При цьому Глуханчук не вказав, де з родиною проживає в Португалії – в орендованому чи власному житлі. З нерухомості згадані лише будинок в Одесі на 374 кв. м та дві невеликі нежитлові будівлі. Також він задекларував автівку дружини AUDI Q7 2017 року випуску.

В коментарі Nikcenter Олег Глуханчук заявив, що житло в Португалії орендує.

“Ні, немає тут власного житла, звісно орендуємо. А не вказав, мабуть, такого питання в декларації не було, зараз перечитаю. Щодо пральної і сушильної машин, то вони великі, десь на 11 кілограм”, – сказав екссуддя.

Щодо іншої придбаної техніки, Глуханчук уточнив, що це ще близько 15-17 різних предметів, придбаних у фізичної особи. На запитання, для чого потрібна така кількість техніки, екссуддя відповів: “І для особистого користування, і для бізнесу. Ми ще не думали про це”.

Слідство.інфо раніше з’ясували, що Олег Глуханчук пов’язаний з бізнесменом Вадимом Альперіним, якого називають «хрещеним батьком контрабанди». Знайдені журналістами факти вказують, що Альперін підкупляв правоохоронців та суддів, щоб ті переслідували його конкурентів.

Також екссуддя кермував напідпитку, а під час затримання звертався до правоохоронців на “ти” та адресував їм нецензурні й принизливі фрази. У 2019 році Громадська рада доброчесності визнала Глуханчука таким, що не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики. Попри це він залишався на посаді судді та голови Одеського окружного адміністративного суду аж до відставки 28 лютого 2023 року. Тепер держава зобов’язана Глуханчуку вже як судді у відставці щомісяця пожиттєво виплачувати щонайменше 100 тисяч гривень з бюджету.

Нагадаємо, Nikcenter з’ясував, що родина судді Малиновського районного суду Одеси Олега Непоради у 2022 році придбала дві квартири і Mercedes-Benz GLE вартістю 3,3 мільйони гривень. Перелік майна родини поповнився і нерухомістю за кордоном – квартирою і паркомісцем у Болгарії.

бюджетні кошти, декларації, Одеса, суддя


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER