КП «Теплопостачання Одеси» без тендерів і з переплатою закупляє металовироби у пов’язаних з дніпровським депутатом компаній

Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» віддало закупівель на 66 млн грн компаніям, пов’язаним з депутатом Дніпровської міської ради Сергієм Краснопольським. Не обійшлося без непрозорих договорів та переплат: на сталевих профілях та листах переплатили, ймовірно, близько мільйона гривень.

Про це йдеться в матеріалі Nikcenter “КП «Теплопостачання Одеси»: підприємству – збитки, керівникам –  статки”.

Напередодні повномасштабного вторгнення підприємство вирішило придбати 730 тонн сталевих труб та деталей до них на 50 млн грн. КП оголосило відкриті торги, однак прописало вимоги до труб, яким  відповідає лише один виробник. Йдеться про певний вид калібрування – експандування. Його використовують підприємства групи «Інтерпайп» Віктора Пінчука. А дилером мав стати представник «Укртрубоізола», одним із власників якого є депутат Дніпровської міськради Сергій Краснопольський.

Депутат Дніпровської міськради Сергій Краснопольський. Фото з соцмереж

Антимонопольний комітет визнав це дискримінацією та змусив «ТМО» прибрати вимогу до конкретного виду калібрування труб. Однак після цього підприємство закупило їх поза системою Прозорро на 11,2 млн грн у ТОВ «Сталь Монтаж Строй», співзасновником якого теж є Краснопольський.

Згодом комунальне підприємство оголошувало вже відкриті торги з особливостями – вони дозволяють обрати підрядника, навіть якщо на тендер подався лише один учасник. Так представник «Укртрубоізола» «Торговий дім «Трубоізолкомплект» отримав за труби 43,2 млн грн.

Ще 11,6 мільйонів отримала від «Теплопостачання міста Одеси» компанія «Форт Стіл». Її власник Віталій Чекмез багаторазово згадувався як керівник бізнесу «Укртрубоізола».

Nikcenter вибірково перевірив вартість закупленого у них товару. Швеллер (різновид сталевого профілю) та гарячекатані листи закупляли у «Форт Стіл» на третину дорожче, ніж на ринку. 

Навіть якщо не враховувати у вартість сплавів податок ПДВ, за який комунальне підприємство розраховується додатково, то їх закупівля все одно значно дорожче за товар ряду постачальників, де такий податок вже врахований. 

Різниця вартості листів сталі. “ТМО” придбало їх за 70 тисяч за тонну (З ПДВ). Зараз такі листи коштують близько 44 тисяч (теж з ПДВ)
На третину дорожче і сталеві профілі попри однакового виробника

Лише на цих товарах на одній закупівлі «ТМО» могло переплатити близько 1 мільйона гривень.

На КП «Теплопостачання міста Одеси» не вбачають проблеми в прямих закупівлях, які не передбачають торгів і можливості зекономити кошти. 

«Закупівля робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн, може здійснюватися без відкритих торгів, якщо вони можуть бути виконані виключно певним суб’єктом господарювання», – відповіли на підприємстві за запитання Nikcenter. 

Нагадаємо, Nikcenter з’ясував, що у 2023 році підприємство «Теплопостачання Одеси», ймовірно, отримало 147 млн грн збитків. Також КП має сотні зафіксованих інспекціями порушень та тисячі скарг від містян. В цей час його керівництво скуповує нові автівки та квартири у вартісних житлових комплексах. Детальніше читайте в матеріалі “КП «Теплопостачання Одеси»: підприємству – збитки, керівникам –  статки”.

бюджетні кошти, закупівля, Одеса, ремонтні роботи


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER