КП «Теплопостачання Одеси»: підприємству – збитки, керівникам – статки

Опалювальний сезон в Одесі щойно завершився. Його початок ознаменувався потужною аварією – внаслідок негоди впала труба заввишки більше 100 метрів на одній із найбільших котелень міста, залишивши без тепла 120 тисяч містян. Як зʼясував Nikcenter, це – далеко не єдина проблема комунального підприємства, яке, за попередніми даними, торік отримало майже 150 мільйонів збитку. Водночас відповідальні за «успіхи» КП директорка та її заступник обживаються новими «статками», частину з яких завбачливо записують на «родичів». 

Аварії, збитки і порушення при перевірках 

Напередодні початку опалювального сезону в Одесі міська влада запевняла: всі 156 котелень повністю готові до опалювального сезону. 

«Суттєво оновлено парк автотехніки КП «Теплопостачання міста Одеси».  Замінено 10 кілометрів теплових мереж, 20 насосів, 300 одиниць запірної арматури, установлено 8 нових котлів. На випадок блекаутів міські котельні забезпечені генераторами», – повідомляв тоді міський голова Геннадій Труханов. 

Одеський міський голова Геннадій Труханов та директорка КП «Теплопостачання міста Одеси» Ганна Позднякова. Фото Одеської міської ради

Як вважало керівництво міста, Одеса не застрахована від надзвичайних ситуацій через загрозу російських обстрілів. Вже за кілька тижнів біда прийшла звідки не чекали: 26 листопада внаслідок негоди на одній із котелень великої потужності впала 100-метрова труба. 

Міська влада, зрештою, повідомила: «причиною пошкодження труби районної котельні «Північна-2» стали не тільки аномальні погодні умови, а й низька якість виконання робіт при будівництві ствола труби». 

Як свідчать дані результатів перевірок та інспекцій, проведених на підприємстві «Теплопостачання міста Одеси» та обʼєктах, що перебувають на його балансі, КП має чимало проблем. Згідно з даними, оприлюдненими сервісом Clarity Project, лише на одній перевірці у сфері теплопостачання, що була проведена Державною інспекцією енергетичного нагляду України у 2021 році, було виявлено 153 порушення (недоліки). Частина із них стосувалася потреби проведення ремонтних робіт на котлах, трубопроводах і вентиляціях. 

Того ж року на порушення умов договорів і прав споживачів на одержання послуг з постачання теплової енергії належної якості нарікало управління Держпродспоживслужби. У суді служба повідомила, що лише за опалювальний період 2019-2020 років отримала 6351 звернення від одеситів. На якість наданих послуг за цей період поскаржилися 2763 рази, зокрема, на низький рівень температури у приміщеннях за окремими адресами. Внаслідок перевірки Держпродспоживслужба винесла припис підприємству, водночас, «Теплопостачанню міста Одеси» вдалося його частково оскаржити. 

Nikcenter проаналізував і фінансові звіти комунального підприємства за останні пʼять років. Протягом трьох із них КП отримувало вагомі збитки. У 2019-му ця сума складала 117 млн грн, а роком пізніше – вже 160 мільйонів. За рік до повномасштабного вторгнення і у перший рік великої війни підприємству вдалося навіть отримати прибуток. Проте, за попередніми даними, оприлюдненими аналітичною системою Youcontrol, минулоріч підприємство знову отримало збитки – на цей раз майже 147 млн грн.

Платіжки за холод: на що скаржилися одесити

В Одесі опалювальний сезон закінчився 7 квітня, однак в частині будинків його періодично не було і взимку. На холодні батареї одесити скаржилися у половині цьогорічних повідомлень щодо опалення в Єдиному онлайн-центрі звернень.

«Більше ніж три доби відсутнє опалення на Спиридонівській, ** увесь будинок.
Відключили опалення 27 лютого.
Четвертий день немає опалення», – писали одесити в центр звернень.

У КП «Теплопостачання міста Одеса» повідомляють, що аварії на тепломережах почастішали через обстріли. Однак і в грудні 2020 року кілька діб були без тепла 70 багатоповерхівок під час ремонту магістральної теплотраси. А в листопаді 2021 року тимчасово відключили опалення в 44 будинках та 14 школах через термінову заміну аварійної труби. 

Загалом з 2020 року одесити залишили в Єдиному онлайн-центрі звернень понад 3 тисячі повідомлень щодо опалення. Але більшість повідомлень – 2,1 тисячі – зробили саме до повномасштабного вторгнення. На відсутність опалення в оселях протягом кількох днів або холодні батареї в квартирах містили скарги близько тисячі звернень. Попри це, як стверджується в зверненнях, місцеві отримували платіжки як за надані в повному обсязі послуги.

Скаржаться на тарифи і в самому «Теплопостачанні міста Одеса», однак називають їх застарілими і збитковими. 

«Підприємство роками працює за збитковим тарифом, який покриває собівартість теплової енергії лише на 68%. За роки маємо закономірну різницю в тарифах – 1 млрд 294 млн грн. Компенсувати цю різницю зобовʼязалась держава державним, відповідно, коштом. Поки що цього не відбулось», – прокоментували журналістам Nikcenter в КП.

У фінансовій звітності за 2021-2022 роки підприємство показує прибутки. Як заявили на «ТМО», це – не реальний приріст, а просто фінансові операції з перерахунку довгострокової кредиторської заборгованості.

Труби від дніпровських друзів

Через регулярні збитки підприємству «Теплопостачання міста Одеса» передають чергову допомогу з місцевого бюджету. В лютому депутати міськради проголосували за виділення 500 млн грн на підтримку КП. Минулорічні збитки, за попередніми даними, склали близько 150 мільйонів через обстріли та борги одеситів, як стверджують на підприємстві. 

З 2022 року «ТМО» провело закупівель на 1,2 мільярда гривень. 

Напередодні повномасштабного вторгнення підприємство вирішило придбати 730 тонн сталевих труб та деталей до них на 50 млн грн. КП оголосило відкриті торги, однак прописало вимоги до труб, яким  відповідає лише один виробник. Йдеться про певний вид калібрування – експандування. Його використовують підприємства групи «Інтерпайп» Віктора Пінчука. А дилером, ймовірно, мав стати представник «Укртрубоізола», одним із власників якого є депутат Дніпровської міськради Сергій Краснопольський.

Антимонопольний комітет визнав це дискримінацією та змусив «ТМО» прибрати вимогу до конкретного виду калібрування труб. Договір не підписали, однак після цього підприємство закупило труби поза системою Прозорро на 11,2 млн грн у ТОВ «Сталь Монтаж Строй», співзасновником якого є теж Краснопольський.

Згодом комунальне підприємство оголошувало вже відкриті торги з особливостями – вони дозволяють обрати підрядника, навіть якщо на тендер подався лише один учасник. Так представник «Укртрубоізола» «Торговий дім «Трубоізолкомплект» отримав за труби 43,2 млн грн. 

Ще 11,6 мільйонів отримала від «Теплопостачання міста Одеси» компанія «Форт Стіл». Її власник Віталій Чекмез багаторазово згадувався як керівник бізнесу «Укртрубоізол».

Віталій Чекмез є власником компанії «Форт Стіл» та керівником бізнесу «Укртрубоізол»

Таку «вірність» одеського комунального підприємства цій групі компаній важко пояснити вигідністю цін. Nikcenter вибірково перевірив вартість закупленого у них товару. Швеллер (різновид сталевого профілю) та гарячекатані листи закупляли у «Форт Стіл» на третину дорожче, ніж на ринку. 

Навіть якщо не враховувати у вартість сплавів податок ПДВ, за який комунальне підприємство розраховується додатково, то їх закупівля все одно значно дорожче за товар ряду постачальників, де такий податок вже врахований. 

Різниця вартості листів сталі. “ТМО” придбало їх за 70 тисяч за тонну (З ПДВ). Зараз такі листи коштують близько 44 тисяч (теж з ПДВ)
На третину дорожче і сталеві профілі попри однакового виробника

Лише на цих товарах на одній закупівлі «ТМО» могло переплатити близько 1 мільйона гривень.

Мільйони підрядникам повз Прозорро

Під час повномасштабного вторгнення «Теплопостачання міста Одеси” провело закупівель поза Прозорро на суму близько 500 млн грн. Це – майже третина від усіх виділених підприємством коштів на закупівлі.

За розробку чотирьох проєктів з впровадження автономних джерел генерації фірма «Південьенергомонтаж» отримала майже 17 мільйонів. На Прозорро немає жодної документації, тож не відомо, що саме буде розроблено за ці кошти.

Ще десь 9 мільйонів дісталося ПП «Юженергоавтоматика», яке фігурує у відкритому торік кримінальному провадженні. В Нацполіції розслідують можливі розкрадання та підробку документації під час реконструкції газової котельні КП «Набережне» на Одещині. 

«Теплопостачання міста Одеси», починаючи з весни 2023 року, неодноразово замовляло в цієї компанії ремонти та монтаж генераторів. Одна із закупівель – обслуговування обладнання вузлів обліку природного газу та теплової енергії котелень – коштувала майже 4,7 млн грн. Однак договір підписали без використання Прозорро за процедурою «Українська визвольна війна». Та, крім цього, в додатковій угоді з’явилася вже значно більша вартість робіт – 5,6 мільйонів з урахуванням ПДВ.

Фірма «Юженергоавтоматика» разом з іще сімома компаніями є засновницею «Одеської асоціації енергетиків». За даними Youcontrol, вона належить до «Групи родини Кобилянських» – бізнесмена з Одещини Валентина Кобилянського. Серед засновників асоціації є і безпосередньо компанія Кобилянського «Чорноморенергоспецмонтаж». Торік вона отримала закупівель у сфері енергетики на суму близько 429 млн грн.

На КП «Теплопостачання міста Одеси» не вбачають проблеми в прямих закупівлях, які не передбачають торгів і можливості зекономити кошти. 

«Закупівля робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. грн, може здійснюватися без відкритих торгів, якщо вони можуть бути виконані виключно певним суб’єктом господарювання», – відповіли на підприємстві за запитання Nikcenter. 

Численні перевірки, на яких виявляють порушення, а також скарги одеситів можуть свідчити про не завжди якісні послуги, що надає профільне підприємство. Торік Південний офіс Держаудитслужби перевіряв діяльність підприємства за період з 1 серпня 2020 року по 31 грудня 2022-го. За результатами аудиту слідчі ГУ Нацполіції в Одеській області відкрили кримінальне провадження, однак чого саме стосуються знайдені порушення та які збитки вони принесли, нам не розкрили ні аудитори, ні правоохоронці через таємницю досудового слідства.

Нові статки, записані на матір   

Поки КП отримувало збитки, у його директорки та її заступників прибутки, схоже, тільки зростали. Протягом останніх років керівники комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» стали власниками нової нерухомості та дорогих автівок. 

Директорка «ТМО» Ганна Позднякова вже до приходу на посаду мала значні статки, однак, судячи з її перших декларацій, мала достатньо невеликі доходи. Так, у декларації, поданій у квітні 2017 року, коли Позднякова ще не була призначена на посаду керівниці КП, вона повідомила, що протягом 2016 року єдиним доходом стала соціальна допомога при народженні дитини. Роком пізніше до бюджетних виплат додалися дохід на посаді у ТОВ «Броклайн», який склад 66,5 тис. грн за рік, а також 780 тис. грн доходу від відчуження авто. 

За даними аналітичної системи Youcontrol, Ганна Позднякова у минулому мала ФОП, а також була серед власників двох компаній: ПП «Фотка» і ПП «Спецзагін» (нині – ПП «Команда спеціальної безпеки»). Проте жодного доходу від бізнесу Ганна Позднякова у своїх деклараціях не зазначала. 

Серед дорогого майна Позднякова у 2017 році декларувала 98 Біткоїнів, кількість яких у подальшому зменшувалась. Наразі їй належить 24 одиниці цієї криптовалюти, вартість яких нині складає понад 66 млн грн. У деклараціях про доходи очільниця комунального підприємства не зазначає адреси свого криптогаманця, через що перевірити вказану нею інформацію неможливо.  До приходу на посаду мала Позднякова і дорогі брендові речі та коштовні прикраси, які і зараз залишаються у її декларації. 

Влітку 2022 року керівниця КП придбала нову автівку Toyota Highlander 2021 року випуску. Судячи з декларації Позднякової, нова машина обійшлася їй у 1,9 млн грн. 

Toyota Highlander 2021 року випуску. Ілюстративне фото

А до вже наявної нерухомості в Одесі – власних квартири та офісу – додалося нове майно, яке цього разу оформили ймовірно на матір керівниці КП Аллу Позднякову. 

Напередодні повномасштабної війни жінка отримала у власність нерухомість в новобудові Одеси – житловому комплексі «Омега», розташованому поблизу площі Толбухіна. Навесні 2021 року вона стала власницею трикімнатної квартири площею 86,6 квадратів у цьому ЖК. У свіжій декларації Ганни Позднякової за 2023 рік зазначається, що ця квартира перебуває у її користуванні. 

Житловий комплекс «Омега». Фото nikcenter.org

Під кінець 2021-го до трикімнатної квартири додалася ще одна – однокімнатна на 44,6 квадратів. На додачу до житла Алла Позднякова стала власницею паркомісця, а у червні 2023 року до переліку її нерухомості додалося невеличке нежитлове приміщення у ЖК «Омега» площею 2,7 кв. м. Як повідомляє забудовник, цей житловий комплекс об’єднує ергономічні 24-поверхові новобудови комфорт-класу. 

На сайтах з продажу нерухомості ціни на трикімнатні квартири у цьому ЖК наразі стартують від 3,5 млн грн і можуть сягати 5 мільйонів. Однокімнатні вартують в середньому близько 2 млн грн, тоді як ціна паркомісця з аналогічною площею у житловому комплексі «Омега» може сягати 1 мільйона. Відтак, лише за один рік ймовірна матір Ганни Позднякової могла «вкластися» у нерухомість щонайменше на 6,5 млн грн. 

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб нам не вдалось знайти  жодної згадки про бізнес Алли Позднякової. Натомість офіційний дохід її доньки на посаді директорки КП протягом останніх трьох років складав приблизно від 500 до 600 тис. грн на рік. Звідки гроші на дороге майно? Щоб дізнатися, хто оплатив нову нерухомість родини чиновниці, Nikcenter звернувся до Ганни Позднякової по коментар. 

«В користуванні директора КП «ТМО» Ганни Позднякової дійсно перебуває нерухомість, що належить її матері — Поздняковій Аллі Олександрівні. Нерухомість була придбана в 2017 році, відповідно, до вступу на посаду Позднякової Ганни Іванівни. Факт користування нерухомим майном відображено в декларації Позднякової Г.І. Переїзд до житла, що перебуває у власності Позднякової А. О., відбувся після того, як в будинок, в якому проживала Позднякова Г. І., влучила російська ракета», – повідомили у відповіді на запит Nikcenter. 

Знайти підтвердження про ракетний удар по оселі директорки КП журналістам не вдалося. Водночас відповіді на запитання про те, звідки у матері Ганни Позднякової кошти на придбання коштовного майна, у коментарі Nikcenter не отримав. 

Елітна нерухомість – і собі, і «родичам»

За прикладом директорки комунального підприємства нове коштовне майно придбала і родина її заступника, експрокурора Валерія Єрмака. У 2020 році дружина посадовця Ауріка Єрмак стала власницею нової квартири в елітному житловому комплексі столиці. 

Майно керівництва КП “Теплопостачання Одеси”. Інфографіка Nikcenter

Квартира на 77,5 квадратів у ЖК бізнес-класу «Альтер Его» на Печерську наразі коштує в середньому близько 8 млн грн. Хоча сам Валерій Єрмак у своїй декларації зазначає, що квартира обійшлася його дружині трохи більше ніж у 3 мільйони. 

«Альтер Его» – стильний авторський житловий комплекс для амбітних людей з високими вимогами до комфорту і функціональності житла. Унікальне місце розташування охоплює самі барвисті перспективи життя в старому центрі столиці», – характеризує комплекс забудовник, зазначаючи, що власники нерухомості у ньому «підкреслюють свій статус». 

Столична квартира – не єдина нерухомість родини Валерія Єрмака. Раніше він вже став власником двох квартир у не менш елітних, проте вже одеських житлових комплексах. Квартира площею 61,9 квадрати, як у заступника директора «ТМО» на Деволанівському узвозі станом на 2024 рік може коштувати близько 4 млн грн, про що свідчать оголошення з продажу квартир у ЖК «Замок квітів». 

Житловий комплекс «Замок квітів». Фото nikcenter.org

Належить заступнику директора «Теплопостачання міста Одеси» і ще одна простора квартира на 117 квадратів. Таке житло, розміщене у ЖК на Фонтанській дорозі в Одесі, наразі коштує близько 5 млн грн. 

Житловий комплекс «Джерело». Фото nikcenter.org

У 2021 році заступник директора комунального підприємства придбав і нове авто  Toyota RAV-4 Hybrid 2021 року випуску. Судячи з декларації про доходи, автівка обійшлася Валерію Єрмаку у 916 тис. грн. При цьому заробітна плата заступника керівниці КП у 2023 році склала лише 335 тис. грн, про що він зазначає у своїй декларації. Дружина ж посадовця, яка ще нещодавно придбала квартиру в елітному столичному комплексі, судячи з документу, не отримує жодного доходу. 

Систематично Валерій Єрмак декларує і чималі подарунки у грошовій формі від свого 82-річного батька Леоніда Єрмака. У 2023 році ця сума склала 894 тис. грн, а у 2021-му – 799 тисяч. 

За даними аналітичної системи Youcontrol, минулий рік КП завершило з мільйонними збитками, що не заважає його керівництву уникати відкритих торгів, надаючи перевагу конкретним постачальникам. Попри це, директорка КП та її заступник обживаються дорогою нерухомістю, походження якої не завжди можна пояснити їхніми офіційними доходами. 

 

Автори: Олеся Баранцевич, Оксана Орсач

бюджетні кошти, декларації, комунальне підприємство, Одеса


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER