Ексрадник Офісу Президента під час війни привласнив майже 100 млн гривень на закупівлі трансформаторів

Посадовець ОП причетний до розкрадання 100 млн гривень

Колишній радник Офісу Президента організував злочинну групу, яка привласнила десятки мільйонів гривень з державного бюджету під час закупівлі трансформаторів.

Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро, передає Nikcenter.

З червня до грудня 2022 року, коли українська енергетика потерпала від російських ударів, посадовець через підконтрольних працівників «Укрзалізниці» змусив обрати компанію, яка постачала силові трансформатори за завищеними цінами.

«Укрзалізниця» відхилила більш економічно вигідні пропозиції учасників закупівлі після отримання листа від посадовця Офісу Президента «Щодо загроз державній безпеці». Натомість компанію-переможця контролює громадянин Білорусі, який має зв’язки з Росією.

Фірма, з якою уклала договір «Укрзалізниця», через болгарську компанію-прокладку закупила трансформатори в Узбекистані та продала в Україні за вдвічі завищеною ціною.

«Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 рр. «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд», – розповіли деталі схеми в НАБУ.

Суд вже наклав арешт на 53 мільйони гривень, що зберігалися на рахунках компанії-постачальника. Поліція затримала лідера, співорганізатора та двох учасників злочинної групи,  яких підозрюють в привласненні майна через зловживання службовим становищем.

За інформацією журналіста Олега Новікова, головним фігурантом кримінального провадження є колишній радник ОП та працівник СБУ Артем Шило. Посадовець раніше був «героєм» журналістського розслідування Bihus.info.

В СБУ Артем Шило з серпня 2022 року обіймав посаду заступника Департаменту захисту національної державності. Журналісти-розслідувачі встановили його причетність до найскандальнішої букмекерської контори 1хБет. Бізнес заснували троє росіян, які в Росії не платили за нього податки та працювали «в сіру». Згодом у РФ активи заарештували, а засновників оголосили в розшук.

Компанію перереєстрували на Кіпрі й вона продовжила працювати. Після відступу російської армії з під Києва у квітні 2022 року 1хБет несподівано отримала ліцензію в Україні, що призвело до гучного скандалу. Як виявилося, букмекерська контора працювала через українську ТОВ «ТБК» як представника бренду.

Артем Шило зареєстрував свою юридичну компанію за тією ж адресою, де знаходиться адвокатське об’єднання, яке супроводжувало процес отримання ліцензії ТОВ «ТБК». В Україні з 1хБет співпрацював холдинг «Течія».

Одним з проєктів холдингу є масштабний еко-техно-парк. Його мала реалізовувати компанія «Дайналайн», засновники якої – Олег Крот та Сергій Тітов, останній є кумом Артема Шило.

“Тітов володів частками ще в двох компаніях разом із дружиною начальника Шила – Климчука. Років зо три тому, тобто після того, як вони, за словами Шила, перестали спілкуватися, їх із Тітова списали на «саша водитель артема» Скуратова. А ще пізніше списали і долю Тітова в Дайналайні – на Євгена Лященка, котрого пізніше призначать членом правління Укрзалізниці”, – йдеться в розслідуванні Bihus.info.

Нагадаємо, керівники приватних компаній на Одещині розікрали мільйони гривень під час відновлення енергетичної інфраструктури. Директорів двох приватних компаній з Одеської області підозрюють у привласненні понад 3 мільйонів з державного бюджету.

бюджетні кошти, НАБУ, Офіс Президента, посадовець, привласнення, Укрзалізниця

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER