Рекордні ціни на м’ясо: як на півдні закуповують харчі без конкурсів і дорожче ринкової вартості

 

За рахунок бюджету в Одеській області на початку року закупили делікатеси: вирізку яловичини, ніжки кроля та перепілку. Годуватимуть дорогим м’ясом, вартість якого сягає 600 грн за кг, іноземні делегації. Та навіть для поважних гостей звичайне куряче філе виявилося на третину дешевшим, ніж для дітей сільської школи у Болградському районі.

 Nikcenter дослідив закупівлі м’яса бюджетним коштом у трьох областях півдня України і з’ясував, що до завищення цін призводили відсутність конкуренції на закупівлях та наближеність деяких постачальників до влади.

Протягом січня-березня 2024 року в трьох областях півдня України було укладено майже 2300 контрактів на поставку м’яса, про що свідчать результати аналізу бюджетних закупівель, проведеного за допомогою інструменту bi.prozorro.org.  Бюджетники переважно купували курятину, яловичину та свинину. Загалом на м’ясо у південних регіонах витратили 322,7 млн грн. 

Саме зараз визначаються постачальники продуктів на весь рік чи, принаймні, на перше півріччя. Найменше угод очікувано уклали бюджетники у Херсонській області, половина території якої окупована, а більшість установ не працюють через постійні обстріли. У регіоні підписали 62 контракти на 6 млн грн. Найбільше ж м’яса купили бюджетники на Одещині, уклавши 1711 договорів на 220,7 млн грн. У Миколаївській області м’яса планують придбати на 95,9 млн грн за 508 контрактами.

Найчастіше та найбільше бюджетні установи півдня купували курятину, передусім – куряче філе. Це легко пояснити через високі дієтичні якості та відносну дешевизну цього продукту. Цікаво, що у Миколаївській області переважно купували заморожене куряче філе, тоді як на Одещині – охолоджене. Поза тим, середні ціни на цей продукт в обох областях протягом останніх двох місяців трималися на рівні 150-160 грн за кг без ПДВ. Більшість закупівель, як з’ясував Nikcenter, відбувалася без конкуренції. Навіть в разі оголошення відкритих торгів у них, за винятком однієї закупівлі, брав участь один постачальник.

Курячі рекорди “слуги народу”

Найвмща ціна на куряче філе знайшлася у контракті відділу освіти Городненської сільської ради Болградського району Одеської області. Тут у січні без тендеру придбали 2,3 тонни філе за ціною 205 гривень за кілограм без ПДВ..

Майже одночасно із чиновниками Городненської сільради комунальна установа «Комбінат громадського харчування» підписала договір на поставку курячого філе за ціною 135,8 грн/кг. 

«Комбінат громадського харчування» у 2022-2023 роках регулярно отримував від Міністерства закордонних справ та Одеської ОВА підряди на послуги кейтерингу та організацію офіційних заходів для іноземних делегацій. Особливий статус комунальної установи підтверджує і перелік придбаних м’ясних делікатесів: перепілки, ніжки кроля, філе качки. Найдорожчою була вирізка яловичини по 600 грн/кг з ПДВ. А от куряче філе для цієї установи виявилося одним з найдешевших на всьому півдні України. Тут його купили на 70 гривень дешевше, ніж в Городні. 

Особливі ціни Городненської сільради неможливо пояснити навіть витратами на транспортування до села на кордоні з Молдовою. На відміну від закупівель будівельних матеріалів, де витрати на транспортування вказуються у кошторисах окремим рядком, у жодній з вивчених нами угод на продукти харчування їх не зазначено. Втім, з урахуванням вартості квитка з Одеси до Болграда у 500 гривень, м’ясо за такою ціною можна возити у сумках рейсовими автобусами.

Щоправда, 11 березня освітяне схаменулися, і знизили ціну курячого філе до 182 грн/кг без ПДВ. Втім, і така ціна залишається вищої за ринкову і на 30-50 грн вищої, ніж в інших бюджетників.

Перевірка угод за минулий час показала, що роздача підрядів на поставку продуктів без використання електронної системи є звичною для відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Городненської сільської ради (начальниця – Марина Семкова). Схема традиційна: спершу оголошуються торги, на які не приходить жоден учасник. Після чого, вже без тендеру, закуповують м’ясо в одного й того ж підприємця: ФОП Сергія Пейчева. 

Підприємцем Сергій Пейчев зареєстрований з 2020 року, відтоді як був обраний депутатом Болградської районної ради від партії «Слуга народу». На виборах 2019 року він також був спостерігачем у Болградському районі від громадської організації “Миколаївщина – надійний партнер». За даними аналітичної системи YouControl, засновниками цієї організації є ексголова Миколаївської ОДА Вадим Меріков та мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Друге місце за ціною придбаної курятини посіла Баштанська багатопрофільна лікарня (директорка – Алла Барсегян). Медзаклад придбав 1,3 тонни замороженого курячого філе у ФОП Станіслава Іванішина за ціною 190 грн/кг без ПДВ. Закупівля проводилася як відкриті торги з особливостями, де підприємець з Баштанки був єдиним учасником. Нагадаємо, з грудня 2023-го по лютий 2024 року, за даними сайту «Мінфін», ціни на куряче філе коливалися від 158 до 163 гривень за кілограм у провідних торгових мережах України.

Як показав проведений журналістом Nikcenter аналіз, саме відсутність конкуренції призводила до завищення вартості м’яса. 

Адже за найнижчою ціною курятину придбав Миколаївський регіональний фтизіопульмонологічний центр, де провели відкриті торги. Медзаклад підписав контракт із ТОВ «Гуд Стор» на поставку партії м’яса, зокрема, 1,8 тонни курячого філе за ціною 84 грн/кг без ПДВ. У відкритих торгах взяли участь три постачальники, відтак, під час активного змагання на аукціоні ціна на курятину впала на третину від очікуваної. Як наслідок, «Гуд Стор» знизив вартість філе зі 180 до 84 грн за кг.

Проте це – єдиний приклад активної боротьби постачальників на закупівлях курятини. Тому залишається лише гадати, якими могли би бути ціни в разі реальної конкуренції під час більшості закупівель.  

Ціни на куряче філе на закупівлях Одеської та Миколаївської областей в січні-лютому 2024 р.

Ціна без ПДВ (грн)ЗамовникПостачальник
205,0Відділ освіти Городненської сільрадиФОП Пейчев С.І.
190,0КНП «Баштанська багатопрофільна лікарня»ФОП Іванішин С.О.
180,0Відділ освіти Болградської міськрадиФОП Пащенко М.М.
170,8Управління освіти Южноукраїнської міськрадиТОВ «Ольга-Плюс»
166,7ВІдділ освіти Кривоозерської селищної радиФОП Бойко М.Д.
158,3Відділ освіти Арцизької міської радиТОВ "ВРЗ 21"
149,5Управління освіти Южненської міськрадиТОВ "ГАВРИЛІВКА"
147,5Комунальне виробниче підприємство з організації харчування в навчальних закладах (Миколаїв)ТОВ "Проект Інвест ХХІ"
135,8КУ «Комбінат громадського харчування» (Одеса)ТОВ "Проект Інвест ХХІ"
84,0КНП «Миколаївський фтизіопульмонологічний центр»ТОВ "Гуд Стор"

Дорога яловичина для ветеранів

Другою за популярністю у бюджетників південних областей була яловичина. Більшість установ спромоглися придбати яловичину без кістки у ціновому коридорі у 200-250 грн за кг. Різниця між охолодженим чи замороженим м’ясом не мала вирішального впливу на цифри у контрактах.

На загальному тлі вражає закупівля Миколаївського обласного госпіталю ветеранів війни. Медзаклад, який  очолює депутатка міської ради від партії «Слуга народу» Олена Кузьміна, у січні придбав тонну яловичини за ціною 331 грн за кг без ПДВ.  Згідно зі специфікацією, йдеться про яловичину заморожену 1 категорії у відрубах.

Раніше згаданий одеський «Комбінат громадського харчування», який годує делегації, за такою ж ціною купив відбірні антрекоти та яловичий язик для посольських прийомів. Більшість інших миколаївських бюджетників брали заморожену яловичину на 100-120 грн дешевше, ніж госпіталь ветеранів. Зокрема, Миколаївська обласна дитяча лікарня придбала охолоджену яловичину по 198 грн/кг без ПДВ, а миколаївське КВП з організації харчування у навчальних закладах – по 207 грн\кг

За даними ресурсу «Мінфін», середня ціна яловичого гуляшу в українських торгових мережах на 1 лютого складала 267 гривень, тобто після відрахування ПДВ – 222,5 грн/кг.

Зазначимо, що постачальник Олени Кузьміної, ТОВ «Гуд Стор», за тиждень до того підписав угоду з Миколаївським обласним Будинком дитини на постачання м’якоті яловичини охолодженої за ціною 192,5 грн/кг.  Щоправда, Будинок дитини, на відміну від госпіталю, спромігся організувати реальний конкурс на торгах. За підряд боролися два учасники, в результаті чого під час аукціону загальна ціна контракту зменшилася на понад 100 тис. грн.

У госпіталі відмовилися коментувати свій рекорд телефоном, тож Nikcenter очікує відповіді на запит.

ТОВ «Гуд Стор» зареєстроване у селі Мішково-Погорілове. Його засновник та директор – Сергій Булкін, депутат Воскресенської селищної ради, колишній очільник міської організації партії «Батьківщина». У 2024 році «Гуд Стор» вже здобув підрядів на понад 7 млн грн.

Найменшою ціною на яловичину в усіх трьох областях відзначився Одеський медичний університет. Заклад уклав угоду з ТОВ «ОПТІФУД», придбавши м’ясо по 126 грн/кг з ПДВ. В разі відрахування податку на додану вартість, йдеться про разючі 105 грн за кг за свіжоморожену м’якоть яловичини. Університет провів відкриті торги, в яких взяли участь два постачальники.

Найближча ціна до рекордного мінімуму – у Херсонської обласної лікарні. За процедурою запиту цінових пропозицій тут придбали майже 4 тонни м’яса по 167 грн/кг без ПДВ. Водночас херсонці купили охолоджену яловичину у тушах, тобто з кістками.

Ціни на яловичину (м’якушеву) на закупівлях Одеської та Миколаївської областей в січні-лютому 2024 р. 

Ціна без ПДВ (грн)ЗамовникПостачальник
331,0КНП «Миколаївський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни»ТОВ "Гуд Стор"
300,0Відділ освіти Василівської сільрадиФОП Пащенко А. В.
245,0КНП «Баштанська багатопрофільна лікарня»ФОП Іванішин С.О.
230,0ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім.В.П.Філатова»ФОП Борисов Ю. І.
224,0КНП "Овідіопольська лікарня"ТОВ "ГАВРИЛІВКА"
216,7Відділ освіти Мигіївської сільрадиТОВ «М`ясницький двір»
207,5Комунальне виробниче підприємство по організації харчування у навчальних закладах (Миколаїв)ТОВ "Проект Інвест ХХІ"
195,8Управління освіти Подільської міськрадиФОП Албанська О.З.
192,5КНП «Миколаївський обласний Будинок дитини"ТОВ "Гуд Стор"
105,0Одеський національний медичний університетТОВ "Оптіфуд"

Процедурою по цінах

Ситуація із вільним проведенням закупівель без торгів має змінитися вже цього місяця. Від 14 березня, за рішенням Кабміну, заклади освіти, охорони здоров’я та інші держзамовники мають купувати бюджетним коштом продукти харчування через електронний каталог Prozorro Market. Вимога стосується закупівель м’яса, овочів та фруктів, молочних продуктів та замороженої риби, борошна та круп на суму понад 100 тис. грн. 

Щоправда, експерти нагадали, що більшість дрібних постачальників наразі не зареєстровані у Prozorro Market, через що кількість пропозицій подекуди обмежена. Та, за словами Павла Лісниченка, експерта із питань публічних закупівель, перестороги щодо застосування нової процедури дещо перебільшені. 

“Будь-який учасник, з яким замовники звикли працювати, цілком може зареєструватися в Prozorro Market і продовжити продавати ці самі товари, просто скориставшись новим майданчиком. Процес реєстрації тут не є настільки складним, що процедурно, що документально, аби відштовхнути потенційних учасників торгів. Хоча на якийсь час, дійсно, значна кількість постачальників може втратити доступ до цього ринку”, – вважає Павло Лісниченко. 

Проте, говорить експерт, недобросовісним розпорядникам бюджетних коштів буде складніше обмежувати конкуренцію “спеціальними” вимогами. Павло Лісниченко сподівається, що ця ініціатива у перспективі зробить закупівлі більш ефективними завдяки прискоренню проведення процедур та збільшенню конкуренції. 

“В умовах воєнного часу хотілося б швидше проводити торги, особливо першочергові, як-от закупівля харчів. При цьому важливо не втрачати якість підготовки документації та кваліфікацію учасників. Юридичні та фізичні особи, що зареєстровані на Prozorro Market, по суті вже підтвердили свою кваліфікацію на етапі реєстрації. Це дає можливість замовнику зекономити власні сили та час та просто обирати найкращу пропозицію. Тому суто базово це – хороша ініціатива. Втім, наскільки вона добре спрацює, як від того підвищиться конкуренція і наскільки ця конкуренція буде ефективною під час масової кількості закупівель – видно буде через місяць-півтора”, – розповів Павло Лісниченко у коментарі Nikcenter. 

Нагадаємо, раніше Nikcenter зʼясував, що головний годувальник одеських лікарень розігрує тендери з компаніями своїх працівників

закупівля, лікарні, тендер, харчування в школах


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER