Фабрика змови: як головний годувальник одеських лікарень розігрує тендери з компаніями своїх працівників

Лікарні, школи, управління поліції та військові частини – в Одесі ці різні бюджетні установи об’єднує постачальник їжі. З початку 2022 року компанія “Фабрика смаку” отримала на закупівлях харчування майже 160 мільйонів. Половину з них – за доставку готової їжі до місцевих лікарень. 

Nikcenter з’ясував, що за харчування одеські медзаклади платять подекуди вдвічі більше, ніж в інших містах. А “фейковими” конкурентами “Фабрики смаку” на тендерах, схоже, виявилися її працівники.

На вечерю – “мікрояблуко”: як годують в одеських лікарнях

В більшості медичних закладів Одеси не працюють харчоблоки. З 2015 року місцева влада знайшла вихід: готову їжу для пацієнтів замовляють у приватних виробників. Закупівлі послуг кейтерингу проводять самі лікарні. 

Щоденно постачальники привозять страви уже в порційних пластикових контейнерах. 

Готове харчування в медзакладах Одеси відповідає потребам пацієнтів у повноцінному лікувальному харчуванні, має високу якість, є збалансованим, дієтичним, смачним і різноманітним”, – йдеться на сайті міської ради.

Пацієнти, з якими поспілкувалися журналісти Nikcenter, розповідають: їжу в цих лікарнях “можна їсти” і люди не залишаються голодними, якщо їх не навідують родичі. Однак щодо різноманітності та смаку є питання.

Жителька Одеси Ніна Ляшонок в червні цього року потрапила у міську клінічну лікарню №10, що на вулиці Маршала Малиновського. 

Харчування було триразове. Однак вечері, як такої, не було: лише булочка та кефір чи яблуко. Їжа була не дуже різноманітна, а на вихідні завжди смачного було менше. Загалом мені було не дуже смачно, але й через свій стан я їла дуже мало”, – розповідає пацієнтка лікарні. 

Таке ж меню – в міській клінічній лікарні №11, розташованій на вулиці Академіка Воробйова. 

Мене вразив суп – я так і не зрозумів, з чого він. Щось плавало зверху і все, решта – вода. Щодо котлети, то вона їстівна, але м’ясо в ній не відчувалося. А ще на вечерю видали таке дрібне яблуко, вагою грам 50”, –  розповідає пацієнт медзакладу Олег.

Їжа, яку одеська лікарня №11 замовляє у “Фабрики смаку”

Вартість сніданку, обіду та “вечері” на одну людину в цих двох лікарнях складає 142 гривні. Їх доставляє сюди та ще в десять медзакладів Одеси ТОВ “Фабрика смаку”. Компанія регулярно отримує перемоги в багатомільйонних тендерах, як зʼясував Nikcenter, розігруючи їх із “пов’язаними” компаніями. 

Смачний “розпил”: лікарні підігрують годувальнику

Монополіст лікувального харчування в Одесі – так можна коротко описати підприємство “Фабрика смаку”. Компанію заснували в 2015 році, коли у місті почали замовляти готові страви для пацієнтів. Вже за два місяці “Фабрика” отримала перше замовлення на них.

З 2019 року одеські медичні установи закуповують харчування, укладаючи так звані рамкові угоди – “бронюють” трьох постачальників відразу на чотири роки. Торік 9 лікарень Одеси уклали таких угод на 672 млн грн. 

Крім компанії-улюбленця, учасниками таких закупівель стають одеські ТОВ “Ольга” та ТОВ “Тонар К”.  Загалом вони були конкурентами з “Фабрикою” 45 та 41 раз відповідно. Однак за цей час обидві компанії не отримали жодного контракту на постачання їжі в медичні заклади. 

Навіть на неконкурентних закупівлях одеські лікарні запитували цінову пропозицію на харчування лише у трьох вищезгаданих компаній.  Вигіднішою, чомусь, завжди ставала ціна “Фабрики смаку”. Тільки протягом 2023 року лікарні підписали напряму зі своїм улюбленим “годувальником”, без проведення торгів, п’ять договорів на 31 млн грн.

Критерієм оцінки можливих потенційних постачальників послуг є ціна. Крім того, ТОВ “Фабрика смаку” зарекомендувало себе як надійний постачальник кейтерингових послуг”, – відповідала міська лікарня №10 на зауваження аудиторів однієї з закупівель.

Із конкурентів – у підлеглих: з ким “Фабрика смаку” розігрує тендери?

На початку грудня Nikcenter знайшов оголошення про пошук кухаря та кухонного робітника “Фабрикою смаку” для забезпечення харчуванням медзакладу. “З усіх питань звертатися до Ольги Миколаївни”, – зазначалося в публікації. У телефонній розмові жінка підтвердила, що вакансія актуальна і саме з нею можна обговорити потенційне працевлаштування.

Як з’ясували журналісти завдяки неофіційній базі даних, контактний номер з оголошення належить Ользі Опоруховій – власниці і директорці ТОВ “Ольга”. Вона стала бенефіціаром підприємства в червні 2019 року, а незабаром, у листопаді, трійка компаній вперше зустрілася на рамковій угоді.

Коментувати ймовірну тендерну змову Ольга Опорухова відмовилася: почувши питання, вона кинула слухавку. На прохання про коментар, надіслане в месенджер, підприємиця попросила “припинити їй телефонувати і надсилати повідомлення” та заблокувала.

Експерт із питань публічних закупівель Павло Лісниченко підтверджує, що такий зв’язок компаній – ознака ймовірної змови учасників тендеру.

В будь-якому випадку, якщо директор/власник однієї компанії має посаду в іншій, і ці фірми конкурують на тендерах, це вказує на їхню пов’язаність і потенційну можливість змови. Підтвердити її може відповідне рішення Антимонопольного комітету”, – каже Лісниченко. 

Таке рішення тягне за собою реальну відповідальність, додав експерт з публічних закупівель. АМКУ штрафує компанії, які розігрують торги, та на три роки забороняє їм брати участь у конкурентних закупівлях.

Цікавим виявився і другий контактний номер з оголошення про пошук працівників “Фабрикою смаку”. Протягом 2016-2019 років він вказувався в договорах бюджетних закупівель як телефон другого конкурента “Фабрики” – ТОВ “Тонар К”. А на сайті Zakupivli.pro можна побачити його як контакт ФОП Надії Токаревої – теперішньої директорки “Тонар К”.

Номер з оголошення “Фабрики смаку” був контактним номером їхнього конкурента “Тонар К”

На цьому звʼязок конкурентів не завершується. За даними Youcontrol, власник “Фабрики” Ігор Левінзон був директором та співвласником компанії “Тонар К” в 2011-2016 роках.

Ми звернулися з проханням прокоментувати ці “збіги” до представників “Фабрики смаку”, але поки не отримали відповіді.

Про повʼязаність компаній, що нібито конкурують на ринку послуг з харчування в Одесі, свідчать і метадані їхніх документів у рамковій закупівлі. Частина з них в “Ольги” та “Тонар К” були відскановані на принтері Canon MF420 Series, якщо вірити застосунку для перегляду метаданих файлів. Також вони оброблені завдяки однаковій версії комп’ютерної програми – Adobe PSL 1.4e for Canon. 

А ще в цих двох компаній збігається час завантаження цінової пропозиції – 16:49 та 16:50 22 лютого.

Вдвічі дорожче – вдвічі смачніше? Як годують пацієнтів у різних регіонах 

Харчування пацієнтів у одеських лікарнях №10 та №11 коштує 142 гривні на день. Тоді як в Дніпрі та Полтаві на ці послуги витрачають від 75 до 82 гривень.

Лікувальне меню має схожі вимоги у всіх медзакладах. Тож ми вирішили порівняти страви, щоб зрозуміти, чому вартість триразового харчування може різнитися майже вдвічі.

На сніданки в дніпровській лікарні швидкої медичної допомоги – стандартні в’язкі, молочні каші. Такі ж і в Одесі, однак там додають ще шматочок масла й обідню булочку замість хлібу. 

На обідах, згідно з прикладом меню, різниця теж в булочці замість хлібу та у м’ясній страві. В Дніпрі котлета чи тефтелі важать 50 грамів, у Одесі ж рубана куряча котлета та інші м’ясні страви – 80 грамів. На додачу пацієнти південних лікарень отримують тушковані овочі або ікру – теж овочеву.

В дніпровській ЛШМД дітям на полудник видають кефір та маленьке печене яблуко. А ось в Одесі така їжа – це вечеря: невелика здобна булочка та, нібито, 200-грамове яблуко. Натомість в Дніпрі на вечерю пацієнти отримують порцію каші або картоплі та тушковані овочі чи овочеву ікру.

В Полтаві, крім супів, на сніданки пацієнтам обіцяють щодня варене яйце. На обід – перша страва, каша чи макарони, свіжа/тушкована капуста, невелика порція (50 грамів) риби або м’ясних котлет. Вечеря обмежується супом або кашею з маслом, іноді мають видавати кефір. Вартість такого меню – 75 гривень.

Чотириразове харчування в Одесі від “Фабрики смаку” коштує вже близько 225 гривень.

Nikcenter отримав у розпорядження кілька документів. Якщо їм вірити, то “Фабрика смаку” щонайменше кілька разів закупляла вже готові страви в іншого виробника. Компанія замовляла бактеріологічне дослідження цілого денного меню, аналогічного тому, яке надавала як приклад міським лікарням №10 та №11. Тут гречана каша, рубана куряча котлета (80 грамів) та житня булочка.

На іншому документі – ще ряд страв. Всі вони вже запаковані в пластикову тару, як і зобов’язується “Фабрика” доставляти в лікарні. Відправником товару вказане ТОВ “Квікмілз Україна”, пов’язане з відомою в Одесі мережею кафе “Жарю-Парю”.

Аудити розпилу не завада

Через тендерні порушення за версією Держаудитслужби, остання вже намагалася розірвати шість рамкових угод медзакладів вартістю 413 мільйонів, укладених торік з “Фабрикою”, ТОВ “Ольга” та ТОВ “Тонар К”. Однак неуспішно – лікарні відразу ж після цього почали укладати сумнівні неконкурентні договори. 

Згодом медзаклади звернулися до суду зі скаргами на рішення аудиторів. На сторону кількох лікарень вже став Одеський окружний адміністративний і П’ятий апеляційний суди. 

“Продуктові” тендери одеських закладів охорони здоров’я привертали увагу і правоохоронців. Прокуратура розслідувала кілька кримінальних правопорушень годувальника-монополіста. 

Правоохоронці з’ясували, що “Фабрика смаку” в 2021 році при постачанні харчування школярам Усатівської сільради вказала завищену ціну на заготовку харчів у Одесі та транспортування їх спеціальним транспортом. Однак їжу, нібито, готували в сусідньому селі та доставляли з порушенням санітарно-гігієнічних норм. 

В іншому кримінальному провадженні йдеться про можливу велику змову цих трьох компаній та ТОВ “Проект Інвест ХХІ” з місцевою владою Одеси та медичними закладами. Та розпочате напередодні повномасштабного вторгнення провадження закрили через закінчення строку досудового розслідування. 

В департаменті охорони здоров’я Одеської міськради заявили, що знають про проблеми на закупівлях харчування. Однак, нібито, нічого не можуть зробити, бо факти недоброчесності компаній “Фабрика смаку”, “Тонар К” і “Ольга” не доведені.

Вони не були пов’язаними в розумінні закону особами. Навіть якщо є такі ознаки змови, на той момент, коли проводилися закупівлі, ознак не було. Це, в принципі, робота правоохоронних органів. Через ознаки якихось домовленостей між компаніями ми не можемо дискваліфікувати учасників тендерів”, – сказав заступник начальника відділу закупівель департаменту охорони здоров’я Одеської міськради В’ячеслав Самокіш. 

Чому ж підконтрольні міській раді медичні заклади звертаються з запитом на вартість продукції лише до трьох вищезгаданих підприємств, посадовець пояснити не зміг.

Раніше аналітики DOZORRO виявили, що принаймні в семи випадках різні лікарні створювали частину тендерної документації на основі одного шаблону від користувача “Vladlena”. А проєкти договорів створили користувачі “yurist1” та “yurist2”, про що свідчать метадані. 

Це показує, що за тендерними “змовами” на харчуванні, ймовірно, стоять не тільки годувальники, а й місцеві посадовці. Та ані численні порушення на закупівлях і увага з боку правоохоронців, ані необґрунтовані високі цінники не заважають головному годувальнику Одеси роками “зʼїдати” бюджетні мільйони. 

закупівля, корупція, лікарні, Одеса


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER