Оборудка на 5 млн євро: детективи НАБУ затримали закордоном злочинців, які замість бронежилетів для ЗСУ купили елітні авто та маєтки

Правоохоронцям вдалося затримати у Фінляндії трьох осіб причетних до відмивання грошей, що призначалися для закупівлі амуніції Збройним Силам України.

Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро, передає Nikcenter.

Зловмисники мали закупити 5 тисяч бронежилетів для українських бійців, проте натомість частину грошей витратили на власні потреби. Зокрема, за державні кошти вони придбали елітні автівки та будинок.

«11 березня 2023 року на території Фінляндської республіки затримано трьох осіб за підозрою у відмиванні коштів Міністерства оборони України під час закупівлі засобів індивідуального захисту на суму 5,7 млн євро», – розповіли деталі в НАБУ.

Над спецоперацією із затримання разом з детективами НАБУ спільно працювали працівники Національного бюро розслідувань Фінляндії в межах механізму міжнародної правової допомоги. Один зі злочинців виявився представником приватної компанії, що так і не поставила половину замовлених бронежилетів, хоча й отримала за амуніцію повну оплату. Інший учасник угрупування є громадянином Фінляндії, на житловий будинок якого наклали арешт.

Детективам НАБУ вдалося отримати докази, які допоможуть їм в розслідуванні кримінального провадження щодо привласнення бюджетних коштів під час закупівлі бронежилетів. Наразі триває робота з відшкодування завданих державі збитків.

Варто додати, ексзаступник міністра оборони України разом з підлеглим отримали підозри у розкраданні бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів та зимової форми для ЗСУ. Незаконну оборудку посадовці організували в березні 2022 року.

Зокрема, в іноземної фірми провели закупівлю трьох тисяч бронежилетів на 130 мільйонів гривень. Майже 100 мільйонів гривень, виділених на бронежилети, привласнили учасники корупційної схеми. Згодом експертиза підтвердила, що закуплена продукція не відповідає заявленому класу захисту.

Нагадаємо, в НАБУ підтвердили корупційні схеми в харчових закупівлях Міноборони. Детективи розслідують зловживання на харчових закупівлях Міністерства оборони. З лютого 2022 року до червня 2023 року ціни на окремі продукти завищувалися в декілька разів.

Раніше повідомлялося, що посадовець Міноборони переписав на цивільну дружину елітний автопарк та квартири на 14 мільйонів гривень. Серед керівників Міністерства оборони викрили корупціонера. Чиновник обіймав посаду начальника Головного управління капітальних вкладень.

бюджетні кошти, злочинна схема, корупція, міноборони, НАБУ, привласнення

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER