В НАБУ підтвердили корупційні схеми в харчових закупівлях Міноборони

Детективи Антикорупційного бюро розслідують зловживання на харчових закупівлях Міністерства оборони. З лютого 2022 року до червня 2023 року ціни на окремі продукти завищувалися в декілька разів.

Про це повідомили в пресслужбі НАБУ, передає Nikcenter.

Суттєве завищення цін дозволило постачальникам отримувати надприбутки та наживатися на армії під час воєнного стану. Причиною зловживань стала система закупівель, яку використовують в Міністерстві оборони.

Зокрема, постачальники при формуванні цін могли завищувати ціни втричі, як це було у випадку корупційного скандалу з закупівлею яєць для ЗСУ. Для військових закупляли також лосося і лохину, щоправда, за ціною нижче ринкової. Однак, до військовослужбовців делікатеси так і не доходили.

Наразі детективи вивчають документи складського обліку, щоб встановити обсяги постачання всіх найменувань продуктів. В рамках розслідування призначені експертизи та триває збір матеріалів.

Окрім того НАБУ вдалося встановити передумови, завдяки яким виникає завищення цін. Тому, Міністерству оборони надали рекомендації, що дозволять в майбутньому уникнути зловживань.

«Вони зокрема передбачають посилення контролю за якістю послуг із забезпечення харчуванням, а також внесення змін до нормативно-правових актів, що регулюють процедуру забезпечення харчування особового складу Збройних Сил України», – розповіли в НАБУ.

Вперше про корупцію в закупівлях Міноборони стало відомо в січні 2023 року. Відомство закупили деякі позиції продуктів за завищеними цінами, тоді як в супермаркетах їхня вартість була суттєво нижчою. Після перевірок міністр оборони Олексій Резніков пішов у відставку, а двоє його заступників опинилися за ґратами.

Варто додати, компанії з Миколаєва, що належать депутату обласної ради Тахіру Садрідінову і його братам Джамшеду й Рустамджану змогли непогано заробити під час повномасштабної війни. Одна з фірм отримала підряд на суму 200 мільйонів гривень щодо постачання форми для Нацгвардії. Інша компанія пов’язана з депутатом обласної ради постачала продукти ЗСУ за завищеними цінами. Як брати Садрідінови вийшли на закритий ринок оборонних закупівель, розбирався Nikcenter.

Нагадаємо, один з найбільших постачальників Міноборони намагався підкупити детектива ДБР. Львівський бізнесмен уклав контракти на 1,5 мільярда гривень з Міністерством оборони про постачання одягу та білизни для Збройних Сил України.

закупівля, злочинна схема, корупція, міноборони, НАБУ

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER