З переплатами і затримками: у Миколаєві відновлення пошкодженого росіянами житла не в пріоритеті

 

Торік у Миколаєві провели ремонти у 140 багатоповерхових будинках, постраждалих внаслідок російських обстрілів. Це – близько 10% осель, що зазнали пошкоджень внаслідок розпочатої росіянами війни. Такими темпами знадобиться десять років для  відновлення вже зруйнованого житла. До того ж вже перші угоди призвели до конфліктів з мешканцями пошкоджених будинків та проблем із вибором підрядників.

Як у Миколаєві відбувається відновлення житла, проголошене очільниками міста одним з пріоритетів, розбирався Nikcenter.

Наслідки зволікань

За період активних, майже щоденних обстрілів Миколаєва, протягом першого року війни російські загарбники пошкодили в місті близько трьох тисяч соціальних та інженерних об’єктів. Зокрема, 1120 багатоповерхових житлових будинків та близько тисячі приватних осель. Головний архітектор Миколаєва Євген Поляков днями заявив, що відновлення житла, як і критичної інфраструктури, є пріоритетним завданням для міста. 

Та навіть у відносно «ситому» 2023 році, до вилучення з місцевих бюджетів військового ПДФО, міська влада не поспішала вкладати кошти у відновлення житла.

Житловий будинок по Погранічній, 43

За звітом департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міськради, у 2023 році виконали поточний ремонт у 132 багатоквартирних житлових будинках, у 7 – капітально відремонтували покрівлю, ще у 4 багатоповерхівках завершили капітальний ремонт.

Відновлення ж найбільш зруйнованих будинків лише розпочинається. Тим часом дощі поступово руйнують внутрішньобудинкові мережі багатоповерхівок, що стояли із пошкодженими покрівлями. Адже, на відміну від заміни вікон чи закриття їх OSB-плитами, відремонтувати покрівлю багатоквартирного будинку власним коштом зазвичай не під силу мешканцям. 

Про наслідки зволікань из ремонтом розповідають мешканці багатоповерхівки по вул.Карпенко 49/1, де після ракетного удару тече покрівля в сусідніх зі зруйнованим під’їздом.

«Після прильоту змістилися плити та протікає покрівля у пʼятому під’їзді. Капає з люстри. Під час дощу доводиться знеструмлювати квартири. Сусіди – пенсіонери, оплатити ремонт не здатні. Я зверталася до контакт-центру, відповідь одна: «чекайте, грошей нема, матеріалів нема», – розповідає мешканка будинку Наталія Онофрійчук.

У мерії ж посилаються на зменшення доходів міського бюджету як на причину затримки  ремонтів.

«Після виготовлення проєктно-кошторисної документації буде розглядатись можливість виконання передбачених проєктом робіт з капітального ремонту, на які наразі не передбачено фінансування через брак коштів в бюджеті Миколаївської територіальної громади після того, як до держави відійшли нарахування ПДФО військових», – відповіли в управлінні сталого розвитку на скарги мешканців постраждалого від обстрілів будинку.

Пріоритети року: на ремонт пошкодженого житла виділили менше, ніж на підмітання вулиць

Попри обіцянки влади зробити відновлення пошкодженого і зруйнованого житла пріоритетом, отримані Nikcenter дані свідчать про неквапливість місцевої влади. Журналісти за допомогою аналітичного модуля bi.prozorro.org дослідили закупівлі послуг з ремонту багатоквартирних будинків, проведених департаментом ЖКГ. Загалом у 2023 році та січні 2024-го відбулося 111 закупівель ремонту багатоповерхівок на загальну суму 118,7 млн грн.  

Аби зрозуміти ставлення міської влади до важливості проблеми пошкодженого житла, варто згадати кілька цифр. Всього від січня 2023 про січень 2024 року департаменти та управління Миколаївської міськради уклали договорів на  4 млрд 930,7 млн грн. Приміром, вартість угод лише на прибирання вулиць міста у 2023 році склала 136 млн грн. А за 11 місяців минулого року з бюджету Миколаєва профінансовано близько 60 мільйонів гривень на укладання 4 гектарів нової бруківки.

У Миколаєві на «пріоритетну» відбудову житла виділили менше, ніж на прибирання вулиць і купівлю нових авто

Фактично чиновники роздали чималу суму бюджетних коштів на власний розсуд: 82 закупівлі проведені без використання електронної системи, тобто без тендерів. Окремо слід нагадати, що Nikcenter встановив, що департамент ЖКГ використовує ще й таємні підряди, навіть без оприлюднення звітів у ProZorro.

І навіть коли чиновники наважувалися на відкриті торги, лише у 6 випадках в них брали участь хоча б двоє учасників, що забезпечило мінімальний рівень конкуренції. 

У більшості випадків мова йде про поточні ремонти: покрівель багатоквартирних будинків, місць загального користування з метою підготовки до опалювального сезону тощо, вартість яких складає до мільйона гривень. Третина з них, 37 угод, наразі вже виконано, а роботи повністю оплачені з бюджету. 

Лише у другому півріччі 2023-го мерія почала укладати угоди на більш значні обсяги робіт. Щодо семи багатоквартирних будинків були укладені контракти на капітальний ремонт з позначкою у закупівлях «для усунення наслідків надзвичайної ситуації воєнного характеру». Це будинки за адресами Райдужна, 61 та 59, Адміральська, 36 та 21, Космонавтів, 132, Вокзальна, 61, Ясна Поляна,1-А. Вартість робіт за цими угодами коливається від 4 до 10 млн грн. 

Велике відновлення житла у Миколаєві: повільно та дорого

Капремонт цих семи багатоповерхівок довірили чотирьом будівельним фірмам: «Капіталжитлобуд» (два контракти на 14,4 млн грн), «Будівельна компанія «Затишний дом» (три контракти на 21,6 млн грн),  «Тавріямонолітбуд» (один контракт вартістю 9,2 млн грн) та «Злата Буд-М» (один контракт на 4,7 млн грн).

Проте особливих успіхів відібрані комунальниками підрядники не демонструють. Жоден ремонт досі не завершений, попри контрактні зобов’язання.

Так, миколаївська фірма «Капіталжитлобуд» отримала підряди на відновлення зруйнованих будинків по вул. Космонавтів, 132 та вул. Вокзальна, 61 на загальну суму майже 10 млн грн. Лише 6 листопада департамент ЖКГ без тендерів уклав з «Капіталжитлобудом» угоди з визначеним терміном завершення робіт до кінця 2023 року. А вже за два тижні сторони домовилися перенести термін виконання робіт на липень 2024 року.

Нагадаємо, в разі проведення тендеру навіть за скороченою процедурою відкритих торгів з особливостями учасник надає докази наявності відповідних обладнання та працівників. До початку співпраці з департаментом ЖКГ Миколаївської міськради «Капіталжитлобуд» виконав лише чотири угоди на держзамовлення. Вони разом за обсягом менші одного контракту на відновлення житла у Миколаєві. Але у ДЖКГ вирішили саме цій компанії довірити велику та «пріоритетну» роботу.

Небажання чиновників виходити на тендерні процедури зрозуміле, якщо згадати історію з тендером на відновлення ще одного будинку, по вул. Адміральській, 21. Тут влітку минулого року було проведено відкриті торги з особливостями, за якими контракт на понад 9 млн грн отримав єдиний учасник – ТОВ «Тавріямонолітбуд». До речі, завершення робіт за цією адресою також відтермінували до липня 2024 року.

Ремонт будинку по вул. Адміральська, 21 мав завершитися до 31 жовтня

Водночас Управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області дійшло висновку,  що пропозиція «Тавріямонолітбуд» взагалі мала бути відхилена. Компанія не надала передбачених тендерними вимогами підтверджень наявності в неї працівників потрібної кваліфікації та необхідного обладнання.

На окрему згадку заслуговує відповідь миколаївських комунальників на висновки аудиторів: «Замовник зобов’язується вжити заходів щодо недопущення в подальшому порушень, встановлених за результатами моніторингу процедури закупівлі».

Не менше питань викликають кошториси обраних підрядників. Nikcenter перевірив ціни п’яти матеріалів, на які припадає найбільша доля вартості кошторису для капітального ремонту будинку по вул. Ясна Поляна,1-А у Великій Коренисі. Виявилося, що ТОВ «Злата Буд-М» завищила ціни на роздрібні матеріали подекуди більш ніж вдвічі. Можлива переплата лише по цих позиціях кошторису склала близько 400 тис. грн.

Вибіркова перевірка великих контрактів, яку провів Nikcenter, показала, що завищення цін на матеріали для виконання відновлювальних робіт властиве не лише «Злата Буд-М».

ТОВ «Будівельна компанія «Інтербуд» отримала два контракти на капремонт однієї багатоповерхівки по вул. Крилова, 8 на майже 8 млн грн. Проте деякі із будівельних матеріалів у кошторисі обраховані за цінами, суттєво вищими за ринкові. 

Так, розчин цементний М50 обійшовся бюджету за ціною 2 921 грн/куб, тоді як моніторинг Служби відновлення інфраструктури показує ціни в грудні в діапазоні від 2 328 до 2 520 грн/куб. м. Цегла керамічна повнотіла М100 порахована по 12,6 тис. грн за 1000 штук, тоді як у одеському «Епіцентрі» цеглу такої самої марки продають вроздріб по 9 гривень за штуку. Рубероїд Акваізол Еласт-ПЕ-5,0-П у кошторисі «Інтербуду» вказаний за ціною 195 грн/кв. м, а на сайті офіційного ділера його пропонують за ціною 157 грн/кв.м.  Варто додати, що «Інтербуд» вже отримав за ремонт будинку по Крилова, 8 половину контрактної суми – 4,5 млн грн.

Початок відновлювальних робіт приніс миколаївській компанії Михайла Мазура та Вадима Драпезо справжній успіх: у 2023 році вона вперше отримала бюджетних підрядів на 150 млн грн. Серед них – нове будівництво Миколаївського ліцею №60 за 100 млн грн.

Знести дешевше

Десятиповерхівку по вулиці Крилова, 54 вразила російська ракета вночі 30 вересня 2022 року. Квартири на трьох горішніх поверхах останнього під’їзду вщент зруйновані вибухом, загалом зруйновані або пошкоджені 44 квартири. Це один з трьох десятків багатоквартирних будинків, які, за оцінками мерії, мають бути частково або повністю знесені через неможливість відновлення.

Десятиповерхівка по Крилова, 54, мешканці якої наполягають на відновленні своїх осель

Торік департамент ЖКГ через ProZorro роздав підряди на часткове або повне знесення 10 будинків. Підряди розподілили порівну між двома фірмами: миколаївським ТДВ «Миколаївбудмеханізація» та ТОВ «Промградстрой» з Дніпра.

Очікується, що власники зруйнованого житла будуть натомість отримувати сертифікати за програмою «Відновлення» на придбання квартир на вторинному ринку коштом державного Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.. 

Загалом у Миколаєві із заявами на отримання сертифікатів вже звернулося 180 власників зруйнованих осель. Перші п’ять мешканців зруйнованих будинків по вул. Радісна вже придбали собі інші квартири за сертифікати.

Тут потрібно нагадати, що ці люди добивалися відселення ще до війни, адже фактично опинилися у щільному оточенні зернових терміналів. Цілодобовий шум та забруднення повітря зробили життя тут нестерпним ще до російських обстрілів. Але ані портові інвестори, ані міська влада не мали наміру фінансувати переселення. 

А от мешканці інших багатоповерхівок не поспішають надавати дозвіл на знесення свого житла. Власники квартир у зруйнованих будинках  по Крилова, 54, Погранічній, 43 та Адміральській, 23 наполягають на ремонті і відновленні своїх домівок.

Це викликає неприховане роздратування міського голови Олександра Сєнкевича. 

«Як бачите, програма працює, не знаю, чого ви чекаєте. Адже, зрештою, гроші можуть закінчитися, і ви не отримаєте нічого», – говорить очільник Миколаєва.

Чиновники посилаються на те, що рішення про неможливість відновлення житла приймається на підставі висновків технічного обстеження.

Людмила Осипішина, представниця ініціативної групи мешканців будинку по Крилова, 54 розповіла, що технічне обстеження обраної виконкомом фірми відбувалося лише на підставі візуального огляду. Перспектива знесення сьомого під’їзду непокоїть більшість сусідів. Адже їхні квартири відгороджені від приміщень, що мають знести, лише  міжкімнатними стінами.

Мешканці самостійно зібрали кошти на проведення повторної експертизи і отримали протилежний висновок: загальний технічний стан будинку дозволяє провести реконструкцію пошкодженої частини будівлі.

«Ми зустрічалися з представниками департаменту ЖКГ, передали їм звіт експертизи. Таке враження, що вони лише тягнули час, а натомість наполягали на отриманні сертифікатів. Остання відповідь, яку ми отримали у Департаменті ЖКГ – що буде замовлена третя експертиза у державного інститут будівельних конструкцій», – розповідає Людмила Осипішина.

Будинок по Карпенко, 49, де знесли пошкоджений під’їзд

Слід визнати, що знесення аварійних будинків коштом міського бюджету з одночасним переселенням мешканців за рахунок держави створить у місті кілька перспективних будівельних майданчиків з повністю підведеними комунікаціями. 

Тим часом, за словами заступника директора департаменту ЖКГ Ігоря Набатова, навіть на виконання вже укладених семи договорів капремонту пошкодженого житла мерія сподівається знайти кошти у донорів.

«Що стосується того, як будемо виходити з ситуації, то на рівні держави запроваджено таку цікаву платформу Dream. Ми плануємо залучати цю платформу для того, щоб шукати донорські організації, які будуть допомагати реалізовувати такі проєкти. Сказати, що точно вдасться відновити це зараз, напевно неможливо», — сказав Ігор Набатов під час пресконференції за підсумками року.

Департамент житлово-комунального господарства Миколаєва став єдиним  замовником ремонтів багатоквартирних будинків, пошкоджених російськими обстрілами. Чиновники максимально користуються можливостями для призначення підрядників поза конкурсом. І все одно за набраних темпів на відновлення житла знадобиться щонайменше десять років. Вже перші великі угоди на капітальний ремонт зруйнованих будинків залишають багато запитань до вартості матеріалів та відбору підрядників.

Нагадаємо, раніше Nikcenter дослідив, як Департамент ЖКГ відбирає підрядників для закриття фанерою розбитих вибухами вікон та балконів у матеріалі “Відновлення для своїх“.

відбудова, відновлення роботи, житло, закупівля, зруйновані будинки, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER