Херсонці зняли сатиричний анімаційний фільм про місцевих колаборантів. ВІДЕО

Ірина Паршина

Сатиричний анімаційний фільм «Як зробити запаморочливу кар’єру. Інструкція» зняв колектив херсонських авторів, йдеться в фільмі про місцевих колаборантів.

Автори представили фільм в мережі.

Персонажами стрічки стали херсонські колаборанти. А саме:

  • окупаційний «тимчасово виконуючий обов’язки губернатора Херсонської області» Володимир Сальдо;
  • вбитий 9 листопада 2022 року проросійський маргінальний «громадський діяч», а під час окупації – «заступник голови адміністрації Херсонської області» Кирило Стремоусов;
  • херсонський чиновник, депутат міськради Ігор Семенчев – соратник і «заступник» Володимира Сальдо, підозрюваний правоохоронними органами України в крадіжках бюджетних грошей;
  • Альона Ротова – депутатка Херсонської міськради від ОПЗЖ, ексчиновниця, а до окупації – впливова херсонська підприємниця, значна частина бізнесу якої була пов’язана з експлуатацією міського сміттєзвалища, після окупації спілкувалася із співробітниками ФСБ, виконувала їх вказівки;
  • Ігор Телегін – людина, яка називає себе учасником бойових дій в Афганістані; в минулому він пробував себе як кінорежисер-документаліст, зараз – колаборант, керівник підконтрольної окупантам «громадської організації «Бойове братство».

Також в стрічці опосередковано фігурує Валерій Шелудько – окупаційний «директор» Херсонського академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша.

За словами співавтора сценарію і режисера стрічки Устина Данчука, ідея зняти цей сатиричний анімаційний фільм виникла ще під час окупації Херсона.

«Більша частина сценарію цього анімаційного фільму написана ще під час окупації Херсона. Тоді ми зняли свій перший фільм – «Про Ігната…», – каже Данчук.

«Роботу над другим фільмом, – розповідає режисер, – ми завершили вже після визволення міста. Першу стрічку випустили і презентували під час окупації. Тоді ми позначили себе в тирах псевдонімними і змінили голос, який читав закадровий текст. Бо я виїхав з Херсона в травні 2022 року, а усі інші люди, які створили стрічку, жили в місті під час окупації. Другий фільм випустили вже під справжніми прізвищами. Псевдонім «Панас Хитрющий» лишив собі лише художник Володимир Рейнхарт, бо таке «альтер его» йому дуже сподобалося», – розповідає Устин Данчук.

В створенні фільму також брали участь Андрій Польшин (сценарій, анімація), Анжела Осипенко (анімація) і актор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Микола Степаненко, який читав закадровий текст.

Нагадаємо, підконтрольний Росії «губернатор Херсонщини» Сальдо мріє про створення в області свого «ГУЛАГу».


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER