На окупованій частині Херсонщини «патріотичним вихованням» школярів займається людина з темним минулим

Скандально відомий херсонець Ігор Телегін, який під час окупації міста став колаборантом і «чиновником» окупаційної «адміністрації», зараз перебуває в підконтрольному росіянам місті Генічеську і займається там «патріотичним вихованням» школярів.

Пропагандистський телеканал «Таврія» розповів про екскурсію, яку для місцевих школярів провів в Генічеському краєзнавчому музеї російський мілітарний рух «Юнармія».

Під час цієї екскурсії школярам розповідали про «правдиву історію», як її розуміють росіяни, тобто, ідеалізуючи і відбілюючи радянський період.

Про інтервенцію радянських військ в Афганістан, яку радянська, а зараз – і російська пропаганда називають «війна в Афганістані», розповідав так званий «керівник Херсонського обласного відділення всеросійської громадської організації «Бойове братство» Ігор Телегін. Під час окупації Херсона ця людина очолювала так званий «департамент зовнішніх зв'язків та внутрішньої політики військово-цивільної адміністрації Херсонської області».

Телегін – відома в Херсоні людина. На початку 2000-х років він був головою Херсонської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану. Також займався бізнесом, пов’язаним з пасажирськими автоперевезеннями. Але в 2004 році був змушений згорнути бізнес через низку скандалів.

Будучи членом виконкому Херсонської міськради і конкурсного комітету, який розподіляв між перевізниками міські маршрути, Телегін «пробивав» для свого підприємства «Афганець», яке працювало під егідою очолюваної ним громадської організації, вигідні маршрути. Тобто, вдавався до корупції. Про це свого часу писали херсонські ЗМІ. Через це у нього виник конфлікт з іншими ветеранами-афганцями, які не хотіли, щоб організація фігурувала в брудній історії.  

Сам Телегін в коментарях для ЗМІ пояснював виникнення конфлікту тим, що інші ветерани вважали, що він мало жертвує на їх організацію грошей з прибутків від свого бізнесу.

Під час цього конфлікту «сплили» деякі факти з афганського періоду життя Ігоря Телегіна. Розповідаючи про свою участь в бойових діях в Афганістані, він називав себе «десантник». Але виявилося, що справді він завідував складом паливно-мастильних матеріалів.

Також виявилося, що єдиними документами, які підтверджують нагородження Телегіна орденами «Червоної Зірки» і «За мужність», є наявні у нього орденські книжки. Факт нагородження не підтверджувався жодними архівними документами.

В херсонських ЗМІ з’явилися публікації із звинуваченнями на адресу Ігоря Телегіна в підтасовці фактів свого минулого і використанні куплених орденів і підроблених посвідчень.

Сам Телегін стверджував, що архівні нагородні документи до ордену «Червоної Зірки» начебто зникли під час реорганізації військової частини, де він служив, а орден «За мужність» він отримав за часів президентства Леоніда Кучми згідно з його указом, як і усі «афганці», тому в архівних документах ніде не відображений факт нагородження персонально його.

Були тривалі судові процеси, зокрема, з Пенсійним фондом щодо законності отримання Телегіним надбавок до пенсії як нагородженому орденами. Адвокати Телегіна завели ці процеси в довгу тяганину, «завалювали» суди довідками про начебто поганий стан здоров’я їх клієнта і неможливість через це його участі у подальшому розгляді справи. В результаті судова тяганина завершилася нічим.

Потім Ігор Телегін позиціонував себе як громадського діяча, а також знімав аматорське кіно, брав участь в фестивалях. Після 2014 року він почав розповсюджувати наративи російської пропаганди. При чому, робив це з творчим підходом. Зокрема, у 2015 році поїхав в окупований Росією Крим, де показово ходив у вишиванці. Тобто, демонстрував «лояльність» окупантів до українців і «безпечне життя» останніх на загарбаному Росією півострові.  

В окупованому Херсоні Ігор Телегін пережив замах: його машину підривали, колаборант отримав поранення і контузію. Незадовго до визволення правобережної частини області зрадник втік на все ще окуповану росіянами лівобережну частину області.

І ця людина з дуже туманним минулим займається зараз «вихованням підростаючого покоління» в окупованому місті Генічеську. Скоріше за все, він як «шанований ветеран Афганістану» просто під час зустрічей ретранслює наративи роспропаганди. І напевне тішиться тим, що є потрібною для окупантів людиною, тому не буде питань до його біографії і правомірності носіння ним орденів.

Нагадаємо, херсонський краєзнавець розповів, як можуть відновитися розграбовані росіянами музеї.   


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER