Збирала дані про розміщення ЗСУ: у Миколаєві судять 65-річну зрадницю

Пенсіонерку, яка поширювала інформацію про місця розташування підрозділів ЗСУ на Миколаївщині, відправили в СІЗО на два місяця без можливості внести заставу.

Таке рішення виніс Центральний районний суд Миколаєва 26 вересня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Ворожу навідницю Колеснік І.Ф судять за найтяжчою частиною статті про несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення Збройних сил України. Це принесло тяжкі наслідки, тому обвинувачену можуть позбавити волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Жінка неодноразово поширювала в проросійських чат-ботах інформацію та відео про переміщення українських військових. Відео з коментарями, щоб росіянам було легше ідентифікувати місцевість, вона знімала зі балкону своєї квартири.  Звідти було видно значну територію Миколаєва, у тому числі кілька важливих промислових підприємств.

На судовому засіданні ворожа агентка запевняла, що не розуміла, які це може мати наслідки. Однак вона достовірно знала, що спецслужби РФ використовують ці чати для збору даних про українські збройні формування.

Окрім того, 65-річна жінка виправдовувала вторгнення РФ в Україну у соцмережах. Вона регулярно поширювала матеріали з підтримкою дій окупантів.

Журналісти Центру знайшли акаунт зрадниці у Однокласниках. Це Ірина Федорівна Колеснік, 1957 року народження. Проживає, як вона сама вказала, у Миколаєві.

Ймовірно, зрадниця Ірина Колеснік - скріншот з її сторінки у Однокласниках

В соцмережі жінка ставить вподобання постам з груп “російських патріотів” та “друзів Путіна”, де возвеличують президента РФ. 

Також вона дивиться російський пропагандистський “Перший” канал і ділиться картинками з тугою за СРСР. А список її підписок рясніє групами підтримки окупантів, накшталт “Новоросссия”, “Вежливые люди” и “Николаев – русский город”.

Нагадаємо, нещодавно у Миколаївській області затримали ще двох зрадників. Один передавав росіянам інформацію про розташування та переміщення підрозділів ЗСУ, а другий допомагав вести проросійські Телеграм-чати. 

Також до суду вже скерували обвинувальний акт стосовно екскерівника Миколаївської окружної прокуратури, який співпрацював з ворогом ще з початку вторгнення. Прокурор-зрадник Геннадій Герман корегував вогонь по цивільним і військовим об’єктам в області. Також він повідомляв окупантам про позиції ЗСУ на Миколаївщині, персональні дані військовослужбовців та співробітників ДСНС.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER