За два роки війни в регіонах України придбали 12 тисяч небезпечних камер відеоспостереження коштом бюджету

В Україні під час повномасштабної війни більшість бюджетних коштів за системи відеоспостереження отримують три державні китайські компанії та їхні місцеві дилери. Попри велике розмаїття виробників, лише в деяких регіонах розпорядники послабили залежність від союзника агресора.

Журналісти Nikcenter дослідили, як бюджетники під час війни купують небезпечні камери відеоспостереженння.

Всього на ProZorro Nikcenter знайшов угоди про закупівлю близько 20 тисяч камер відеоспостереження протягом 2022-2023 років. З них понад 12 тисяч – від китайських виробників, щодо яких західні країни запровадили санкції через загрозу витоку даних. 

Найбільше нових камер придбали у Київській (2982 камери), Дніпропетровській (2521 камеру), Львівській областях (2235 камер) та місті Києві (1635 камер). Значне оновлення відеоспостереження відбулося також у Харківській (1230 камер), Чернівецькій (1008 штук), Закарпатській (946 штук) та Одеській областях (901 камера). До першої десятки увійшли також Тернопільщина, де придбали 837 камер, та Миколаївщина із 881 закупленою камерою.  

Однак, якщо аналізувати закупівлі за виробниками, можна побачити суттєві розбіжності в окремих регіонах. Дніпропетровська та Закарпатська області, попри всі застереження, купували бюджетним коштом майже виключно обладнання Hikvision та Dahua, а на Львівщині торік до цієї пари додали велику партію камер Tiandy. 

Іншим областям України торік вдалося скоротити долю небезпечних камер відеоспостереження у бюджетних закупівлях більш ніж вдвічі. На Харківщині у 2023 році масово використовували камери TVT Digital. А на Миколаївщині – Atis та Vivotek, у Вінницькій області – Uniview та ZetPro.

Детальну інформацію, камери яких брендів придбали торік у кожному з регіонів України, можна подивитися тут.

Технологічні компанії Hikvision Digital Technology, Zhejiang Dahua Technology та Tiandy Technologies контролюються урядом Китаю. У США, Великобританії, Австралії та Європарламенті запровадили обмеження на встановлення систем відеоспостереження цих виробників у державних органах й на важливих для нацбезпеки об’єктах. 

Продукцію Hikvision, Dahua та Tiandy вважають небезпечною з точку зору захисту даних. Також компанії звинувачують в участі у створенні «цифрового табору» для уйгурського народу.

Весь минулий рік Hikvision та Dahua знаходилися у списку міжнародних спонсорів війни Національного агентства із запобігання корупції за участь у забезпеченні російської армії.

Тим не менше, в абсолютних цифрах у 2023 році кількість придбаних коштом бюджету небезпечних камер відеоспостереження зросла майже вдвічі – від 3,7 до 5,8 тисяч штук.

Докладно про те, які камери відеоспостереження купують в Україні, читайте у матеріалі Nikcenter.  

відеоспостереження, закупівля, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER