В Миколаєві націоналізували завод, що належав російському олігархові

Націоналізація Миколаївського глиноземного заводу

Україна завершила націоналізацію товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївський глиноземний завод», який раніше був власністю російського олігарха Олега Дерипаски.

Про це повідомив керівник Фонду державного майна Віталій Коваль, передає Nikcenter.

Раніше підприємство вважалося одним з найбільших заводів-виробників кольорових металів, однак з 2022 року завод в Миколаєві не працював.

«Фонд держмайна активно працював над зняттям усіх арештів, заборон та обмежень і від сьогодні в нашому управлінні – “Миколаївський глиноземний завод” російського олігарха Олега Дерипаски», – заявив Віталій Коваль.

Тепер процедуру націоналізації повністю завершено і єдиним засновником заводу є Фонд державного майна України.

Варто додати, у 2023 році Вищий антикорупційний суд дозволив націоналізувати підприємства, що перебували у власності російського олігарха Олега Дерипаски. Окрім Миколаївського глиноземного заводу під приватизацію потрапили «Хустський кар’єр», «Жежелівський кар’єр» та «Глухівський кар’єр кварцитів».

Вартість переданого Україні майна склала 10 мільярдів гривень. В січні цього року арештовані кошти з підприємства Олега Дерипаски вперше надійшли до державного бюджету.

Варто додати, журналісти Nikcenter з’ясовували як працює Миколаївський глиноземний завод під керівництвом російського олігарха. Олег Дерипаска не виконав всіх інвестиційних зобов’язань, взятих на себе під час купівлі заводу. Зокрема, російські власники постійно порушували права українських акціонерів та мінімізували сплату податків.

Так, у 2020 році Миколаївський глиноземний завод виробив 1,7 млн тонн глинозему, отримавши близько 36 млн доларів прибутку і заплативши 289 млн грн податків. При цьому, за інформацією Державної митної служби, завод відвантажив глинозему на суму 466 млн доларів, з яких не сплатив жодної копійки податку.

Завод багато років працював за толінговою схемою, що передбачає переробку сировини, отриманої від іншої компанії, без розмитнення. Кінцевий продукт повертають компанії-давальнику сировини та отримують за це винагороду.

Нагадаємо, російський олігарх та українські топ-менеджери отримали підозри. Служба безпеки повідомила підозри росіянину Олегу Дерипасці та українським менеджерам, які на нього працювали. Вони причетні до виробництва російського озброєння, що використовується у війні з Україною.

глиноземний завод, миколаїв, націоналізація, підприємство, російський олігарх, фонд

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER