Допомагали у виробництві Іскандерів: російський олігарх та українські топ-менеджери отримали підозри

Підозра Олегу Дерипасці

Служба безпеки повідомила підозри росіянину Олегу Дерипасці та українським менеджерам, які на нього працювали. Вони причетні до виробництва російського озброєння, що використовується у війні з Україною.

Про це розповіли в пресслужбі СБУ, передає Nikcenter.

Російському олігарху підозру оголосили заочно, натомість двох керівників компанії «Глухівський кар’єр кварцитів» правоохоронцям вдалося затримати. У 2012 році вони допомогли Олегу Дерипасці привласнити виробничі потужності кар’єра, хоча на той час діяла заборона на їхній продаж.

Навіть після початку повномасштабного вторгнення видобувна компанія продовжила постачати в Росію оптові партії гірських порід, які окупанти використовували у виробництві озброєння для війни з Україною.

«Отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу країни-агресора для виробництва балістичних ракет, зокрема типу «Іскандер», – проінформмували в Службі безпеки.

Окрім того, з експортованої української продукції виготовляли ударні дрони та радіолокаційні системи.

Російський олігарх отримав підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу: організація відмивання майна, фінансування дій з метою повалення державного ладу в Україні та привласнення майна, шляхом зловживання службовим становищем.

Крім Дерипаски заочну підозру отримав і керівник російського заводу з виробництва алюмінію «Русал». Директора української компанії разом зі спільником також притягнуть до кримінальної відповідальності.

Варто додати, в Миколаївській області з російським олігархом пов’язаний глиноземний завод. Протягом останніх років на світовому ринку панує дефіцит глинозему, через що миколаївський завод набув надзвичайного значення для фактичних власників, російської групи «РУСАЛ» Олега Дерипаски.

Лише офіційні активи ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» оцінювалися у 7,4 млрд грн. Однак, в березні 2022 року Перечинський райсуд Закарпатської області арештував корпоративні права та рахунки МГЗ через ухилення від сплати податків менеджментом заводу.

Нагадаємо, Україна націоналізувала заводи підсанкційного російського олігарха Дерипаски на 10 млрд грн. Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали російському олігарху Олегу Дерипасці. Рішення суду стосується, зокрема, Миколаївського глиноземного заводу.

глиноземний завод, Завод, миколаїв, підозра, російський олігарх, СБУ

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER