Народний депутат від «Слуги народу» організував бізнес з постачання зарядних станцій для окупованого Криму

За останні роки на території тимчасово окупованого Криму розрослася мережа заправок для електрокарів бренду DriveEnergy. Зарядні станції для заправок виготовляв харківський завод Autoenterprise.

Про це йдеться в розслідуванні «Схем», передає Nikcenter.

Власником мережі заправок є кримський бізнесмен, який три роки тому уклав угоду з заводом у Харкові. При цьому Autoenterprise пов’язаний з депутатом від «Слуги народу» Олександром Куницьким. До обрання в парламент він обіймав керівні посади на заводі, а власника підприємства згодом оформив своїм помічником. Куницький облаштував депутатську приймальню безпосередньо на території заводу.

Окупація Криму та Донбасу у 2014 році жодним чином не вплинули на депутата і він продовжував їздити в Росію. Журналісти з’ясували, що протягом 2018-2019 років політик щонайменше чотири рази відвідував Російську Федерацію в той час, коли на Донеччині тривали бої з окупантами.

Олександр Куницький відвідував не лише РФ, але й окупований Крим. Зокрема, в розмові з російськими ДАІшніками він без вагань заявив, що «Крим – це Росія». У 2019 році політик взяв участь у виборах від президентської партії «Слуга народу».

До обрання у Верховну Раду Олександр Куницький активно просував продукцію харківського заводу Autoenterprise та намагався залучити інвесторів. Натомість себе називав керівником рекламного відділу підприємства. Хоча, офіційно він обіймав посаду менеджера з надання інформації в компанії «Тесла моторс», що належить холдингу.

Також, Олександр Куницький навіть після обрання депутатом входив до наглядової ради ще однієї компанії «НВП Система», яка безпосередньо займається виготовлення електрозарядних станцій. Продукція фірми Autoenterprise є українською розробкою, яку використовують в різних країнах світу.

За інформацією журналістів «Схем», молода українська компанія налагодила співпрацю з окупованими територіями. З 2016 році зарядні станції регулярно постачають до Криму. Переважно обладнання замовляли приватні компанії на окупованому півострові, однак частина зарядних станцій постачалася і російським державним структурам таким як холдинг «Россети».

На харківському заводі добре розуміли, якій компанії постачають продукцію, оскільки одразу брендували станції під час виробництва. Загалом зарядні станції продавали не лише в Крим, але й в інші міста РФ – Воронеж, Москву, Краснодар, Балашиху, Липецьк та Бєлгород.

Обладнання зазвичай вивозили через митний пост на Харківщині на територію Бєлгородської області. Саме з цієї території Росія постійно обстрілює Харківську область. В листопаді 2022 року ворог влучив в завод Autoenterprise, внаслідок чого отримали поранення шестеро працівників.

Нардеп Олександр Куницький та власник заводу Дмитро Ніконов запевняють, що електрозарядні станції ніколи не поставлялися до Криму, хоча російський бренд DriveEnergy працює виключно на обладнанні українського виробництва.

«До 24 лютого 2022 року законом України не було заборонено з Російською Федерацією мати взаємовідносини. Саме з тимчасово окупованим Кримом, я наголошую, у нас ніколи ніяких взаємовідносин не було. Зарядна станція це… Ось є у вас склянка, я можу її поставити сюди або переставити сюди. Так і з зарядним пристроєм. Його можна у будь-який час транспортувати куди завгодно, монтувати, демонтувати та інше», – спробувала пояснити представниця заводу Аліна Мустафаєва.

Нагадаємо, народному депутату бджоли «допомогли» заробити на новенький Land Cruiser. Новий автомобіль помітили в автопарку народного депутата Сергія Литвиненко. В декларації за 2022 рік політик вказав право користування на Toyota Land Cruiser 2020 року випуску.

бізнес, Завод, Крим, народний депутат, Слуга народу

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER