Напівпорожнє і понівечене обстрілами місто: як під вогнем «Градів» живуть цивільні в Очакові. ФОТО

З першого дня повномасштабного вторгнення росіяни обстрілюють прибережне місто Очаків, що на Миколаївщині. Місцеві жителі і вдень, і вночі чують вибухи – російські снаряди бʼють по акваторії і житлових будинках, руйнують цивільну інфраструктуру. Розбиті вибуховими хвилями вікна, посічені уламками двері і стіни під’їздів багатоповерхівок нагадують, що окупанти поруч.

Журналісти Nikcenter побували у закритому прифронтовому місті, жителі якого, попри щоденні обстріли, вірять: перемога незабаром.

Росіяни обстрілюють акваторію, узбережжя та саме місто Очаків з Кінбурнської коси, яка знаходиться за 6 км. Ворог окупував півострів у березні 2022 року і перебуває там і досі. 

«В листопаді місяці із 12 днів 10 днів було обстріляно», – розповідає комендант оборони Очакова Віталій Харченко.  

Російський снаряд поцілив просто у житловий будинок
Від ворожого удару пошкоджено цивільну автівку, що стояла біля помешкання

Мета обстрілів не зрозуміла, адже росіяни випускають снаряди безприцільно, застосовуючи ствольну артилерію, говорить комендант. Однак при цьому удари по місту ворог здійснює цілеспрямовано. Щоб дістати ракетами до Очакова, окупанти виводять на позиції РСЗВ “Град” та завдають з нього ударів по житлових будинках.

«Зі ствольної артилерії вони стріляють більше куди дістане, а “Градами” вони приїжджають, відпрацьовують і їдуть», – розповідає комендант.

Комендант оборони м. Очакова Віталій Харченко

Забиті плівкою та ОСБ-плитами вікна можна побачити майже у кожному будинку. Пронизливий вітер гуляє відкритими приміщеннями квартир і будинків, чиї господарі виїхали, щоб врятуватись від небезпеки, або ще не встигли закрити після чергового обстрілу.

Переселенка з Донеччини Лариса каже, що хоч у будинку, де вона живе, і закрили розбиті вікна плівкою, це не рятує від холодів, які безжально наближаються з настанням зими.

«Вітер шалений. А вікна що? Плівкою позакривала, а через плівку все одно холодно. Так ми і живемо. Що тепер робити я не знаю. Я вже вчора плакала, оце ще дощ, все топить зверху… Ну річка, у будинку річка», – розповідає жінка.

Тепер більшість багатоповерхових будинків Очакова виглядає так
Розбиті через обстріли вікна є майже у кожному будинку міста

Щодня мешканці чують звуки вибухів та живуть в небезпеці, ризикуючи власними життями. Буквально за кілька годин до приїзду журналістів місто вчергове було обстріляно ворогом. 

«Ховаємося, а куди заховаєшся? Ніде сховатися. Круча завалила погріб, а до укриття бігти далеко. Так за стінку дому підеш постоїш, а що Бог дасть – не знаю. Якось бачу дві ракети полетіло, а що ми можемо зробити?», – каже Лариса.

Після останнього обстрілу ще не встигли закрити всі вибиті вікна
Жителі пошкоджених будинків намагаються вберегти крихти тепла у власних оселях
Уламки від “прильоту” ракети з РСЗВ “Град” посікли стіни багатоповерхового будинку
Навіть металеві двері під’їзду побиті наскрізь уламками російського снаряду

Будинок, в якому мешкає Володимир, залишився майже порожнім – більшість жителів виїхали звідси. 

«В нас більше половини будинку немає. В нашому під’їзді 15 квартир. Всього лише 5 чи 7 людей живе, а то всі інші виїхали. Дуже багато повиїжджали», – розповідає чоловік.

Так виглядають будинки очаківців у центрі міста

Наповнений раніше відпочивальниками та місцевими жителями центр міста тепер напівпорожній. Місцевий ринок, де колись була жвава торгівля, зараз “вмирає”.

Розбиті вивіски магазинів, посічене уламками від снаряду “АТБ” та воронка від “прильоту” біля нього – так виглядає центр курортного Очакова зараз.

Вивіски та стіни магазинів пошкоджені через “прильоти” російських снарядів
Майже кожна будівля слугує нагадуванням – росіяни все ще поряд і продовжують атакувати мирні міста України
Будівлі, якими раніше активно користувалися місцеві, тепер порожні через пошкодження
ОСБ-плити в деяких магазинах тепер замість вітрин
Від ворожого снаряду залишилися сліди на стіні супермаркету

 

Воронка від “прильоту” просто в центрі міста

Попри щоденні вибухи, місцеві жителі вірять в перемогу і мріють про мирне життя – таке, яким жили до повномасштабного вторгнення росіян. 

«Ми хочемо, щоб все було добре, мирно. Жити, як раніше ми жили, – говорить з надією Володимир.

Житель Очакова Володимир

Нагадаємо, Nikcenter показав, як виглядає село Олександрівка на Херсонщині. Тривалий час населений пункт був на лінії фронту, і тепер у ньому не впізнати живописну місцевість, яка колись була справжнім туристичним магнітом.

ворожі обстріли, Кінбурнська коса, миколаївська область, окупанты, Очаків, російські обстріли

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER