Ціни завищено у 1,5 рази: за реконструкцію дитсадку у Коблевому заплатять 44 мільйони «улюбленій» фірмі чиновників ОВА

 

Департамент містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОВА  передав черговий великий підряд своїй «улюбленій» компанії «Південьбуд Миколаїв ЛТД». Договір на реконструкцію дитсадка у селі Коблеве вартістю 44,1 млн грн підписано за результатами тендеру, на якому у підрядника традиційно не було жодного конкурента, а ціни на будівельні матеріали завищені у 1,3-1,5 рази. 

Про це повідомляє Nikcenter з посиланням на інформацію системи ProZorro.

Реконструкція закладу дошкільної освіти «Сонечко» у Коблево у 2021 році увійшла до програми “Великого будівництва”. Тоді тендер теж дістався “Південьбуд Миколаїв ЛТД”.  На проєкт планувалося надати 23 млн грн, але через російську навалу роботи прервалися. Втім, компанія встигла отримати 18 мільйонів. 

“Так, насправді цей об’єкт фінансувався в 2021 році за програмою “Велике будівництво”, але повномасштабна війна не дала нам можливості завершити цей об’єкт. Тому проєкт було відкореговано органами місцевого самоврядування, включено туди захисні споруди, ті об’єми робіт, які були не враховані основним проектом, тому на сьогодні включено цей об’єкт до фінансування”, – заявила директорка департамент Світлана Григор’єва під час брифінгу.

Наразі угода передбачає роботи від мурування стін та зведення огорожі до облаштування водопостачання, опалення та вентиляції. Також у кошториси закладено будівництво стадіону, придбання кухонного обладнання, іграшок, відеоспостереження тощо. 

Роботи мають розпочатися вже у жовтні 2023 року та завершитися до кінця 2024-го. Цьогоріч  із місцевого бюджету буде виділено лише чверть коштів – 11 млн грн.

На тендер прийшов лише один учасник – ТОВ «Південьбуд Миколаїв ЛТД», – якому і віддали замовлення. Вибірковий аналіз кошторисів, проведений журналістом Nikcenter, засвідчив, що ціни на базові будівельні матеріали суттєво вищі за ринкові. 

Зокрема, сталева арматура діаметра 6 та 12 мм порахована за ціною 53 260 грн/т без ПДВ. Якщо додати обов’язкове ПДВ, це – 63 912 грн за тонну. Між тим, Служба відновлення інфраструктури Миколаївської області у своєму аналізі вказує вересневі ціни у 1,5 рази менші: від 30 до 41 тис. грн за тонну з ПДВ.

Аналогічна картина і з цінами на бетон. Бетони усіх видів закладені у кошторис за однією ціною: 3 850 грн/куб.м без ПДВ. Тобто з ПДВ ціна складає 4 620 грн/т. Тим часом, у відкритому жовтневому прайсі Миколаївського заводу залізобетонних виробів, бетон класу В7,5 (М100) коштує 2 730 грн/т, а бетон В25 (М350) – від 3 458 до 3 572 грн/куб.м. Індикативні ціни Служб  відновлення інфраструктури також у 1,5 раза нижчі: 2 900 – 3 441 грн\куб.м за бетон В7,5 (М100).

Зазначимо, що всі ціни наведені без урахування транспортних витрат.

Особливі стосунки

Департамент містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОВА (директорка – Світлана Григор’єва – Ред.) цьогоріч виявився одним з головних замовників робіт з капітального будівництва та реконструкції в області. Окрім того, саме департамент містобудування було визначено замовником великої реконструкції водогону у Миколаєві вартістю понад 1 млрд грн. За обсягами бюджетних коштів, що проводяться рахунками відомства, департамент поступається лише Службі відновлення інфраструктури у Миколаївській області.

Нагадаємо, у попередніх розслідуваннях Nikcenter встановив, що чиновники, зокрема й чоловік Світлани Григор’євої, отримали земельні ділянки у Березанському районі, на які подали заявки учасники АТО.     

Після отримання великих коштів, департамент містобудування почав висувати додаткові вимоги для потенційних замовників, які могли знизити ціну більш ніж на 5% від очікуваної вартості закупівлі. Такі учасники мають довести фізичну наявність усіх матеріалів та обладнання на складах або ж надати гарантії від постачальників. Тим, хто працює «в межах», надавати такі підтвердження не потрібно. До того ж, для «правильних» переможців ціна договору – динамічна, тобто може бути збільшена автоматично в разі інфляції чи росту цін на пальне наступного року. Для «неправильних» – ціна договору тверда.

Керівниця департаменту Світлана Григор’єва упевнена, що такий підхід не обмежує конкуренції.

«Кожен учасник самостійно визначає вартість його пропозиції і зменшення вартості пропозиції не є підставою для її відхилення», – відповіла вона на запит Nikcenter.  

Чиновниця також вважає, що ця вимога сприяє обґрунтованості цін у пропозиціях учасників тендерів. Нагадаємо, така сама вимога, тільки зі стелею 8%, була виставлена на тендерах з реконструкції водогону. У 10 з них, де вже підписані договори, журналісти знайшли переплату за будівельні матеріали у 2-3 рази.

Цікаво, що з 22 підрядів на реконструкцію або капітальний ремонт будівель соціальних установ, найбільше – вісім контрактів – отримало ТОВ  «Південьбуд Миколаїв ЛТД». В усіх випадках у компанії не було жодного конкурента на тендерах. Загальна вартість бюджетних замовлень, наданих миколаївськими чиновниками цій фірмі цьогоріч, перевищує 400 млн грн.

Директорка департамент Світлана Григор’єва не змогла пояснити журналісту Nikcenter тотальну відсутність конкурентів у компанії під час тендерів, що оголошує її відомство.

“Це не до мене питання, це до конкурентів. Інших учасників не було. У всіх претендентів є модливість зайти на Прозорро”, – відповіла вона.

«Південьбуд Миколаїв ЛТД» є найбільшим отримувачем коштів від департаменту, на його долю приходиться п’ята частина від усіх транзакцій, тобто 31 млн грн. Про це свідчать фактичні видатки департаменту, оприлюднені у Єдиному веб-порталі використання публічних коштів, які Nikcenter проаналізував за допомогою власного чат-боту.  

Найбільшим контрактом у портфелі «Південьбуд Миколаїв ЛТД» наразі є реконструкція Баштанської лікарні, де Nikcenter також виявив значне перевищення цін на бетон та арматуру, порівняно з ринковими цінами. 

Єдиною власницею та керівницею ТОВ «Південьбуд Миколаїв ЛТД» є Ірина Горбуль. Раніше вона обіймала посаду головного бухгалтера фірми, власником компанії була Катерина Бердник, а директором – Дмитро Прокоф’єв. Як відомо, Прокоф’єв напередодні війни очолив Миколаївську обласну фіскальну службу, але від початку повномасштабного вторгнення тривалий час перебував за кордоном. Наразі Прокоф’єв намагається через суд поновитися на посаді та вимагає виплатити йому зарплату за цей період. 

Про звʼязок Дмитра Прокофʼєва та скандально відомих миколаївських компаній, які заробляли на будівництві та реконструкції бюджетних обʼєктів, ми розповідали у розслідуванні «Друзі підрядника».

реконструкція, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER