Мер Миколаєва Сєнкевич через нарахування собі щомісячних премій під час війни може бути притягнутий за корупцію

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич, який протягом 2022 року щомісячно отримував премію із міського бюджету, імовірно, порушив антикорупційне законодавство. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Нагадаємо, що раніше в матеріалі «Премії, надбавки і допомога на оздоровлення: яка зарплата у міського голови Миколаєва та його заступників» Центр проаналізував розмір виплат, які Олександр Сєнкевич отримував у 2022 році. У міській раді надавати журналістам цю інформацію відмовлялися, тому отримати її вдалося лише після відповідного рішення суду.

27 квітня, незабаром після надання міською радою відповіді на журналістський запит та публікації матеріалу Центру, на сайті Миколаївської міської ради зʼявився проект рішення сесії «Про внесення змін до рішення Миколаївської міської ради від 10.12.2020 № 1/1 «Про ранг посадової особи місцевого самоврядування та умови оплати праці міського голови»». Згідно з документом, депутатам міської ради запропонують проголосувати за щомісячне преміювання міського голови в розмірі 100% окладу. Згідно ж із попереднім рішенням сесії Миколаївської міської ради від 2020 року, до якого нині мають внести зміни, тоді депутати вже підтримали щомісячне преміювання міського голови, проте не встановили, яким буде розмір цієї премії. 

Юрист «Платформи прав людини» Євген Воробйов пояснює: в «свіжому» проекті рішення міської ради встановлюється відсоток можливої щомісячної премії міського голови, тоді як в ухваленому раніше рішенні такого відсотка не зазначалося. За словами юриста, ухвалення такого рішення відповідатиме вимогам законодавства, адже відповідно до п. 6 постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268, визначати розмір премії міського голови має міська рада – це дозволяє уникнути конфлікту інтересів. 

«Отже, оскільки міський голова не міг встановити самостійно розмір премії, то рада повинна затвердити таке уточнення. До цього моменту міський голова повинен був щомісячно виносити проект рішення на голосування раді по визначенню відсотка преміюванню щодо себе», – пояснює Євген Воробйов. 

Проте, судячи із відповіді на запит, протягом минулого року кожного місяця Олександр Сєнкевич отримував фіксовану премію, яка вже тоді становила 100% його окладу, хоча з початком великої війни заявив, що через відсутність доходів до місцевого бюджету доведеться скоротити зарплати, зокрема свої та своїх заступників. Майже щомісяця по окладу меру нараховували 16 400 грн зарплати, відповідно і таку саму премію. Та, як відомо, в 2022 році, зважаючи на повномасштабну війну, сесії Миколаївської міської ради відбувалися в режимі онлайн, і далеко не кожного місяця. 

За словами Євгена Воробйова, якщо ж очільник Миколаєва самостійно встановлював собі розмір премії, – то це може свідчити про порушення антикорупційного законодавства. 

«Якщо виявиться факт, що міський голова самостійно собі визначав премії, то це буде конфлікт інтересів, за що передбачено адміністративну відповідальність за ст. 172-7 вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів», – говорить юрист. 

Центр журналістських розслідувань звернувся до пресслужби міського голови Миколаєва з проханням повідомити, хто протягом минулого року встановлював розмір щомісячної премії Олександра Сєнкевича. Проте міський голова у своєму коментарі відповіді по суті на це питання не дав, зазначивши, що встановлювати розмір його премії повинна міська рада, тобто депутати. 

Також, за словами Сєнкевича, ймовірний конфлікт інтересів через його преміювання вже розглядав суд.  

«Зауважу, що питання преміювання міського голови було предметом судового розгляду влітку 2022 року. Тоді Центральний районний суд Миколаєва своєю постановою закрив провадження про адміністративне правопорушення відносно мене у зв’язку з відсутністю подій і складу такого правопорушення. Таким чином, суд встановив відсутність будь-яких протиправних дій мене як міського голови в цьому питанні», – запевнив міський голова. 

Наразі в Єдиному реєстрі судових рішень відсутнє згадане Олександром Сєнкевичем рішення про закриття цього провадження, тож ознайомитися з ним не вдалося. Та, оскільки розгляд цього провадження в суді розпочався ще в січні минулого року, коли було винесено першу постанову, стосується воно вочевидь премій міського голови за попередні періоди. 

Раніше Центр журналістських розслідувань проаналізував, якими статками володіють керівники збиткового «Миколаївоблтеплоенерго»

корупція, миколаїв, Олександр Сенкевич


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Коментарів (1)

  • Боротися з корупцією важливо хоча-б тому, що вона – головна перешкода нашій євроінтеграції. Шкода, що вона панує не лише у владних структурах, а пронизує все суспільство, хоч і в міру можливостей кожного. Трагічно, що корупція панує і в… органх, які покликані з нею боротися: НАБУ, Верховному Суді, КМУ, МВС, ВРУ і т., і т.п…
    Добру справу робите, що на місцевому рівні намагаєтеся викорінити цю ганьбу, але, боюсми перед світом я, життя не вистачить навіть викрити, не те що викорінити, бо судді хто!
    Ви вже публікували премії неробам З цивільної оборони щомісяця не по 16, а по 60 тисяч. І хто з них сів за грати чи бодай повернув незароблене?
    Ну та не будемо дріб’язковими, треба шукати управу на крадіїв-мільйонерів і мільярдерів – атомників, митників, прикордонників, держмайна, геокадастру , ректорів-директорів з головлікарями і офіцерами усіх родів.
    Страшно уявити, як зганьбимося ми перед світом за розкрадені подаровані нам на відбудову мільярди.
    Коли ж чуєш: “Потрібні перевибори”, стає млосно – з нашою “громадянською свідомістю й відповідальністю” оберемо ще гірших. Яккщо вже такі бувають…

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER