Таємні статки керівників збиткового «Миколаївоблтеплоенерго»: авто за мільйони та нерухомість у Грузії

Комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» щороку показує незмінний результат своєї роботи – мільйонні збитки. Так само щороку представники КП виходять із проханнями до міської ради виділити кошти на покриття заборгованостей, аби без перебоїв розпочати опалювальний сезон. Попри збитковість підприємства, його очільники за роки керівництва обжилися дорогими автівками та майном, зокрема за кордоном. Центр журналістських розслідувань проаналізував, чим володіють керівник облтеплоенерго та його заступники. 

Мільйонний автопарк 

Обласним комунальним підприємством «Миколаївоблтеплоенерго» з 2016 року незмінно керує Микола Логвінов. Відтоді, подаючи до НАЗК свої декларації про доходи, очільник підприємства зазначав, що не має власної автівки. Кілька разів транспорт змінювала його дружина, Діана Касабян. У власності жінки був недорогий Nissan Primera 2003 року, який у подальшому замінювали Lexus та Mazda. 

Остання автівка у власності Діани Касабян, якою вона офіційно володіє і досі, – Toyota Camry 2019 року випуску, придбана у 2020-му, ймовірно, з салону. Зараз такий автомобіль коштує близько 30 тис. доларів – понад 1 млн грн. 

Сам же Микола Логвінов нещодавно обзавівся елітною Toyota Land Cruiser Prado 150 2020 року випуску. Цікаво, що коли Логвінов подавав декларацію в березні 2021 року, він зазначив, що на двох із дружиною володів 30 тисячами доларів – сумою, якої не вистачило б на придбання такої дорогої автівки. 

Центр журналістських розслідувань звернувся до Миколи Логвінова з проханням розкрити походження коштів, за які було придбано Land Cruiser Prado, а також повідомити, чому її досі не було задекларовано. Очільник підприємства розповів, що автівку придбав місяць тому в автосалоні в Одесі за 49 тис. доларів. За нинішнім курсом її вартість складає понад 1,8 млн грн. Логвінов запевнив: його офіційний дохід та заощадження, які були задекларовані, дозволяють придбати таку дорогу машину.

Toyota Land Cruiser Prado 150. Ілюстративне фото

Як відомо, через воєнний стан держслужбовців та депутатів тимчасово звільнили від обовʼязкового декларування статків і доходів. На питання щодо внесення машини в декларацію посадовець відповів, що зробить це після повернення обовʼязково декларування.

«Як тільки буде потрібно, я задекларую машину», – пообіцяв Микола Логвінов. 

Любовʼю до японського автопрому відрізняється і перший заступник Миколи Логвінова Володимир Удод. Чоловік володіє Toyota Camry 2019 року випуску. Вартість такої машини наразі становить близько 30 тис. доларів. Попри те, що автівка була придбана дуже «свіжою», журналіста Центру посадовець запевнив, що купував її не із салону. 

Toyota Camry 2019 року. Ілюстративне фото

Скромнішою машиною володіє заступник директора «Миколаївоблтеплоенерго» зі збуту і постачання Євген Кошка. Йому належить Honda Accord 2013 року, вартість якої становить до 15 тис. доларів. Його дружина Ольга володіє Audi Q5 2013 року, яка коштує в середньому близько 20 тис. доларів. 

Жодного автомобілю не значиться за заступницею директора «Миколаївоблтеплоенерго» з економічних питань Катериною Куценко та її чоловіком Віталієм. 

Напередодні початку повномасштабного вторгнення керівництво «Миколаївоблтеплоенерго» мало намір придбати ще й службову Toyota Camry за 1,6 млн грн. Однак після великого суспільного розголосу закупівлю такої дорогої автівки для збиткового підприємства вирішили скасувати. 

Грузинська квартира і підозри в корупції 

У 2020 році один із заступників директора «Миколаївоблтеплоенерго» Євген Кошка в своїй декларації, яка раніше не відрізнялась дорогим майном, зазначив, що став власником нерухомості в Грузії. За інформацією, наданою ним, тоді було придбано половину квартири на 37,5 кв. м за 630 тис. грн. При цьому в попередній декларації Кошка зазначав, що володіє грошовими активами у розмірі 270 тис. грн. 

Центр журналістських розслідувань звернув увагу на продавця цього майна – компанію Guru Holding LLC. Фірма займається будівництвом житлових та інвестиційних комплексів. Компанія продає житлові квадрати в комплексі в Батумі, розташованому в живописному місці, в ста метрах від моря. 

«Дві хвилини до моря, вид на гори», – описують житло у цьому комплексі його власники. 

Будинок у Батумі, власником квартири у якому був Євген Кошка

На етапі будівництва обʼєкту придбати квартиру можна було від 20 тис. доларів. Наразі в цьому житловому комплексі всі квартири від забудовника викуплені, однак знайшлися житлові метри на вторинному ринку. Згідно з цінами в оголошеннях, квартири в комплексі Guru Residence, де мав квартиру Євген Кошка, вартують від 40 тис. доларів.

Будинок у Батумі, власником квартири у якому був Євген Кошка

«На момент придбання квартира була недобудована. Але зараз вона мені вже не належить», – розповів журналісту Центру Євген Кошка, відмовившись розкрити деталі про долю цього житла. 

Він запевнив, що зараз жодного майна за кордоном уже не має, а все, чим володіє, зазначив у своїй декларації.

Інтерʼєр будинку, власником квартири у якому був Євген Кошка

У декларації за 2020 рік грузинська квартира вже не була зазначена у власності Євгена Кошки. Водночас і жодного доходу від її відчуження заступник директора комунального підприємства не задекларував. Посадовець розповів, що НАЗК вже проводило перевірку його декларацій та не притягнуло його до відповідальності.

У 2021 році Нацагентство з питань запобігання корупції дійсно звернуло увагу на декларації Євгена Кошки. Чоловіка підозрювали у внесенні завідомо недостовірних відомостей до щорічної електронної декларації про доходи. Серед порушень: невнесення інформації про вартість придбаної дружиною тієї самої автівки Audi Q5 та продаж її попередньої машини Lexus RX 350. Посадовець переконував, що інформацією про вартість автівок своєї дружини не володів, тому не вносив ці дані до декларації. 

Під час розгляду справи суд навіть виносив постанови про примусовий привід Кошки, а в подальшому і визнав його винним у корупційному правопорушенні. Проте у зв`язку із закінченням строків суд постановив закрити провадження. 

Зарплати керівників 

На обласному комунальному підприємстві «Миколаївоблтеплоенерго» неодноразово виникали проблеми із нарахуванням зарплат працівникам через збитки. 

Центр журналістських розслідувань вирішив проаналізувати, які виплати із бюджету отримувало керівництво ОКП протягом кількох років, зокрема воєнного 2022 року. Згідно з відповіддю на журналістський запит, директор збиткового підприємства Микола Логвінов протягом 2021 року отримував 60 тис. грн щомісячно, лише у грудні йому було нараховано 74 тис. грн, а також премію в розмірі 7 тис. грн. Протягом року війни Миколі Логвінову з бюджету виплачували в середньому близько 80 тис. грн. Найбільше – 128 тис. грн – посадовцю нараховували в березні 2022-го. Найменшу виплату – 23 тис. грн – директор підприємства отримав у червні 2022 року. Того місяця Микола Логвінов якраз отримав дозвіл на 10-денний виїзд за кордон від Миколаївської ОВА у начебто волонтерських цілях. 

Також ми звернули увагу на те, яким майном протягом останніх років обжилися керівники «Миколаївоблтеплоенерго» та яке досі не декларували. У 2020 році Микола Логвінов став власником земельної ділянки на 7 га у Миколаївській області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яку здає в оренду. Окрім цього, у власності Миколи Логвінов є дві квартири та житловий будинок. 

Єдиним серед керівництва «Миколаївоблтеплоенерго», хто протягом 2021-2022 років отримував за рахунок бюджету матеріальну допомогу, виявився перший заступник директора Володимир Удод. У березні 2021-го йому єдиноразово нарахували майже 38 тис. грн. Окрім дорогої Toyota, Володимир Удод разом із дружиною володіє в Миколаєві трьома обʼєктами нерухомості. 

Центр журналістських розслідувань звернувся до посадовця за коментарем щодо підстав отримання матеріальної допомоги. 

«У мене були підстави, сімейні обставини. Вони і зараз є. Я вам їх називати не буду», – відповів він. 

Зауважимо, що від березня Володимир Удод звільнений з посади першого заступника ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».

Його колега, заступниця директора з економічних питань Катерина Куценко, у 2021 році отримувала в середньому близько 40 тис. грн на місяць. Чотири рази протягом року їй виплачували премію, зокрема 39 тис. грн  і 43 тис. грн. У 2022-му зарплата Катерини Куценко на займаній посаді не змінилась. Цікаво, що в березні 2022 року їй було нараховано лише премію, без зарплати. 

Катерина Куценко з 2021 року є власницею двокімнатної квартири на 45 кв. м, придбаної в іпотеку. Вартість житла оцінили в понад 1 млн грн. 

Заступник директора зі збуту та постачання Євген Кошка у 2021-му заробляв близько 40 тис. грн на місяць, так само і в 2022 році. У січні 2022-го йому виплатили премію в розмірі 39 тис. грн. 

Дружина Євгена Кошки Ольга з 2021 року володіє однокімнатною квартирою в Миколаєві на 59 кв. м, яку посадовець досі не декларував. Йому самому з 2019 року належить приватний будинок площею 118 кв. м та земельна ділянка під ним. 

Із року в рік – зі збитками 

На початку березня директор обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов вчергове заявив про те, що очолюване ним КП потребує грошей із бюджету. В ефірі місцевого телеканалу посадовець повідомив: кошти необхідні на виконання зобовʼязань по кредиту перед Світовим банком, а також на обслуговування встановлених станцій для очистки води. 

На підприємстві неодноразово запевняли, що причиною великих збитків є тариф. Це твердження Микола Логвінов підтвердив і в коментарі Центру журналістських розслідувань. 

«Причина збитків – у збитковому тарифі. Така ситуація не тільки в нас, а на всіх теплопостачальних підприємствах в Україні, і комунальних, і приватних», – сказав він. 

Згідно з фінансовими звітами ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», 2020 рік воно завершило зі збитками в розмірі 119,5 млн грн. У 2021 році сума збитку склала 66,1 млн грн, а у воєнному 2022-му – 120,1 млн грн. 

Водночас у 2022 році «Миколаївоблтеплоенерго» суттєво збільшило свої активи. Якщо в 2021 році загальна вартість активів підприємства оцінювалась у трохи більше 1 млрд грн, то на кінець 2022-го ця цифра зросла до 1,2 млрд грн. 

Очільник облтеплоенерго розповів, що це відбулося за рахунок прийняття на баланс ОКП нових тепломереж, а також отриманої міжнародної допомоги. В поточному році, за словами Логвінова, активи підприємства зростуть ще більше – до 2 млрд грн.

Директор і працівники Миколаївоблтеплоенерго під час отримання міжнародної допомоги

Та, попри війну, яка триває вже понад рік та сильно позначилася на місцевих жителях і їхньому матеріальному стані, віднедавна «Миколаївоблтеплоенерго» вкотре почало вимагати оплату за тепло, навіть від тих, хто наразі в своїх домівках не мешкає. Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, підприємство використовує персональні дані місцевих жителів. Миколаївці отримували дзвінки від бота з вимогами оплатити комуналку, навіть якщо заборговано оплату лише за місяць.  Зокрема йдеться про тих, хто не є офіційними власниками житла, але раніше оплачували комунальні послуги за цими адресами.

Та на рівень збитковості «Миколаївоблтеплоенерго» навряд вплинуть як отримання нових активів, так і тиск на миколаївців, великий відсоток яких не проживає в місті через небезпеку. Підприємство щороку, попри чималі бюджетні вливання та кредити, а тепер – і міжнародну допомогу, залишається збитковим. Єдині, хто за цей час стають більш успішними та обростають грошима, – його керівники.  

декларації, Миколаївоблтеплоенерго


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER