Росіяни заздалегідь підготували могили для загиблих в Оленівці: журналіст Bellingcat показав фото

Російські окупанти заздалегідь підготували могили для загиблих українських військовополонених в Оленівці.

Це помітно на знімках, які опублікував журналіст Bellingcat Еліот Хіггінс. 

На своїй сторінці в Twitter, американський розслідувач показав фото, на яких видно зміни в зрушеннях ґрунту на території СІЗО в Оленівці.

«Знімки з нижчою роздільною здатністю на Planet вказують на те, що зрушення ґрунту (помітні в нижній частині екрану цього відео) сталося між 18 і 21 липня в Оленівській в'язниці», – написав Елліот. 

Припущення засновника Bellingcat розділяє і дослідник OSINT Александер Олівер. Напередодні він також показав супутникові знімки Maxar, які демонструють можливі могили, викопані біля північної стіни Оленівської колонії. Ями з’явилися на території виправної установи 27 липня (за 2 дні до вибуху). 30 липня (1 день після трагедії) вони були закопані.

«Якщо це могили, то це ще один доказ того, що це був заздалегідь спланований воєнний злочин росіян, який, ймовірно, був підготовлений за кілька днів. Звичайно, в таборах для військовополонених можуть існувати могили, які не є свідченням масштабного воєнного злочину. Але кількість можливих могил, які здаються свіжими на цих знімках, та масштаби воєнних злочинів наштовхують на думку, що це не збіг», – вказав Олівер. 

Як відомо, 29 липня пролунав вибух на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.

У Києві рідні захисників “Азовсталі” провели акцію з метою привернення уваги до атаки по колонії в Оленівці, де тримають українських полонених. Вони закликали визнати Росію країною-спонсором тероризму.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER