За перші 10 днів омбудсмен отримав рекордну кількість скарг про порушення мовного закону в інтернеті

За перші 10 днів дії нових норм закону про функціонування української мови, зокрема в інтернеті, профільний омбудсмен Тарас Кремінь отримав рекордну кількість повідомлень про порушення.

Про це йдеться на сторінці Уповноваженого із захисту державної мови у Facebook.

З 16 по 25 липня мовний омбудсмен отримав 502 скарги про порушення вимог закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Зокрема, скарги громадян стосуються:

  • 59% – сфери обслуговування в інтернеті;
  • 20% – інформаційних інтернет-ресурсів,
  • 9% – безпосереднього обслуговування споживачів;
  • 7% – діяльності посадових осіб в органах державної влади та місцевого самоврядування;
  • 5% – інше.

За словами мовного омбудсмена, кожне друге звернення – про порушення вимоги щодо завантаження українськомовної версії сайтів за замовчуванням.

— Очікувано, що переважна більшість цих повідомлень, а саме 79%, стосуються порушень частини шостої статті 27 Закону, яка набрала чинності 16 липня 2022 року, і яка регламентує застосування державної мови інтернет-представництвами, – зазначив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, за законом, українські інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, YouTube-, Viber-, Telegram-канали, мобільні застосунки тощо) з 16 липня 2022 року повинні мати стартову сторінку та сторінки у соцмережах українською мовою.

Водночас мовний омбудсмен за результатами 10-денного аналізу дотримання мовного закону зазначив, що попередній аналіз найбільш відвідуваних в Україні інтернет-ресурсів, у тому числі інформаційних, на які поширюються нові вимоги, засвідчив, що закон працює.

Тарас Кремінь також підкреслив, що численна кількість повідомлень з різних куточків України про порушення вимог закону про мову вказують на високу обізнаність суспільства про нові норми ЗУ. Також аналіз засвідчив, що значна частина інтернет-ресурсів, на які скаржаться українці, у перші дні дії нових норм привели свою діяльність у відповідність із законом.

Раніше Центр повідомляв про те, що Зеленський підписав закон, що звільняє українських бійців від сплати військового збору.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER