росія почала офіційно красти українську електроенергію з Херсонщини

Російські окупанти відновили лінії електропередач між Херсонщиною і Кримом, підірвані в 2015 року під час енергетичної блокади півострова, й почали красти українську електроенергію.

Про це повідомило Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

“Глава окупаційної адміністрації Криму сергій аксьонов повідомив про відновлення опор високовольтних ліній електропередач між Херсонською областю та окупованим Кримом. Ці лінії були підірвані у 2015 році під час енергетичної блокади Кримського півострова у зв’язку з його окупацією”, – зазначили у Представництві.

Самі окупанти називають це “важливим кроком до економічної інтеграції” окупованих територій півдня України у Російську Федерацію та нібито “відтворення єдиного господарського комплексу, який протягом століть об’єднував Крим, Херсонщину та Запорізьку область”.

Процес відновлення крадіжки української електроенергії відбувався під контролем фахівців Міністерства енергетики Росії

Але, попри заяви окупантів про готовність Криму за потреби стати транзитним регіоном для подачі електроенергії на захоплені РФ території півдня України, дуже ймовірно, що ситуація буде діаметрально протилежно.

Тимчасово непідконтрольні території Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей в умовах мирного часу не відчували дефіциту електроенергії. Потреби цих регіонів покривали місцеві теплоелектростанції та Запорізька АЕС потужністю до 6000 Мегаватів електроенергії, яка розташована у місті Енергодар.

Тим часом окупований Крим споживає орієнтовно до 1300 Мегаватів електроенергії в літній період і до 1500 Мегаватів електроенергії в зимовий період, а покриття відповідних потреб відбувається шляхом місцевих теплоелектростанцій та через енергоміст із території РФ, допустимою потужністю 810 Мегаватів з ростовської АЕС.

“Енергосистема тимчасово окупованого Кримського півострова ніколи не була самодостатньою та завжди потребувала постачання електроенергії з інших регіонів. Вкрай імовірно, що в умовах окупації окремих територій півдня України, зокрема міста Енергодар і Запорізької АЕС, відновлення високовольтних ліній електропередач між Херсонською областю та окупованим Кримом може бути використано саме для забезпечення потреб Криму за рахунок окупованої Запорізької АЕС”, – підкреслили у Представництві.

Там наголосили, що механізми та поведінка окупантів неодноразово свідчили про те, що їхні дії завжди спрямовані саме на викрадення ресурсів, а не на постачання. Таке вже відбулося з Північнокримським каналом, таке відбувається з викраденням українського зерна з елеваторів та у фермерів новоокупованих територій півдня. Тепер до цього переліку може додатися електроенергія.

Викрадення електроенергії окупантами може створити загрозу енергетичної кризи в регіоні, зокрема дефіциту електроенергії для потреб місцевого населення.

Нагадаємо, оккупантский мобильный оператор не скрывает, что использует оборудование украинской компании.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER