Курс долара зріс до 40 гривень: це призведе до зростання цін, зокрема на пальне

Після оголошення Національним банком про встановлення офіційного курсу гривні щодо долара США на рівні 36,56 грн/дол курс валют в обмінниках за кілька годин зріс до 40 гривень за один долар.

На валютних торгах пік ставок був на 14:00 – тоді долар продавали по 39,30 грн, а купували по 37,78. Після цього динаміка на торгах дещо пішла на спад.

Водночас в обмінниках найбільших українських міст уже зафіксували курс долара по 40 грн за одиницю, місцями курс варіюється на рівні 39,5 грн/долар.

Національний банк заявив, що корекція офіційного курсу гривні на 25% зумовить близько 2-3 відсоткових пунктів загального рівня інфляції. Вищий офіційний курс означає, що імпортери купуватимуть валюту "дорожче", а відтак закладатимуть це у кінцеві ціни товарів. 

"Корекція офіційного курсу, на нашу думку, зумовить десь 2-3 відсоткові пункти інфляції, з яких на пальне зумовить приблизно 0,6-0,8 в.п. Цей ефект враховано в новому макроекономічному прогнозі. Інфляція незначно перевищить 30% і наступного буде знижуватись", – пояснив заступник голови НБУ.

Нагадаємо, ЄС затвердив сьомий пакет антиросійських санкцій з забороною на експорт російського золота.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER