“Не сумніваюся, що це був не наш ракетний удар”: Зеленський прокоментував інцидент у Польщі

Президент Володимир Зеленський коментуючи інцидент, що стався на території Польщі 15 листопада, заявив, що не сумнівається в тому, що це вдарила не українська, а російська ракета.

Про це глава держави сказав під час пресконференції.

"Це серйозна історія. Я навіть не сумніваюся у доповіді вечірній мені особисто від командувача Повітряних сил до Залужного. Я не сумніваюся, що це була не наша ракета або не наш ракетний удар. У мене немає сенсу їм не довіряти. Я з ними війну пройшов", – сказав Зеленський.

Він додав, що всю ніч розмовляв з різними лідерами.

"Домовилися не розголошувати, але тим не менш, у мене проста позиція: а можна допустити Україну на місце? Це справедливо? Чесно? Я вважаю, що ми маємо на це право. Поки слідство не завершилося, можна не казати остаточні висновки. В спільній слідчій групі ми маємо право бути? Напевно. Згідно будь-яких норм. Тим більше, що ми всі партнери. Далі, отримати факти наявності якихось доказів від партнерів ми маємо право? В закритому режимі. Я хочу не на основі просто слів "є вірогідність", – зазначив глава держави.

"Це не жарти, зовсім. Ми можемо це отримати на рівні наших органів, розвідок, МВС, МЗС. Ми нічого не отримали. Я впевнений, що ми маємо бути залучені до розслідування і будемо. Якщо це було використання нашої ПВО, то я хочу цих доказів. Якщо не дай бог цей уламок вбив людей, то треба вибачатися. Але спочатку слідство, доступ, дані, які у вас є. А я зразу сказав, я хочу, щоб ви заслухали у закритому режимі наші Повітряні війська", – зуважив президент.

Зеленський підкреслив, що з 25 ударів по часу співпадає один. Є фіксація, що той удар, який співпадає по часу з тим випадком, розірвався у небі, на нашій території.

"Але ми не можемо виключати, що якийсь уламок полетів. Але дивіться, ми можемо виключати чи не виключати, це є слідство. Але головне – діаметр 20 метрів, глибина 5 метрів. Це може бути уламок? Чи ні? У мене є своя думка. Я вважаю, що це була російська ракета. Я так вважаю, згідно довіри до доповіді військових", – сказав президент.

Він додав, що цілком справедливо заслухати Повітряні сили України.

"Я вважаю, що треба не передавати інформацію посольствами, а заслухати наші повітряні сили, особисто командувача. Про деталі, час, постріли, нумерацію ракет. Нумерація на кожній випущеній нашій ракеті ППО. Ми хочемо знайти, де ці номера. Якщо десь вони не на нашій території, то хотілося б, щоб це показали", – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, у вівторок, 15 листопада, польські ЗМІ повідомили про влучання двох ракет по території сільського господарства. Внаслідок цього, за даними журналістів, загинуло двоє людей.

Президент Анджей Дуда 16 листопада сказав, що в Польщі могла впасти ракета української протиповітряної оборони. Ознак навмисного нападу на країну немає.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна просить невідкладно надати доступ до місця вибуху її представникам. Зокрема, з Міністерства оборони та Державної прикордонної служби.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER