В кожній другій декларації посадовців активи, що суттєво зросли під час воєнного стану – НАЗК

Перевірка декларацій посадовців

Завершився період декларування доходів та статків посадовців усіх рівнів. Однак, майже кожну другу декларацію ідентифіковано як ризикову через стрімке зростання доходів.

Про це повідомили в Національному агентстві з питань запобігання корупції, передає Nikcenter.

Наразі в НАЗК триває перевірка понад 300 декларацій, що потрапили в категорію ризикових. Представниця агенсттва розповіла, за якими критеріями проводиться перевірка.

«Тобто містить інформацію про значні грошові активи, які значно збільшились порівняно з попередніми довоєнними періодами, які містять інформацію про значні активи у вигляді криптовалюти», – зазначила Юлія Кулікова.

Також до категорії ризикових потрапили активи придбані під час воєнного стану на великі суми (мільйон гривень і більше).

Найбільша кількість перевірок проводиться по деклараціях посадовців органів місцевого самоврядування, органів досудового розслідування, представників судової влади, працівників митної та податкової служби, а також народних депутатів. Подібну тенденцію в НАЗК пояснили тим, що в Україні діє децентралізація і розпорядниками місцевих бюджетів є представники органів місцевого самоврядування.

Найбільше декларацій посадовці подали в Києві, на другому та третьому місцях опинилися Одеська, Львівська і Київська області. Водночас рівень подання декларацій є дещо меншим, ніж у довоєнний час, оскільки кампанія декларування під час війни проходила з певними особливостями.

Варто додати, останніми тижнями одразу двоє високопосадовців засвітилися у скандалах, пов’язаних з набуттям великої кількості нерухомості після повномасштабного вторгнення. Так, голова Антимонопольного комітету Павло Кириленко під час війни придбав майно на понад 70 мільйонів гривень.

Родина посадовця з 2020 до 2023 року купила нерухомість та автівки на понад 70 мільйонів гривень. На батьків та бабусю дружини Кириленка оформили великий маєток та дві земельні ділянки біля Києва, 200 квадратних метрів нерухомості в столиці, три квартири в елітних житлових комплексах Києва та Ужгорода.

Відзначилася сумнівними покупками й родина керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. Дружина та матір посадовця є власницями нерухомості на 25 мільйонів гривень. При цьому квартиру в елітному житловому комплексі дружина працівника СБУ придбала вже після повномасштабного вторгнення.

декларації, НАЗК, незаконне збагачення, перевірка, посадовець

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER