Під час окупації Херсона в катівнях росіяни утримували понад 600 людей

Катівні Херсону

Після звільнення Херсона пройшло досить багато часу, однак і досі випливають нові подробиці злочинів російських загарбників. На території міста війська РФ створювали катівні, де знущалися з місцевого населення.

Про це повідомляє «Слідство.інфо», передає Nikcenter.

В катівні переважно потрапляли жителі Херсона з проукраїнською позицією або ж ті, хто допомагав Збройним Силам України. Щоб зламати українців, росіяни часто вдавалися до сексуального насильства. Найпоширенішою тортурою було застосування електроструму до геніталій, таким чином окупанти мали намір зламати моральний дух чоловіків.

Найбільші катівні росіян знаходилися в приміщенні слідчого ізолятора на вулиці Теплоенергетиків, 3 та в будівлі Головного управління поліції по вулиці Лютеранській, 4. Через першу катівню пройшло щонайменше 500 людей, через іншу – близько сотні. Однак, процес встановлення кількості тих, хто перебував в катівнях Херсону, ще триває.

Правоохоронцям вдалося встановити майже всіх, хто перебував у катівні ІТТ, серед них військовослужбовці РФ та їхні керівники. Десять військових отримали підозри у катуванні та здійсненні насильства, а один з керівників – за віддання наказів про здійснення катування. В катівні ІТТ окупанти не приховували своїх облич.

Дещо інша ситуація була в катівні ГУНП. Росіяни поводили себе дуже обережно, майже завжди закривали лице. Навіть потерпілим, з яких вони знущалися, надягали шапки на обличчя. Тому, правоохоронцям вдалося встановити значно меншу кількість злочинців.

Міжнародне право відносить сексуальне насильство до воєнних злочинів. В Україні слідчі відкривають кримінальні провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України. Після збору доказів російським злочинцям повідомляють заочно підозру, складають обвинувальний акт та направляють до суду, який і виносить вирок.

Нагадаємо, журналісти зняли документальний фільм про чоловіків, які стали жертвами сексуального насильства від росіян на Херсонщині. 27 березня журналісти «Слідство.інфо» презентували документальний фільм про українських чоловіків, які зазнали сексуального насильства від росіян. В стрічці розповідається про знущання з українців, які опинилися на окупованих територіях і потрапили до херсонських катівень.

Раніше повідомлялося, що у Херсоні затримали співробітника в’язниці, який працював на росіян і катував людей. Служба безпеки України затримала в Херсоні людину, яка допомагала росіянам тероризувати місцевих жителів під час окупації міста. Ця особа пішла на співпрацю з ворогом, присягнувши Росії.

катівні, окупаційна адміністрація, Окупація Херсонщини, тортури, Херсон

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER