На Кінбурнській косі в тривалому полоні було більше 10 цивільних: до викрадень причетні “донські” гвардійці та казаки

На Кінбурнському півострові – останній території Миколаївщини, яка залишається під ворожим контролем, росіяни викрали і утримували у тривалому полоні щонайменше десятьох цивільних. Троє місцевих жителів повернулися з полону, переживши катування. 

Журналісти проаналізували інформацію з відкритих джерел, а також свідчення очевидців і українських військових. Згідно з ними, жителів коси викрадали “донські” російські гвардійці та окупанти з казачої бригади “Дон”.

Про це йдеться в матеріалі Nikcenter “Полон і тортури на Кінбурні”.

Першими окупантами Кінбурнського півострову стали російські гвардійці. Разом з ФСБ вони намагалися знайти тих, хто допомагає українським військовим, має родичів, які служать, або ж може шкодити загарбницькому режиму. 

Місцевий житель Роман Дзіргун розповідає, що військові в чорній формі – Росгвардія – приїжджали на кількох бронеавтівках “Тигр” додому до тих, кого їм здали  колаборанти або місцеві під примусом. Деяких цивільних загарбники підозрювали, бо ті просто “не сподобались”. 

Жителів Кінбурну вивозили на допити до Пам’ятного, Збур’ївки та Скадовська. Одного жителя півострову, який побажав не розповідати публічно свою історію, росіяни викрадали та допитували кількаразово. Також довго утримували в заручниках в тяжких умовах його дружину.

Троє цивільних, яких захопили в полон російські військові ще 19 березня 2022 року, досі утримуються в неволі, двоє з них – в тюрмі суворого режиму на території РФ.

Згідно з російськими джерелами, на Херсонщину здебільшого відправляли гвардійців з Ростовської області. Це підтверджують й українські військові: перші дві ротації військових Росгвардії, які розміщувалися в області й допитували жителів Кінбурнського півострову до кінця літа 2022 року, були з Ростова-на-Дону.

Хронологія подій на Кінбурнському півострові

Ще кілька жителів Кінбурну пережили катування та тривалий полон безпосередньо на території півострову. 

Сім днів були зав’язані очі, будівельними стяжками були затягнуті руки і ноги. Росіяни били не руками, тільки ногами, палками. Тушили недопалки об тіло. Ще стріляли біля голови. І постійно чув крики людей, постріли. 

(Окупанти) возили його по всій Херсонщиніі. Ні одна комендатура його не приймала – він вже був до життя не здатний. Розірвана почка, переломи зі зміщенням 12 ребер”, – згадують один з постраждалих та його рідні. Задля безпеки вони попросили не вказувати їхніх імен.

Інший чоловік, якого росіяни викрали того ж дня, досі вважається зниклим безвісти. 

Миколаївська обласна прокуратура у відповіді на наш запит повідомила, що припускає, що до цих двох викрадень можуть бути причетні військові Сводної казачої бригади “Дон імені Архистратига Михаїла”. З червня 2022 року вони бували в усіх окупованих селах на півострові.

Окопи донських казаків на Кінбурнській косі

За даними українських військових, які працюють на цьому напрямку, донські казаки дійсно так жорстоко поводилися з місцевим населенням. Вони вивозили цивільних на допити в ліс та кидали в ями.

Били людей там, де вони проживали, а допитували прямо на місці, де зловили”, – розповів один з військових ЗСУ, який працює на Очаківському напрямку.

На сайті російського Союзу казаків-воїнів розміщена доповідь заступника командира бригади “Дон” Андрія Сабінова. Там вказується, що “за погодженням з підрозділами Міноборони… органами МВС та ФСБ, на території Херсонської області, а саме у зоні відповідальності бригади «Дон», особовий склад бригади періодично бере участь у спеціальних заходах щодо… встановлення осіб, які ведуть шпигунську діяльність на користь противника”.

Прокуратури Миколаївщини та Херсонщини відкрили 11 проваджень щодо викрадень мирних людей, розстрілу автівки, підривів на мінах та пожежі у лісовому масиві на території Кінбурну.

Наразі жодної підозри причетним до цих злочинів не вручили – у всіх провадженнях ще триває досудове розслідування. 

воєнні злочини, Кінбурнська коса, окупація


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER