Незадеклароване майно, службові квартири і скарги: 68 суддів з Миколаївщини очікують на перевірку Вищої кваліфкомісії

68 суддів із Миколаївської області чекають на перевірку Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), яка має визначити, чи відповідають вони займаним посадам. Серед тих, хто проходитиме перевірку – “герої” журналістських розслідувань Nikcenter, які користувались незадекларованим майном, записаним на родичів, претендували на службові квартири, яких не потребували, та на роботу яких надходили численні скарги. 

Повний список суддів, щодо яких триває перевірка, оприлюднило Слідство.Інфо. 

Згідно з отриманою журналістами інформацією, на Миколаївщині перевірка ВККС чекає на 68 служителів Феміди. Комісія має перевірити їх на доброчесність, зокрема проаналізувати декларації, походження статків самих суддів та їхніх родичів, дослідити роботу суддів на займаних посадах і можливі звʼязки із Росією. 

Серед тих, хто має пройти перевірку Вищої кваліфікаційної комісії – суддя Центрального районного суду Миколаєва Світлана Гречана. У 2020 Nikcenter дослідив майновий стан родини судді. Зʼясувалося, що протягом кількох років сімʼя Гречаної користувалася трикімнатною квартирою в престижній новобудові у центрі Миколаєва – житловому комплексі «Адмірал».

Оселя на понад 160 квадратів, вочевидь, належала родині Гречаної протягом кількох років, однак у 2019 була продана. У 2020 свіжі квартири з аналогічною площею в «Адміралі» продавали за 3,8 млн грн.

ЖК «Адмірал»

Крім того, родині тодішнього чоловіка Світлани Гречаної належав заміський комплекс відпочинку.  Два котеджі та дві земельні ділянки, розташовані у Баловному, записали на брата та батька чоловіка судді. Сам же Олександр Гречаний, який працював у МВС, запретендував на безкоштовну комунальну квартиру.

Світлана Гречана

У декларації судді за 2022 рік власної нерухомості так і не зʼявилося. Рівні долі у квартирі Олександра Гречаного мають їхні з суддею діти. Сама суддя володіє лише автівкою, придбаною у 2020 році. Як запевняє служителька Феміди, BMW X3 2014 року випуску обійшлося їй у 98,5 тис. грн – тобто за нинішнім курсом у близько 2,5 тис. доларів. Водночас, згідно з оголошеннями про продаж, такі автівки наразі коштують майже вдесятеро дорожче – в середньому 20 тис. доларів. 

Також на суддю Гречану надходили скарги до Вищої ради правосуддя (ВРП – Ред.), про що свідчать дані, оприлюднені на сайті ради. Учасники судових процесів, зокрема, звинувачували Гречану у безпідставному зволіканні з виготовленням вмотивованого судового рішення. Після розгляду однієї із таких скарг ВРП притягнуло суддю до відповідальності. 

Однак все це не завадило Світлані Гречаній вже незабаром отримати відрядження до столиці. Наказом тодішнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, який також родом з Миколаївщини, Гречану було переведено до Печерського районного суду міста Києва. Як відомо, самого Князєва у 2023 році затримало НАБУ через отримання під час війни неправомірної вигоди у сумі 3 млн доларів.  

Ще одна суддя, яка чекає на перевірку ВККС, – Галина Подзігун, яка пʼять разів обіймала посаду голови Центрального районного суду Миколаєва. Як раніше зʼясував Nikcenter, суддя, вже маючи власний маєточок на 180 квадратів, встала на квартирну чергу, аби «покращити свої житлові умови».

Галина Подзігун

Про численні статки родини Подзігун, зокрема і комунальне житло від міста, ми писали у розслідуванні «Квартирна справа» судді Подзігун». Втім, у останній декларації судді будинок, у якому її родина проживає більше десяти років, досі значиться як обʼєкт незавершеного будівництва.

У списку суддів, щодо яких триває перевірка ВККС, – ще одна суддя Центрального райсуду Ольга Гуденко. Як і її колеги, суддя з чоловіком отримали від міста безкоштовну комунальну квартиру. Водночас родина на той час вже жила у власному котеджі на 300 квадратів. Як зʼясував Nikcenter, житло оформили на матерів судді та її чоловіка-прокурора.

При цьому оселю, у якій журналісти застали родину служительки Феміди, ні вона, ні її чоловік не декларували. Після оприлюдненого розслідування це майно зʼявилося у декларації судді, однак і досі нібито належить не їм особисто.

Ольга Гуденко

У 2021 році родина, згідно з декларацією, придбала нову автівку – Toyota Camry 2016 року випуску. Як йдеться в документі, авто Володимир Гуденко купив за 350 тис. грн – близько 10 тис. доларів за нинішнім курсом. Однак наразі вартість таких машин оцінюють удвічі дорожче – у близько 20 тис. доларів.

Висновок про відповідність суддів своїм посадам Вища кваліфікаційна комісія відправить до Вищої ради правосуддя. ВРП остаточно вирішить, чи залишиться служитель Феміди працювати у суді. 

Раніше Nikcenter виявив, що під час повномасштабної війни Миколаївська міська рада дала дозвіл на приватизацію семи комунальних квартир, які дісталися правоохоронцям. Серед тих, хто отримав безкоштовне житло від міста, – прокурор, чиї батьки володіють маєтком у «Царському селі» та автівками загальною вартістю у 65 тис. доларів. Про це ми розповідаємо у розслідуванні «Тилові силовики: як замість військових СБУ, прокуратура і поліція отримують безкоштовні квартири»

декларації, суддя, центральний районний суд


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER