Тилові силовики: як замість військових СБУ, прокуратура і поліція отримують безкоштовні квартири

«Щаслива» лотерея не для всіх», – так назвав миколаївський військовий Олег програму забезпечення житлом воїнів. Міська рада жваво звітує про видачу сертифікатів на житло захисникам. Про комунальні ж квартири, які за час повномасштабної війни дозволили приватизувати місцевим силовикам, чиновники мовчать. Nikcenter зʼясував, що серед тих, хто отримав дорогоцінні квадратні метри, потреба у яких із великою війною тільки зросла, – силовики, які їздять на дорогих авто та мають родичів із коштовною нерухомістю. А ще – ті, хто отриманим житлом взагалі не користується і навіть продає його одразу після приватизації. 

Житло військовим за їхні ж податки 

«Миколаїв став першим містом, яке започаткувало програму забезпечення військовослужбовців житлом за рахунок військового ПДФО», – сказав мер Миколаєва Олександр Сєнкевич у серпні 2023-го, вручаючи перші сертифікати на квартири воїнам і їхнім рідним. 

За рік, що минає, на забезпечення військових житлом виділили 224 млн грн із бюджету. Ці кошти – частина податків, сплачених до казни міста самими ж воїнами із їхніх зарплат. Коли стало відомо про намір парламенту забрати військовий ПДФО (податок на доходи фізичних осіб – Ред.) до державного бюджету, міський голова Миколаєва поспішив заявити: програму, вочевидь, доведеться призупинити.

Видача сертифікатів на житло. Фото Миколаївської міської ради

 Вже перші квартири для військових Миколаївська міська рада придбала у компанії “Парадіз-Інвест”, пов’язаної зі скандальним підприємцем Олексієм Пеліпасом. Фірма фігурує у кримінальній справі про розкрадання коштів Міністерства оборони під час закупівлі житла у 2020 році: за даними слідства, вона нібито штучно завищувала фактичну вартість житла.

Та й програма міської ради передбачає, що отримати безкоштовне житло можуть не всі військові. 

«Обов’язковою умовою є наявність статусу учасника бойових дій, перебування військовослужбовця на квартирному обліку міськради та проходження служби військовослужбовцем у військовій частині, що входить до складу Миколаївського гарнізону з урахуванням сплати нею податків до міського бюджету», – повідомив у відповіді на запит Nikcenter заступник міського голови. 

Квартирний облік, згаданий чиновником, а особливо – розподіл комунального житла – роками супроводжувався сумнівними схемами. Журналісти Nikcenter у своїх розслідуваннях викривали, як житло за рахунок платників податків отримала миколаївська суддя Тетяна Давченко, яка володіла власним приватним будинком у «Царському селі», а службову квартиру здавала в оренду. 

Родині прокурора і судді Ольги та Володимира Гуденків дісталося комунальне житло, в той час як вони самі проживали у великому будинку, записаному на своїх матерів. Попри часто “корупційний присмак”, що супроводжує роздачу службових квартир, Миколаївська міськрада продовжує не лише забезпечувати силовиків житлом, а ще й щедро дозволяє його приватизувати. Навіть під час війни. 

Квартира під продаж для поліції

Із початку повномасштабного вторгнення чиновники передали у постійне користування або “розслужебили” місцевим правоохоронцям сім комунальних квартир. Одна із них – квартира по вулиці Генерала Карпенка – у листопаді 2022 року дісталася високопоставленому поліцейському Миколаївського ГУНП Віталію Шепелю.  Вже за рік, у грудні 2023-го, згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, житло перейшло у власність іншої людини. 

Nikcenter відвідав будинок, у якому розміщена приватизована квартира, що раніше належала місту. Застати вдома нам нікого не вдалося, та сусідка Галина розповіла, що попередній власник Віталій Шепель у цій квартирі ніколи не жив, лише час від часу приїздив, щоб перевірити, чи все гаразд. Галина говорить, що наразі житло продали військовому: чоловік робить в новій оселі ремонт. 

Будинок, в якому видали службову квартиру Віталію Шепелю

У коментарі журналісту Nikcenter Віталій Шепель підтвердив, що приватизував і вже незабаром продав житло, яке дісталося йому від міста. 

«У цій квартирі я справді не жив. Переоформив документи, приватизував і продав квартиру, тоді купив двокімнатну», – розповів поліцейський.

Судячи з даних реєстру, нову квартиру Шепель придбав уже за місяць після продажу колись службового житла. Згідно з декларацією, поданою у грудні 2022 року, Віталій Шепель обіймає посаду начальника відділу управління карного розшуку Головного управління Нацполіції області. 

Минулоріч поліцейський декларував квартиру на 66 квадратних метрів, яка у рівних долях належить йому, дружині Тетяні та ймовірно батькам дружини. Також у власності поліцейського є земельна ділянка площею майже 6,5 гектарів. 

Для спецслужби – житло в новобудові 

Новобудова у мікрорайоні Північний, житловий комплекс «Північна Зірка». Останні черги житла тут вводили в експлуатацію з 2016 року. Квартири у будинках цього ЖК – «свіжі», із високими, майже триметровими стелями. Закритий двір із охороною та парковкою, поряд – магазини, ринок, дитсадок і школа. Житло тут дуже відрізняється від більшості комунальних квартир, що належать місту. 

У квітні 2023 року до Миколаївської міської ради звернулися з департаменту господарського забезпечення Служби безпеки України із клопотанням надати житло їхньому співробітнику. Вже за місяць міська рада погодилася «розслужебити» 1-кімнатну квартиру для працівника Миколаївського управління СБУ. 

З етичних міркувань, зважаючи на повномасштабну війну, Nikcenter не називатиме прізвища та імені співробітника Служби безпеки. Однак ми перевірили, чи дійсно він потребував житло за бюджетний рахунок.

Новобудова, в якій отримав квартиру співробітник СБУ

Журналіст Nikcenter відвідав будинок, у якому мав би проживати спецслужбовець. За словами мешканця сусідньої квартири, за останній місяць він жодного разу не бачив сусідів, і в квартирі, говорить, «завжди тихо».

Новобудова, в якій отримав квартиру співробітник СБУ

Сусіди співробітника СБУ по підʼїзду розповіли, що знають його, однак ані чоловік, ані його родина тут ніколи не жили. За їхніми словами, у житло спецслужбовець навідується зрідка. 

Наразі однокімнатна квартира у ЖК «Північна Зірка», судячи з оголошень, коштує понад 1 млн грн. Однак варто відзначити, що йдеться про квартиру із вдвічі більшою площею, ніж службове житло співробітника СБУ. 

Nikcenter звернувся до Миколаївського управління Служби безпеки із проханням надати коментар їхнього співробітника про те, чи дійсно він потребував комунальне житло, зважаючи на те, що у ньому, схоже, він ніколи не жив. На момент публікації матеріалу відповіді журналісти не отримали. 

Заможні батьки прокурора 

Ще одну комунальну квартиру цьогоріч «розслужебили» для прокурора Артема Петренка, який очолює у Миколаївській обласній прокуратурі відділ процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції. Петренку, порівняно із його колегами, пощастило: на сім’ю з чотирьох осіб він отримав двокімнатну квартиру. У жовтні міська рада дозволила житло “розслужебити”, однак, схоже, родина прокурора його теж не використовує. 

За адресою по вулиці Генерала Карпенка журналіст Nikcenter зустрів іншого чоловіка, який заходив до квартири. Він підтвердив, що знайомий із Артемом Петренком, однак відповісти на запитання, чи проживає у цій квартирі прокурор, чи сам чоловік її у нього винаймає, він не захотів. 

Офіційно Артем Петренко не має власного житла, але, згідно з декларацією, поданою прокурором, тривалий час його родина користувалась «скромним» житловим будинком на 300 квадратів. Маєток розташований у елітному «Царському селі», про що свідчать дані реєстра, та належить матері правоохоронця Оксані Петренко.

Артем Петренко з матірʼю. Фото з Фейсбук

Частково побачити розкішний будинок родини можна на світлинах, які у соцмережі публікувала сама власниця житла.

Мати прокурора Оксана Петренко. Фото з Фейсбук

Геолокація «Маяк, Царське село» регулярно зʼявляється і в соцмережах дружини прокурора Тетяни.

Скріншот з історії в Інстаграм Тетяни Петренко

Батьки забезпечували Петренка і транспортними засобами. Згідно з декларацією, поданою Петренком у 2020 році, його батько Олександр надавав сину у безоплатне користування Lexus RX 2006 року випуску. Наразі такого автомобіля у власності батька прокурора немає, однак, як свідчать дані реєстру МВС, на початку 2021 року він став власником BMW X5 2015 року випуску. Така машина, судячи з оголошень про продаж, коштує близько 40 тис. доларів. Матері прокурора, згідно з реєстром, належить Lexus RX 350 2013 року. Така автівка наразі коштує близько 25 тис. доларів.

BMW X5 2015 року випуску. Ілюстративне фото

Із Єдиного реєстру юридичних осіб відомо, що мати і батько прокурора близько 20 років мали бізнес, повʼязаний із діяльністю готелів і роздрібною торгівлею. Наразі ФОП Оксани Петренко і ФОП її чоловіка Олександра закриті. 

Службове житло Артему Петренку міська рада надала, попри те, що його родина вже має у приватній власності нерухомість. З 2019 року дружина прокурора Тетяна, згідно з даними реєстру нерухомості, володіє квартирою у Миколаєві площею 30 квадратів. 

Отримати коментар Артема Петренка щодо того, хто наразі користується житлом, наданим йому Миколаївською міською радою, та чи дійсно його родина потребувала поліпшення житлових умов, журналістам не вдалося.

Новорічні «подарунки» і елітні машини правоохоронців

У квітні 2023 року “розслужебити” житло дозволили колишньому першому заступнику керівника Первомайської місцевої прокуратури Вадиму Боровському. Прокурору дісталася двокімнатна квартира у Миколаєві по вулиці Космонавтів. 

Згідно з декларацією прокурора за 2020 рік, раніше він безкоштовно користувався квартирою у Миколаєві, що належить його родичці Ользі Боровській. Їздив правоохоронець на елітній Toyota Land Cruiser 2010 року випуску, орієнтовною вартістю близько 30 тис. доларів.

Toyota Land Cruiser 2010 року. Ілюстративне фото

Наприкінці 2022 року Вадим Боровський подав до НАЗК декларацію, у якій повідомив, що наразі обіймає посаду прокурора у Жмеринській окружній прокуратурі Вінницької області.

Під ялинку у 2022 році Миколаївська міськрада подарувала одразу дві службові квартири миколаївським прокурорам. 26 грудня мерія виключила з числа службових дві квартири по вулиці Айвазовського та проспекту Богоявленському. Першу – однокімнатну квартиру на 16 квадратів – отримав перший заступник керівника Миколаївської окружної прокуратури Григорій Зінич. Друге житло – двокімнатна квартира – дісталася прокурорці Аліні Малюк.  

У серпні 2023-го Миколаївська міськрада отримала ще одне звернення, вже від Головного управління Нацполіції, з клопотанням надати квартиру їхній співробітниці Олені Кустовій – інспектору в одному з відділів поліції області. Менше ніж за два тижні житло для поліцейської «розслужебили». 

Згідно з рішенням виконкому, Олена Кустова для себе та доньки отримала двокімнатну квартиру в центрі Миколаєва. У квартирі по проспекту Центральному родина нібито проживала з 2021 року.

Кількість житла, отриманого правоохоронцями під час повномасштабної війни

До дня Збройних сил України миколаївським військовим вручили 35 сертифікатів на придбання власних квартир. Загалом, за словами Сєнкевича, такі виплати вже оформили для близько ста захисників. Разом із тим, від початку повномасштабної війни міська рада добровільно втратила щонайменше сім квартир: вони дісталися правоохоронцям, які працюють у наразі тиловому місті.

Nikcenter звернувся до начальника відділу і розподілу житла Миколаївської міської ради Сергія Войтовича. Ми запитали: чи справедливо під час повномасштабної війни роздавати комунальне житло правоохоронцям, які його не потребують. Адже цим безкоштовним житлом можна забезпечити родини військових. 

«Ми можемо, якщо людина не живе у службовій квартирі, виселити її через суд і віддати це житло військовому. Але не всі погоджуються отримати квартиру у такому стані, бо в нас чимало квартир без ремонту, без умов, наприклад, зі зрізаними батареями. Військовим часто краще почекати і отримати сертифікат», – сказав чиновник.  

Військовослужбовці, які щодня ризикують життям і здоровʼям, живуть в бліндажах і окопах, вочевидь, заслуговують на «подяку» від міста у вигляді безкоштовного житла більше за тих, хто працює у теплих кабінетах. Зважаючи на те, що отримати сертифікат на придбання квартири зможе далеко не кожен воїн, міській владі варто було б видавати дозволи на приватизацію комунальних квартир менш активно.

житлові сертифікати, ЗСУ, миколаїв, Миколаївська міська рада


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER