Миколаївоблтеплоенерго відмовилося зекономити мільйон: постачальника дешевшого сорбенту для очищення питної води дискваліфікували через високу якість

 

ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» на тендері повідомило про намір придбати 11 тонн активованого вугілля у місцевої фірми за 4,5 млн грн. При цьому комунальне підприємство відхилило пропозицію учасника, яка була дешевшою на мільйон, через вищу якість його продукції.

Про це повідомляє Nikcenter з посиланням на інформацію в системі ProZorro. 

Обласне комунальне підприємство, яке за рахунок бюджету утримує 79 пунктів роздачі питної води у Миколаєві, оголосило відкриті торги з особливостями 19 грудня. Миколаївоблтеплоенерго має намір придбати 8625 кг активованого гранульованого вугілля (бітумінозного) та 2820 літрів активованого кокосового вугілля. 

В аукціоні взяли участь миколаївське ПП «Мемтех» та київське торгівельно-промислове об’єднання «Аріста». Столична «Аріста» запропонувала поставити товар за 3,4 млн грн, тоді як місцеве «Мемтех» – за 4,4 млн грн. 

Незважаючи на економічну вигідність пропозиції киян, Миколаївоблтеплоенерго відмовило їм у підписанні договору. Єдиною причиною дискваліфікації компанії зазначається невідповідність технічним вимогам до сорбентів.

«Учасником надано підписані технічні вимоги (завдання) №261223/5 від 26.12.2023 р., в яких виявлено невідповідності між вимогами Замовника та запропонованим Учасником товаром», – сказано в рішенні конкурсної комісії.

Виявилося, що причиною для відхилення дешевшої пропозиції миколаївські комунальники назвали ті показники якості вугілля від «Арісти», які вищі за вимоги Миколаївобленерго.

Річ у тому, що більшість показників якості наведені в абсолютних цифрах, а не з уточненням «більше/менше».

Наприклад, вимагалася адсорбційна активність (тобто швидкість поглинання – Ред. ) гранульованого вугілля з йоду –  950 мг/г. Тоді як запропонована «Арістою» складає 1003 мг/г на хвилину, тобто є вищою. Адсорбційна активність щодо іншого препарату, метиленового блакитного, згідно з технічною документацією, має бути 230 мг/г  на хвилину, водночас столична компанія пропонувала з показником 232. Так, формально показники дійсно різняться, проте вони кращі за мінімальні.

Одночасно виявилося, що у Миколаївоблтеплоенерго не помітили, що пропозиція обраного «Мемтеху» не відповідає тендерній документації.

Комунальники вимагали відповідність технічних характеристик кожного з двох видів активованого вугілля за 12 параметрами. ПП «Мемтех» надав на власному бланку перелік технічних характеристик продукції, які повністю, до останньої цифри співпадають з вимогами. Але єдиним підтвердженням цього є два сертифікати якості англійською мовою, в яких кількість перевірених параметрів вдвічі менша, а наведені в них цифри не збігаються з українським документом від «Мемтеху».

Зокрема, показник адсорбційної активності щодо йоду для активованого гранульованого вугілля у документі, поданому «Мемтех», складає 950 мг/г. При цьому у сертифікаті якості зазначається 1067 мг/г. А показники адсорбції щодо іншого препарату, метиленового блакитного, в паспортах якості взагалі не вказані.

Однак ці порушення не завадили підлеглим Миколи Логвінова обрати дорожчу на мільйон пропозицію.

За даними аналітичної системи YouControl, єдиним власником, директором та головним бухгалтером ПП «Мемтех» є мешканець Миколаєва Михайло Молчанов. Фірма існує лише два роки, але торік заробила на держзакупівлях понад 4 млн грн. Переважно вона отримувала підряди на встановленні й обслуговуванні систем очищення води. До 2022 року Михайло Молчанов працював на цьому ж ринку під маркою ПП «Мембранні технології», директором та єдиним власником якого він був.

Нагадаємо, що фінансування численних пунктів безоплатного надання населенню Миколаєва питної води відбувається за рахунок бюджету. На базі ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» працює 79 пунктів питної води. Під час бюджетних слухань повідомили, що торік за програмою «Питна вода» на роботу пунктів видачі води з міського бюджету виділили 13 млн грн. З цих коштів Миколаївоблтеплоенерго отримало 7 млн грн. 

На 2024 рік на реалізацію програми вже виділили 13 млн грн. Однак, за словами чиновників, фінансування доведеться збільшувати під час перегляду бюджету, оскільки загалом на рік потрібно 62 млн грн.

Раніше журналісти NikCenter повідомляли, що директор збиткового комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов під час війни став власником нової елітної автівки вартістю понад 1,8 млн грн.

Водопостачання, Миколаївоблтеплоенерго, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER