Львівщина увійшла до п’ятірки регіонів за кількістю та вартістю придбаних легкових авто на другому році війни

 

Минулого року бюджетні установи Львівської області закупили 182 легкових автомобілі на майже 134 млн грн. Область увійшла до першої п’ятірки регіонів за кількістю і вартістю придбаного  автопарку за рахунок коштів платників податків. 

Аналіз закупівель легкових автомобілів у 2023 році на ProZorro опублікував Nikcenter.  

У 2023 році бюджетним коштом в регіонах України придбали близько 3,5 тисяч легкових автомобілів на понад 3,6 мільярдів гривень. Журналісти за допомогою сервісу bi.prozorro.org проаналізували закупівлі, де зазначається місцезнаходження замовника. Львівщина увійшла до пʼятірки найбільших покупців легкових авто, навіть після виключення з залікового обсягу таких специфічних транспортних засобів, як чотири роботизовані платформи «Рись», баггі та квадроцикли.

Найбільшими покупцями у Львівській області торік стали поліція, комунальне підприємство «Ратуша-сервіс» та місцеве управління СБУ. Частка цих трьох розпорядників становить більше половини від усієї вартості закупівель авто в області.

Найбільше машин у регіоні продали: ПП “Галич-Моторс” Ярослава Конопацького, ТОВ “Ю.Р.К.” Романа Світлика й Ігоря Синишина та ТОВ “Ілта-Львів”. Остання компанія, за даними аналітичної системи YouControl, входить до відомої бізнес-групи “Галка” сім’ї Дубових-Волинців. На долю цих трьох фірм припало більше третини від загальної вартості усіх закупівель легкових авто на Львівщині. 

Власну нішу посіло підприємство з іноземними інвестиціями “Віп-Рент”. Заснована ізраїльською компанією фірма успішно працює в Україні понад два десятки років. Але заробляти на держзакупівлях підприємство почало після початку повномасштабної агресії РФ, і єдиним клієнтом  “Віп-Рент” серед бюджетних замовників є КП “Ратуша-сервіс”. 

Загалом за два роки фірма поставила львівській мерії вживаних авто на 16 млн грн. Всі закупівлі відбувалися без використання електронної системи, тобто без тендерів. Зокрема, торік “Ратуша сервіс” придбала у компанії шість вживаних електромобілів-гібридів NISSAN Qashqai та Nissan X-Trail. Двічі придбання  електромобілів обгрунтовувалося наказом директора комунального підприємства Ірини Тихолаз: “з метою виконання рішення міськвиконкому для забезпечення потреб військових”. 

Найдорожчими машинами 2023 року на Львівщині стали мінівени управління СБУ: найпопулярніший у силовиків  Volkswagen T 6.1 Caravelle Saksonia для за 2,4 млн грн та PEUGEOT Traveller в комплектації Business за 1,9 млн грн. А також мікроавтобус FORD Transit MCA BUS M2, що за 2,2 млн грн. придбало КП “Ратуша-сервіс”. Автори огляду не включали до аналізу дорогих авто реанімобілі та машини швидкої, вартість яких визначається, зокрема, доданим медичним обладнанням.  

Це загальна для країни картина: найдорожчими були мінівени й позашляховики силовиків та машини швидкої допомоги. Тим часом у тих закупівлях т.зв. спецмашин для поліції та інших силовиків, які містять специфікацію, єдиним додатковим обладнанням вказані проблискові маячки та сирени.  

Зазначимо, що придбання коштом бюджету легкових авто у 2023 році відбувалися практично у позаконкурентних умовах. Так, у Львівській області понад 40% закупівель відбулося за прямими договорами, тобто без використання електронної системи. Там, де замовники провели відкриті торги, два або більше учасників були лише на семи тендерах.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER