«Мажорні» Land Cruiser та Volkswagen Arteon за бюджетні гроші: які авто закуповували в Україні в 2023 році

 

Елітні позашляховики Volkswagen Touareg та Land Cruiser Prado, престижний легковий Arteon – такі автівки вартістю у кілька мільйонів гривень за кожну закуповували протягом 2023 року українські державні установи та підприємства. Оновлення бюджетних автопарків загалом обійшлося платникам податків у 3,6 мільярдів гривень. Nikcenter проаналізував, хто і для чого витрачав найбільше грошей на машини протягом другого року війни. 

Кому найбільше потрібні автівки

У 2023 році бюджетним коштом в регіонах України придбали близько 3,5 тисяч легкових автомобілів загалом на понад 3,6 мільярдів гривень. Nikcenter за допомогою сервісу bi.prozorro.org проаналізував закупівлі, де зазначається місцезнаходження замовника.

Майже половину автівок придбали без тендерів, за прямими договорами. При цьому закупівлі найдорожчих легкових машин часто проводилися за процедурою «оборонна закупівля» – це дозволило засекретити не лише текст договору та вимоги до авто, але й особу постачальника. 

Серед найбільших покупців опинилося ДП «Ліси України», якому оновлення автопарку пікапів та позашляховиків обійшлося у майже 200 млн грн. Це більше, ніж склали розходи на машини у будь-якому з регіонів України.  

На другому місці серед регіонів – Дніпропетровська область, де витратили 192 млн грн на 191 машину. На Одещині новий автопарк обійшовся у понад 152 млн грн. За Миколаївською областю – сьоме місце, тут витратили 118 млн грн на 103 легкових автівки. 

Цікаво, що бюджетники Луганщини, яка весь 2023 рік повністю знаходилася під окупацією, витратили на легковий автопарк 43 мільйони, і обійшли за цим показником три «тилові» області. Найменше автівок за минулий рік придбали на Тернопільщині.

Очікувано майже половина коштів від загальної суми, витраченої на легкові авто, припадає на Київську область та столицю, адже саме тут розміщені найбільші покупці легкових автомобілів. Наприклад, торік АТ «Ощадбанк» замінив свій парк інкасаторських машин, а держпідприємство «Медичні закупівлі України» купило великі партії машин швидкої допомоги.

У деяких областях місцеві органи влади зосередилися на закупівлі старих іномарок  у приватних осіб. Безумовний рекорд у придбанні б/у авто належить виконкому Нетішинської міської ради на Хмельниччині: там за рік 74 рази придбали вживані автівки у фізичних осіб на 20 млн грн. Найдешевше придбання через ProZorro зробила Шумська міська рада на Тернопільщині, яка заплатила одну гривню за десятирічний кросовер Renault Duster.

Зазначимо, що саме Renault Duster стали найпопулярнішими автівками 2023 року серед бюджетників. Передусім, «дастери» скуповувала поліція, але не гребували відносно недорогими позашляховиками надзвичайники, медики та місцеві органи влади. Ціна на нові такі кросовери, вироблені румунським та турецьким заводами французької компанії, коливалися від 700 тисяч до мільйона гривень.

Однак до рейтингу найдорожчих увійшли вже зовсім інші машини.

«Артеон» для генерала та інші найдорожчі автівки 2023 року

Перша двадцятка найдорожчих легковиків на ProZorro цього року підібрана у виразному мілітарі-стилі. За виключенням коштовних панцерованих мікроавтобусів “Ощадбанку”, тут зібралися переважно японські повноприводні позашляховики, а також німецькі та корейські мінівени. 

У цій колоні впадають в око “штатські” ліфтбеки Національної поліції. У травні правоохоронці придбали чотири машини Volkswagen Arteon R-Line 2.0 TSI 4Motion за ціною від 2,2 до 2,5 млн грн. Обрана Нацполом процедура оборонної закупівлі дозволила приховати не лише вимоги до машин, але й постачальника. 

Загалом серед покупців переважають силовики: центральний апарат та регіональні управління Служби безпеки, Державна служба охорони, Національна поліція. Слід визнати, що силовики зазвичай брали машини з позначкою “автомобіль спеціального призначення”. Але в усіх випадках, де закупівлі відкриті і ProZorro містить договори або тендерну документацію, ця позначка означає лише наявність сирени та проблискового маячка на даху престижних автівок.

Втім, серед “генеральських” машин до рейтингу потрапили й цивільні власники. Так, Луганський медичний інститут, що релокувався до Рівненщини, придбав Hyundai Staria із зазначенням мети: для перевезення студентів. Популярний у заможних покупців мінівен, розрахований на 6 пасажирів, має тоновані вікна, та шкіряні сидіння з підігрівом. Такий саме легковий автомобіль придбав і уславлений своїми коштовними тендерами дитячий табір “Зачарована долина” на Закарпатті, що належить адміністрації Шевченківського району столиці.

Також звернуло на себе увагу КП ЖКГ “Липоводолинське”. Сумські комунальники обрали для себе один з найдорожчих мінівенів, Wolkswagen Caravelle, який найчастіше купували СБУ та Державна служба охорони. 

Не гребували придбанням дорогих машин і управління справами мерії Дніпра та Краснопільська сільрада з Сумщини, які взяли позашляховики Toyota Land Cruiser. У Дніпрі придбали авто за 2,1 млн грн, у Краснопіллі – за 1,9 млн грн.

Зазначимо, що Nikcenter не включив до рейтингу численні реанімобілі та машини швидкої допомоги. Вартість цих авто значною мірою визначається комплектом додаткового медичного обладнання. Найдорожчий реанімобіль на базі Volkswagen Crafter, за 3,9 млн грн, придбав Одеський військовий госпіталь Державної Прикордонної служби. 

Також у рейтинг не увійшли майже два десятки снігоболотоходів «Богун», які придбали аварійно-рятувальні загони ДСНС кількох областей за стандартною ціною у 6,5 млн грн.  Не враховували ми також спеціальні автомобілі мобільних оперативних груп ДСНС. Найдорожчий з них, на базі Volkswagen T6.1 Kasten L2H1, придбало ГУ ДСНС в Івано-Франківській області за 7,6 млн грн. Переважно ці машини куплялися за цільові кошти Євросоюзу, без опису додаткового обладнання. 

Під ялиночку

Грудень – час спокуси скористатися зниженням уваги громадськості до закупівель. Саме у грудні Служба безпеки України однією угодою поповнила свій автопарк на півсотні дорогих позашляховиків від Toyota загальною вартістю у понад 50 млн грн. Автівки придбані за процедурою «оборонної закупівлі», що дозволило не лише обрати постачальника без використання електронної системи, а й засекретити його назву та вимоги до позашляховиків.

Тим самим шляхом пішли нацгвардійці.  Військова частина 3057 Національної гвардії України 20 грудня уклала договір за засекреченою процедурою оборонної закупівлі на постачання трьох коштовних Тойот на 6,4 млн грн. Вибір нацгвардійців зупинився на пікапі TOYOTA HILUX за 2,3 млн грн, а також TOYOTA PRADO в комплектації ELEGANCE та TOYOTA PRADO в комплектації COMFORT за 2,3 млн грн та 1,9 млн грн відповідно.

Але автообновку під ялинку поклали не лише силовикам. 12 грудня директор Чернівецької обласної лікарні придбав у ТОВ “АЛЬЯНС-ІФ” новенький ліфтбек SKODA Octavia A8 Style 2,0 випуску 2024 року (саме так записано в угоді). Ціна нової машинки – 1,2 млн грн. Договір фіксує колір авто – сірий графіт, але не містить жодних згадок про те, що мова йде про спеціалізований санітарний автомобіль або додаткове медичне обладнання. На сайтах офіційних дилерів особливо підкреслено наявність нової розважальної системи у салоні та передні крісла з масажем. До речі, це єдина закупівля авто дорожче мільйона у Чернівецькій області.

25 грудня ДП «Слов’янський лісгосп» Донецької області терміново придбав на відкритих торгах в єдиного учасника пару компактних кросоверів SUZUKI Sx-4 S-Cross 2023 року випуску за 2,2 млн грн. Вже за кілька днів лісники перевели за них гроші постачальнику. Нагадаємо, що Слов’янск наразі регулярно обстрілюється російськими військами.

Електромобілем – по блекауту

Постійна загроза тривалих блекаутів через атаки росіян по енергетичній інфраструктурі, яку, враховуючи досвід 2022 року, очікували по всій країні, спонукала деяких бюджетників до дивних решень. У місцевої влади в деяких регіонах України зʼявилося бажання придбати електромобілі. 

Так, управління ЖКГ Лозівської міськради на Харківщині придбало за 1,5 млн грн електромобіль Volkswagen ID4 PRIME. А управління соціального захисту цього ж міста віддало 2,5 млн грн за пару електромобілів. Ще один електромобіль, але вже Honda eNSL, вирішило взяти управління молоді та спорту Богодухівської міськради також на Харківщині.

Однак за чисельністю придбаних електромобілів цього року переможцем став Миколаїв. Чотири білих електромобілі MG 4 STD за 991 тисячу гривень кожен придбав виконком Миколаївської міськради. Ще пару електричних Nissan Leaf купило місцеве комунальне підприємство вдвічі дешевше. 

Місцева влада та комунальні підприємства у поодиноких випадках вказували у ProZorro метою придбання автомобілів посилення спроможності тероборони чи допомогу захисникам України. Натомість ми спостерігали багато спроб засекретити звичайні оновлення автопарку. 

Хоча наприкінці року ProZorro відкрило можливість для замовників вносити обґрунтування закупівлі, ним користувалися рідко та формально. Лише розголос у медіа та соцмережах багатомільйонних автомобільних контрактів змушує виправдовуватися перед громадськістю. 

Саме так сталося із закупівлею 13 грудня КП “Миколаївські парки” восьми “паркетників” Suzuki за 7,2 млн грн. Вже після скандалу мерія та Головне управління розвідки запевнили, що закупівля відбувається в інтересах оборони країни. 

З урахуванням жорсткого бюджетного дефіциту суспільна увага до закупівель автомобілів у 2024 році, вочевидь, тільки посилиться. Та чи поступляться розпорядники бюджету на третьому році великої війни своїм звичним рівнем автомобільного комфорту? 

автомобілі, закупівля, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER