“Виняткова мистецька цінність” в Одесі комісія рекомендувала не зносити пам’ятники Воронцову та Пушкіну

Знесення пам'ятника Пушкіну в Одесі

В Одеській міській раді пройшло засідання історико-топонімічної комісії, де розглядалося питання знесення пам’ятників російським культурним діячам. Найбільше обговорень викликали пам’ятники поету Олександру Пушкіну та князю Михайлу Воронцову.

Про це повідомили в пресслужбі міської ради, передає Nikcenter.

Члени комісії перевіряли чи підпадають монументи під дію законодавства про заборону пропаганди російської імперської політики. Однак, кінцеве рішення викликало здивування в умовах повномасштабного вторгнення.

Пам’ятник Пушкіну розташований на території Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а тому не підлягає переміщенню.

«Це одна з найвидатніших на території Одещини пам’яток монументального мистецтва, становить виняткову мистецьку цінність. Комісією рекомендовано залишити його на місці», – йдеться в повідомленні міської ради.

Також комісія рекомендувала не зносити монумент російському князю Михайлу Воронцову, оскільки він нібито становить виняткову мистецьку цінність. Водночас на пам’ятник все ж чекають деякі зміни: комісія рекомендувала скоротити його назву для державного реєстру «Пам’ятник М.С. Воронцову».

Варто додати, що головою історико-топонімічної комісії є заступник мера Одеси Павло Вугельман, який відзначився корупційними скандалами. Він разом з Геннадієм Трухановим є головними фігурантами справи про заволодіння коштами під час продажу заводу «Краян». Зокрема чиновники привласнили 92 мільйони гривень бюджетних коштів.

Журналісти Nikcenter з’ясували, що на родичів заступника міського голови Одеси Павла Вугельмана оформлено одинадцять обʼєктів нерухомості в Одесі та області, загальна вартість яких може становити близько 70 млн грн. Водночас сам чиновник, його дружина та троє дітей подружжя офіційно не мають жодного нерухомого майна.

Нагадаємо, міська рада Одеси проголосувала за демонтаж і перенесення пам’ятника Катерині ІІ. 43 депутати проголосували за відповідне рішення, ніхто не голосував проти. Окрім того, депутати вирішили демонтувати та перенести пам’ятник російському полководцю Олександру Суворову.

Раніше повідомлялося, що одесити разом з мером підтримали знесення пам’ятника Катерині ІІ. В Одесі завершилося голосування з приводу подальшої долі пам’ятника засновникам міста. Більшість опитаних висловилися за демонтаж монумента присвяченого Катерині ІІ.

історична пам'ятка, Одеська міська рада, Одеські новини, пам'ятник, ЮНЕСКО

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER