Прокуратура Миколаївщини вимагає повернути землі заповідника вартістю 15 мільйонів гривень

Незаконна приватизація заповідника Лагодівський

Казанківська селищна рада у Миколаївській області незаконно передала у приватну власність землі природно-заповідного фонду. Земельна ділянка входить до місцевого заказника «Лагодівський».

Про це повідомили в Миколаївській обласній прокуратурі, передає Nikcenter.

Ще у 2020 році землі природно-заповідного фонду потрапили у приватні руки. Новий власник використовував ділянку для ведення селянського господарства. Проте, передача землі з заповідного фонду заборонена українським законодавством.

«Відповідно до статті 83 Земельного кодексу України землі під об’єктами природно-заповідного фонду належать до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність», – йдеться в повідомленні прокуратури.

Щоб повернути земельну ділянку територіальній громаді, Баштанська прокуратура звернулася до суду. В позові прокурори поставили вимогу повернути землю з природно-заповідного фонду – ландшафтного заказника місцевого значення «Лагодівський» площею 2 гектари. Її вартість оцінили в 15 мільйонів гривень.

Варто додати, це не перший випадок, коли Казанківська селищна рада незаконно роздає землі заповідника. Так, на початку 2023 року правоохоронці з’ясували, що три роки тому у приватну власність передали ще 2 гектари землі.

Ділянку використовували для ведення селянського господарства. Її ціна складає близько семи мільйонів гривень. Баштанська окружна прокуратура через суд довела незаконність передачі земельної ділянки. Наразі земля повернута громаді.

Окрім того, через суд прокуратура відновлює права держави на землі лісового фонду. Зокрема, Миколаївська міська рада без повноважень розпорядилася ділянками підприємства «Миколаївське лісове господарство». В результаті в приватну власність потрапили земельні ділянки в прибережній захисній смузі річки Південний Буг. Нові власники планували на земельних ділянках збудувати будинки.

Нагадаємо, територіальній громаді Миколаївщини повернули земельну ділянку на узбережжі Чорного моря. Коблівська сільська рада передала у приватну власність земельну ділянку в курортній зоні «Коблево». Господарський суд визнав рішення незаконним.

Раніше повідомлялося, що фірма, яка планувала будувати біля автовокзалу у Миколаєві супермаркет, повернула місту земельну ділянку. Орендар зробив це, не чекаючи рішення суду. Йдеться про територію площею 1400 кв. м вартістю 2,6 млн грн.

заповідник, земельна ділянка, миколаївська область, Прокуратура, суд

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER