Буряк, яйця і картопля за подвійною ціною: миколаївська фірма постачала харчування військовим за найвищими цінниками – Рахункова палата

ТОВ «С-Росток», що зареєстроване на Миколаївщині і повʼязане із політичною партією «Наш край», постачало комплекти продуктів харчування для військових за найвищою ціною серед усіх контрагентів Міноборони України. 

Про це йдеться у розслідуванні Nikcenter «Високі цінники на продукти і постачання форми з Туреччини: миколаївські компанії освоюють оборонні закупівлі». 

У нещодавно оприлюдненому звіті Рахункової палати повідомляється, що згідно з аналізом, проведеним за перше півріччя  2023 року, миколаївське ТОВ «С-Росток» постачало на замовлення Міністерства оборони України комплекти продуктів харчування за найвищою ціною серед загалом восьми компаній-постачальників. «С-Росток» платили за комплект по 144,06 грн, тоді як найменша вартість складала 137,04 грн за одиницю.

Дані зі звіту Рахункової палати

Згідно зі звітом, серед усіх структур сектору безпеки такі послуги виявилися найдорожчими саме у Міноборони. Найменше за один комплект продуктів харчування платила Служба безпеки України – 92,45 грн. 

Аналіз вартості окремих продуктів харчування, що поставлялися на замовлення Міноборони, показав, що на деякі позиції миколаївська компанія встановила найвищу ціну. Подекуди вона була більшою за ринкову удвічі – так, закупівельна ціна буряка у ТОВ «С-Росток» становила 20,0 грн за кг, при цьому закупівельна ціна такого овочу у секторі безпеки і оборони складала 10,25 – 15,38 грн/ кг. 

Курячі яйця ТОВ «С-Росток» поставляло по 9 грн за штуку проти 5,23 і 5,46 грн/шт., за якими закуповували Нацгвардія і СБУ. Капуста у миколаївської компанії коштувала 25 грн/кг проти 19,29, грн/кг, за якими закуповувала Державна прикордонна служба. 

Картоплю для військових «С-Росток» поставляло по 17,7 грн/кг проти 7,76 грн/кг, за якими закуповувала СБУ. 

Дані зі звіту Рахункової палати

Загалом, за даними аудиторів, протягом січня-червня 2023 року ТОВ «С-Росток» поставило на замовлення Міноборони 9 317 200 одиниць комплектів продуктів харчування. Виходячи із ціни одного комплекту, загальна вартість наданих послуг сягає понад 134 млн грн за пів року. 

Рахункова палата також встановила, що Міноборони обирало підрядників, не орієнтуючись на їхні цінові пропозиції. Так, департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Мініоборони не отримував цінові пропозиції від деяких компаній, серед яких і миколаївське ТОВ «С-Росток». Не знайшли аудитори і документів щодо визначення переможців за економічно привабливою ціновою пропозицією.

Крім того, аналізуючи ризики співпраці Міноборони із обраними постачальниками, Рахункова палата звернула увагу на те, що ТОВ «С-Росток» фігурує у 54-х судових рішеннях за сімома адміністративними, 20-ма господарськими та двома цивільними справами. 

Зрештою, проаналізувавши всі закупівлі харчування для військових, що були здійснені Міноборони у першому півріччі 2023-го, аудитори дійшли висновків про непрозорість проведення закупівель.  

«Зазначене свідчить про недотримання Міноборони принципів прозорості здійснення закупівель, а відсутність конкурентності створює ризики корупції», – йдеться у звіті Рахункової палати. 

Згідно з даними Єдиного реєстру юридичних осіб, ТОВ «С-Росток» зареєстроване понад 16 років тому у селі Іванівка на Миколаївщині. Компанія належить Катерині Васильєвій (50%), Джамшеду Спдрідінову (39,25%) і Рустамджану Садрідінову (10,75%). Катерина Васильєва, якщо вірити реєстру, керує рядом компаній, що належать депутату Миколаївської міської ради від «Нашого краю» Сергію Кантору. Рустамджан і Джамшед Садрідінови – брати депутата Миколаївської обласної ради також від «Нашого краю» Тахіра Садрідінова. 

Нагадаємо, у розслідуванні «Високі цінники на продукти і постачання форми з Туреччини: миколаївські компанії освоюють оборонні закупівлі» Nikcenter також розповів про успіхи компанії Тахіра Садрідінова на закупівлях військової форми для Нацгвардії. 

закупівля, міноборони


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER