34 мільйони за ремонт сільського ліцею: на Миколаївщині підрядник заклав у кошторисі завищені ціни на матеріали

 

Березнегуватська селищна рада уклала договір на ремонт ліцею із компанією «Нікопольська-СТК» вартістю 34 млн грн. Підрядник виграв тендер без конкурсу і завищив вартість будівельних матеріалів вдвічі.

Про це повідомляє Nikcenter з посиланням на інформацію в системі ProZorro.

Мурахівський сільський ліцей, за офіційними даними, розраховано на 200 учнів, фактично у ньому навчається 85 осіб. Торік школа школа була пошкоджена російським обстрілом. Тож відділ освіти Березнегуватської селищної ради провів відкриті торги з особливостями та закупив дороговартісні послуги з капітального ремонту закладу.

Підряд з очікуваною вартістю понад 37 млн грн зацікавив єдину компанію – ТОВ «Нікопольська-СТК», – що зареєстрована у Дніпропетровській області. Учасник зголосився виконати ремонт на три мільйони дешевше, за 34,5 млн грн.

Вибірковий аналіз кошторису, проведений журналістом Nikcenter, показав суттєве завищення цін на будівельні матеріали від ринкового рівня, іноді більше ніж вдвічі.

Зокрема, мінеральний утеплювач Техноруф Н ЕКСТРА товщиною 100 мм порахований за ціною 562 грн/кв.м. Між тим, дилер виробника наразі пропонує цей утеплювач у перерахунку на 1 квадратний метр за ціною 140 грн, інші продавці – по 150 грн/куб. м.

Якщо березнегуватські освітяни погодилися платити за профнастил марки НС-35 за ціною 357 грн за квадратний метр, то управління ДСНС Запорізької області через РroZorro придбало його у вересні по 264 грн/кв. м.

Тротуарну плитку для Мурахівського ліцею взяли по 469 грн/кв. м, тоді як неподалік Кривоозерська селищна рада платила вдвічі менше, 252 грн/кв. м з ПДВ.

Останнім часом розпорядники бюджетних коштів, як-от департамент містобудування Миколаївської ОВА, пояснюють високі ціни на матеріали у кошторисах тим, що у проєктах, розрахованих на два та більше років, заздалегідь закладається інфляція.

Капремонт Мурахівського ліцею також триватиме до грудня 2025 року. Але, відповідно до затвердженого графіка виконання робіт, заміна віконних блоків має відбутися у листопаді-грудні цього року. Тож пояснити інфляцією вартість віконних блоків 4632 грн за квадратний метр у мурахівському кошторисі неможливо. Відповідно до аналізу видання «Наші гроші», у жовтні цивільні замовники купували металопластикові віконні блоки за ціною 2,3 – 3,8 грн/кв. м

Херсонське минуле обранця березнегуватських освітян

Треба зауважити, що «Нікопольська-СТК» не вперше помічена у завищенні цін під час виконання ремонтів бюджетних закладів.

У 2020 році слідчі херсонської поліції під час досудового розслідування виявили розтрату бюджетних коштів шляхом завищення вартості виконаних робіт та внесення недостовірних відомостей в акти виконаних робіт при проведенні реконструкції ЗОШ №26 м. Херсона.  Але матеріали справи зникли з архіву поліції. Принаймні, під час інвентаризації кримінальних проваджень у приміщеннях Херсонського РУП ГУНП після звільнення міста від росіян, справу не знайшли.

ТОВ «Нікопольська-СТК» зареєстроване у м. Нікополь Дніпропетровської області (власник – Станіслав Поган). Основним видом діяльності вказаний ремонт автотранспортних засобів. Але фірма за останні роки виконала держзамовлень на 235 млн грн, переважно з ремонту будівель. Втім, цього року контракт на ремонт Мурахівського ліцею став першим для компанії. Але, схоже, керівництво фірми знайшло себе у Березнегуватому. Місцевий відділ освіти вже оголосив про намір укласти з ТОВ «Нікопольська-СТК» ще один контракт, вартістю 23,7 млн грн, на капремонт Березнегуватської гімназії №1. Тут дніпряне отримають 8 млн грн авансом.

Раніше Nikcenter повідомляв, що за реконструкцію дитсадка у Коблевому заплатять 44 мільйони «улюбленій» фірмі чиновників ОВА

ремонтні роботи, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER