Менше 70 в регіоні: де на Миколаївщині найменше відкрилося шкіл і дитсадків

Укриття в школі

В Миколаївській області наразі комісії дозволили працювати очно 55 школам та 11 закладам дошкільної освіти. За даними управління освіти і науки ОВА, до кінця поточного навчального року планують відкритися значно більше дитсадків – 64. Головною вимогою для офлайн-роботи навчальних закладів залишається наявність обладнаних укриттів.

Про це йдеться в матеріалі Nikcenter “Уроки “розпилу”: хто отримав 130 млн за ремонти підвалів у школах та дитсадках Миколаївщини”.

За результатами перевірок, на вересень 2023 року найменше актів обстеження захисних споруд з позитивними висновками отримали навчальні заклади Баштанського району, який зазнав великої шкоди внаслідок російських обстрілів. Відтак, саме у цьому районі найменша кількість шкіл і садочків є готовими або обмежено готовими для того, щоб прийняти учнів. Загалом рятувальники дозволили працювати очно лише трьом школам та одному дитсадку на Баштанщині. 

Інфографіка про шкільні укриття
Стан укриттів у школах та дитсадках Миколаївщини. Інфографіка Nikcenter

Слідом йде Вознесенський район з 9 закладами середньої освіти та трьома – дошкільної.

У Первомайському районі позитивні висновки комісій отримали 20 шкіл та три дитячих садка. Серед них – ряд закладів середньої освіти Південноукраїнська: через близькість до АЕС більшість із них мають протирадіаційні укриття. 

Найбільше навчальних закладів, які можуть прийняти учнів, – у Миколаївському районі, до якого входить й обласний центр.  Офіційно для учнів тут можуть відкрити 23 школи та 4 дитсадка. Однак в обласному центрі виконавчий комітет Миколаївської міської ради вирішив навчати дітей дистанційно заради їхньої безпеки. Тут відкрилися лише кілька дитсадків, в яких облаштували укриття.

Всього на балансі дитсадків та шкіл Миколаївської області знаходяться 138 сховищ та протирадіаційних укриттів. Також є 204 найпростіших укриття – підвали та цокольні поверхи. Однак більшість з них – занедбані та потребують ремонтів.

Зазначимо, що журналісти Nikcenter проаналізували закупівлі ремонтів укриттів на 130 млн грн. Більшу частину підрядів віддали без тендерів, а на деяких ще й переплатили. Про порушення на дитячій безпеці читайте детальніше в матеріалі Nikcenter “Уроки “розпилу”: хто отримав 130 млн за ремонти підвалів у школах та дитсадках Миколаївщини”.

захисні укриття, навчання, школи


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER