В Одесі попрощалися із загиблими воїнами 126-ї бригади, які обороняли Херсонщину. Фото

13 серпня в Одесі провели в останню путь двох захисників України – Едуарда Ращука та Олексія Задорожного, які обороняли Херсонщину від російських окупантів. Кореспондент Nikcenter був присутній на прощанні із воїнами та поспілкувався з їхніми побратимами. 

Едуард Ращук, який у війську отримав позивний «Дід», був найстаршим у підрозділі, що носить назву «Химера». Загиблому військовому було 58 років. Побратими розповідають: такий позивний чоловік отримав не тільки через вік, а ще й через риси свого характеру – був добрим і буркотливим.

«Дід завжди був такий усміхнений, позитивний такий. Найстарша людина в підрозділі. Свої обов’язки він виконував на всі сто відсотків. Тобто все, що від нього залежало, він виконував повністю», – розповідає його побратим із позивним «Орел», який боронить Україну з першого дня повномасштабного вторгнення. 



Прощання із учасниками російсько-української війни

Брати «Діда» по війську розповідають: чоловік мав проблеми зі здоровʼям, та це не завадило йому добровільно стати на захист країни. 

Вшанувати памʼять загиблих захисників прийшли їхні побратими

Із 2014 року чоловік допомагав українським військовим, займаючись волонтерською діяльністю. Знайомі, друзі та побратими загиблого пригадують, що Едуард Ращук завжди допомагав оточуючим, був сміливим воїном і справжнім чоловіком.

«Пацанів відстоював, нікого ніколи не ображав, не кидав, всім допомагав. Це правда. Віддавав своє і останнє. Ми разом брали участь у бойових діях. Кращого командира в житті я не бачив. Ми всі на нього рівнялися і всі дивилися. Він був одним з тих людей, які надають мотиваційного духу якогось, хоробрості.  Для меняе це втрата більше, ніж побратима. Для мене це втрата друга», – розповів побратим «Діда» із позивним «Вікінг».

Восени 2022 року президент України Володимир Зеленський особисто нагородив Едуарда Ращука Орденом «За мужність» 3 ступеня. 10 серпня, захищаючи Україну, воїн із позивним «Дід» загинув. 

За два дні до загибелі Едуарда Ращука від рук російських окупантів загинув його побратим, військовий 126-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Олексій Задорожний.

Прощання з загиблими відбулося за участі військових

Чоловік став до лав Збройних сил України в середині березня 2022 року, на початку повномасштабної російсько-української війни. 

«Ми не могли сидіти на одному місці, коли в Україні було ось таке лихо. Він (з початку повномасштабної війни – Ред.) став більш дорослим, більш сильним. Завжди був веселий та завжди допомагав», – розповів про загиблого воїна його товариш. 


Містяни прийшли на похорон, щоб віддати шану загиблим захисникам України

Прощання із загиблими воїнами, які віддали свої життя за Україну, відбулося біля Будинку офіцерів. Віддати шану військовим прийшли містяни та побратими загиблих, які розділили біль втрати з їхніми родинами. 

Раніше у Миколаєві попрощалися із учасником АТО та російсько-української війни Олегом Кравцем, який був відомим громадським діячем. Чоловік загинув, обороняючи Бахмут.

 

Фото Альони Соломонової 

військовий, Одеса, Одеські новини


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER