Щонайменше 6 російських підрозділів обстрілювали херсонців під час евакуації після підриву ГЕС – розслідування

Жертви російських обстрілів під час евакуації на Херсонщині

Під час порятунку цивільних від затоплення на Херсонщині росіяни збільшили інтенсивність обстрілів. Атаки по евакуації здійснювало щонайменше шість підрозділів Збройних сил РФ, внаслідок чого загинули десять цивільних, ще 69 – дістали поранень.

Про це йдеться в розслідуванні Nikcenter “Евакуація під прицілом: які російські бригади вбивали херсонців під час порятунку від затоплення”.

За відео, на яких зафіксовані атаки росіян, та дописами в десятках окупаційних ресурсів журналісти встановили підрозділи, причетні до обстрілів евакуації. Ці дані підтвердили і в українській розвідці.

Зокрема, серед підрозділів, які обстрілювали Херсонську область під час евакуації, – 387-й мотострілецький полк, який створили для участі  в повномасштабному вторгненні в Україну. Заступник командира полку – ексдепутат Держдуми Олександр Шерін.

Заступник командира 387-го мотострілецького полку майор Олександр Шерін
Майор Олександр Шерін на відео одного з російських воєнкорів

До обстрілів причетна і 205-а мотострілецька бригада, яка підірвала греблю Каховської ГЕС. Ударів завдавали і найманці кримської ПВК “Лівадія”. Зокрема, вони вдарили по двох евакуаційних катерах біля Херсона, коли там знаходилися волонтери та рятувальники.

Також участь в ударах по затопленій Херсонській області брали дві бригади зрадників з Криму. Йдеться про 126-у окрему гвардійську бригаду берегової оборони ЧФ Росії та про 8-й артилерійський полк РФ. Ці підрозділи сформували в Криму після окупації півострова. До них приєдналося чимало військових, які зрадили українській присязі.

Російські бригади, які обстрілювали Херсонщину та наслідки
Російські бригади, які обстрілювали Херсонщину та жертви їхніх атак. Інфографіка Nikcenter

Примітно, що невдовзі після безжальних обстрілів затопленого Херсона 8-й артилерійський полк отримав “підвищення” від Путіна. Полку присвоїли звання “гвардійський” за “масовий героїзм і відвагу”. Його командир – підполковник Дмитро Жарких раніше часто приїжджав у Херсон до свого батька.

Дмитро Жарких та Путін
Підполковник Дмитро Жарких разом в Володимиром Путіним. Скриншот з відео росЗМІ

Детальніше про те, військові з яких підрозділів причетні до злочинів проти цивільних під час евакуації, читайте в розслідуванні Nikcenter “Евакуація під прицілом: які російські бригади вбивали херсонців під час порятунку від затоплення”.

воєнні злочини, ворожі обстріли, Херсон

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER