Евакуація під прицілом: які російські бригади вбивали херсонців під час порятунку від затоплення

Після підриву росіянами Каховської ГЕС паводок затопив понад 30 населених пунктів на Херсонщині. Рятувальники та волонтери на катерах та рибальських човнах витягали цивільних із заповнених водою осель. Ризикуючи життям, вони направлялися за постраждалими і до окупованих територій. 

Та після теракту на ГЕС ворог лише посилив артилерійський терор Херсонщини. Під час порятунку від затоплення під ворожим вогнем загинули 10 цивільних, ще близько 70 були поранені.

Які саме підрозділи РФ стріляли по затоплених Херсону і селах під час евакуації цивільних, дізнався Nikcenter.

Порятунок під обстрілами

Частина Херсонщини з осені 2022 року потерпає від щоденних ворожих обстрілів, інша – досі знаходиться в окупації. 6 червня 2023 року росіяни нанесли непоправну шкоду всьому регіону – підірвали греблю Каховської ГЕС.

Волонтери на катерах і човнах рятують цивільних
Волонтери на катерах і човнах вивозять цивільних з затоплених осель

Військові, рятувальні служби та волонтери з усієї країни з першого дня теракту попрямували до затоплених населених пунктів, щоб рятувати постраждалих людей та тварин від стихії. Станом на 20 червня спецслужбам та волонтерам вдалося евакуювати майже 3,8 тисяч людей та 284 тварини.

Та навіть під час порятунку цивільних рашисти не припиняли наносити удари по Херсону та області.

Брати Денис та Олег Мєломєдови вирушили допомагати потерпілим херсонцям, як тільки дізналися про руйнування греблі. Волонтери евакуйовували постраждалих з найбільш затопленого мікрорайону міста – Острову. Брати розповідають: рівень води в деяких місцях був настільки високим, що жителі багатоповерхівок спускалися в човен через піддашки під’їздів. 

Волонтери Мєломєдови у затопленому Херсоні
Брати Мєломєдови під час порятунку людей у Херсоні. Фото з особистого архіву

Денис каже, що за пʼять днів їхнього порятунку херсонців не було обстрілів лише один день. Російські війська намагалися завдавати ударів по всіх точках евакуації. 

Один із численних обстрілів застав волонтерів прямо в човнах.

“Ми якраз в цей момент були на Острові, стояли біля під’їзду, чекали людей, щоб вони вийшли. Потім пролунав дуже гучний вибух. Посипались шматки скла, уламки снаряду. Я побачив, що пасажиру, дідусь 93 років, потрапило в голову. Від нас за метрів 15 чи 20 снаряд потрапив у дерево”, – розповів Денис Мєломєдов.

Росіяни обстрілюють затоплений Херсон
Один з обстрілів затопленого Херсона під час евакуації 8 червня: снаряди влучають поруч з човнами. Фото Стаса Юрченка

По два береги Дніпра

Ризикуючи, волонтери вирушили евакуйовувати людей і з тимчасово окупованих Олешок, які знаходяться на лівому березі Херсонщини. Спланувати маршрут чи план дій було неможливо через високу ймовірність ворожих обстрілів.  

“Найбільшим ризиком було просто потрапити під обстріл. Не було ніякого точного маршруту, не було нічого. Планувати маршрут заздалегідь було досить безглуздо. Частини будинків навіть не було видно, деякі позмивало”, – розповіли добровольці.

Евакуація на затопленій Херсонщині
Евакуація на Херсонщині: вода затоплювала приватні будинки до дахів

На жаль, порятунок постраждалих не завжди закінчувався успішно. Військові спробували евакуювати жителів Голої Пристані, але окупанти відкрили вогонь по човнах. Тоді загинуло троє цивільних, ще десять були поранені.

Загалом, за офіційними даними, кількість загиблих внаслідок обстрілів під час евакуації сягнула десятьох людей, 69 місцевих жителів дістали поранень.

Поранені росіянами цивільні з окупованої Херсонщини
Поліцейські рятують жінку, поранену російським обстрілом під час евакуації з лівобережної Херсонщини. Фото МВС України

Журналісти витягнули пости з чотирьох десятків ворожих телеграм-каналів та структурували їх за допомогою спеціально розробленого командою Nikcenter бота. Так почалися пошуки відео, які допомогли б встановити російські підрозділи, чиї обстріли вбили цивільних на затопленій Херсонщині.

Здебільшого у відео обстрілів фігурують окупанти з мотострілецьких та десантних формувань, які займають позиції у першій лінії оборони на лівому березі. Такі ж дані надали джерела в українській розвідці.

Зокрема, за даними розвідників, за обстрілами евакуації стоїть новосформований 387-й мотострілецький полк. 

Хто обстрілював Херсонщину під час затоплення
Хто обстрілював Херсонщину під час затоплення та до яких жертв це привело. Інфографіка Nikcenter

Окупанти Олешок та їхнє командування

Наших парней затопило, потеряли всё в землянках”, – писали в соціальній мережі “ВКонтакті” росіянки після підриву ГЕС. Тоді вони просили скинутися на човни та плівку для російського 387-го мотострілецького полку

В РФ пишуть про затоплені позиції окупантів на Херсонщині

Судячи з відео, які публікували ворожі воєнкори та сам підрозділ, їхні позиції знаходяться в районі Олешок, Антонівського мосту. Штаб з командуванням загарбники заховали серед хвойних насаджень, ймовірно поблизу Олешківських пісків. Окупанти продовжують використовувати природній парк як місце для стрільбищ та інших навчань.  

Тренування окупантів в Олешківських пісках на Херсонщині
Росіяни з 387 полку тренуються, ймовірно, в природному парку Олешківські піски. Скріншот з відео окупантів

Про 387-й мотострілецький полк відомо небагато, адже його створили саме заради участі у вторгненні в Україні. Підрозділ сформували з мобілізованих з Тульської, Липецької та Рязанської областей. Він входить в систему російської територіальної оборони.

Своє командування окупанти з мотострілецького підрозділу також “засвітили” самі. У квітні 2023 року група військових записала відео зі скаргами на зниклу техніку та погане забезпечення.

Мобілізовані назвали прізвища командира полку та його заступника: полковник Давидов та майор Шерін. Останній виявився вкрай медійним.

Заступник командира 387-ї мотострілецької бригади РФ Олександр Шерін
Заступник командира 387-ї бригади Олександр Шерін. Скріншот з відео російських воєнкорів

Олександр Шерін – ексдепутат Держдуми та раніше Рязанської Думи від партії ЛДПР, яку очолював Жириновський. З жовтня 2022 року Шерін виконує в полку воєнно-політичну роботу: готує вояк до бойових завдань, контролює рівень дисципліни та відданості. Також заступник керівника полку проводив пропагандистські “уроки мужності” зі школярами херсонських шкіл. 

Після підриву військовими РФ Каховської ГЕС Шерін записав 17-хвилинне відео з ключовими тезами роспропаганди. Нібито, “за терактом стоять фашисти на чолі з Зеленським”, а ЗСУ “обстрілюють евакуацію лівого берегу”.

Серед тих, хто обстрілював правий берег Херсонщини, – бригада, яка, за даними розвідки, і виконала наказ з руйнування Каховської ГЕС. Це 205-а мотострілецька “казача” бригада РФ з Будьоновська.

Як з’ясували журналісти “Схем” та “Слідства.Інфо”, приблизно з осені 2022 року цим підрозділом командує полковник Роман Тітов. У ГУР повідомляють, що Тітов залучений до бойових дій в Україні ще з 2015 року.

Командир 205-ї бригади РФ полковник Тітов
Командир 205-ї бригади РФ Роман Тітов. Фото з особистої сторінки в “Одноклассниках”

Кримські найманці під командуванням “Мазая”

Кілька телеграм-каналів окупантів Херсонщини з першого дня руйнування ГЕС регулярно публікували кадри аеророзвідки, зловтішаючись від того, як затопило обласний центр. Росіяни вистежували пересування човнів на підконтрольній Україні території.

15 червня один з ворожих ресурсів опублікував відео мінометного удару по двох катерах біля залізничного мосту до мікрорайону Острів.

Загарбники не зважили на те, що човни були не військовими, а в одному з них знаходилися люди в цивільному.

Удар росіян по евакуаційних човнах на Херсонщині
Удар росіян по евакуаційних човнах біля Херсона. Скріншот з відео окупантів

Невдовзі американський журналіст Ділан Бернс впізнав на цьому відео човни волонтерів, чию роботу він знімав у момент обстрілу. За його словами, тоді постраждав британський волонтер. А Генеральна прокуратура повідомила про двох поранених українських рятувальників.

Робота волонтерів, постраждалих від російського обстрілу біля Херсона
Журналіст Ділан Бернс фотографував роботу волонтерів, які згодом постраждали від російського обстрілу

Публікуючи відео обстрілу, окупанти вказали, що його здійснили найманці ПВК «Лівадія». Також їх згадували при вихвалянні ударами по буксиру, який намагався розчистити шлях для проходу катерів в тому ж мікрорайоні. Пишалися найманці і обстрілами під час евакуації з херсонських островів.

Військове формування “Лівадія” заснував голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов. Однак його вояки укладають угоду з приватною військовою компанією “Конвой”.  

В проросійських телеграм-каналах показували, як “аксьоновці” втікали зі своїх затоплених позицій. Їхньою “евакуацією” нібито опікувався сам командир підрозділу на Херсонському напрямку. Це Костянтин Пікалов з позивним “Мазай”, який значиться  керівником компанії “Конвой”. Раніше іноземні розслідувачі повідомляли про його причетність до ПВК “Вагнер”.

Командир найманців з Криму Костянтин Пікалов з позивним "Мазай"
Командир найманців з Криму Костянтин Пікалов з позивним “Мазай”. Скріншот з телеграм-каналу російської “волонтерки”

Зрадники з кримської берегової оборони

Разом з кримськими найманцями ворожі ресурси періодично згадують інших зрадників – 126-у окрему гвардійську бригаду берегової оборони ЧФ Росії, яка також базується в окупованому Криму. На початку вторгнення ця бригада наступала на Миколаївщині та Херсонщині, зокрема вела бої за Антонівський міст.

Їхній командир полковник Андранік Гаспарян під час вторгнення отримав від диктатора Путіна звання Героя Росії. 

Полковник РФ Андранік Гаспарян
Командир 126-ї бригади берегової оборони ЧФ Росії полковник Андранік Гаспарян. Фото з росЗМІ

А 8-й артилерійський полк РФ нагородили відразу після жорстоких обстрілів затопленої Херсонщини. Він регулярно фігурував у зведеннях ворожих воєнкорів через удари по правому березі. 30 червня 2023 року російський президент надав підрозділу звання “гвардійського” за “масовий героїзм і відвагу”.

Командир полку – підполковник Дмитро Жарких. Раніше він часто бував у Херсоні, де жив його батько.

Його вже розшукує СБУ через порушення правил ведення війни. Бійці цього підрозділу за наказом Жарких в кінці 2022 року обстріляли житлові квартали Херсона. Тоді загинуло 11 цивільних.

Командир 8-го артилерійського полку РФ Дмитро Жарких та Путін
Командир 8-го артилерійського полку РФ Дмитро Жарких народився в Херсоні, а тепер керує обстрілами рідного міста. Скріншот з відео росЗМІ

Від теракту на ГЕС до ударів по цивільних

Наслідки російського теракту на Херсонщині ліквідовують і досі. Добровольці, які рятували людей від затоплення, очікують на звільнення лівобережжя, аби допомогти місцевим жителям і там. На противагу волонтерам, які, ризикуючи загинути, рятують все живе, стоять конкретні російські окупанти, які готові вбивати беззахисних цивільних та нищити все на своєму шляху. 

Після повернення волонтерів Мєломєдових, які на свій страх і ризик вирішили евакуйовувати цивільних з окупованого лівого берега, військові сказали, що їм дуже пощастило – “народилися в сорочках”. Адже, за словами захисників, які допомагали проводити евакуацію, росіяни будь-якими способами намагалися завдати втрат ЗСУ і не зважали на жертви серед цивільних.

Та того разу усі люди і тварини, яких евакуювали добровольці, успішно потрапили на контрольовану Україною територію.

“Люди були дуже раді, дуже вдячні. Їх забрали, дали притулок. Усі, хто хотів із тваринами, тих забрали з тваринами”, – додав Денис Мєломєдов.

Затоплений Херсон після підриву ГЕС
Херсонці йдуть затопленими вулицями, рятуючись від паводку

Ворожі обстріли під час евакуації постраждалих від затоплення цивільних фіксували не лише українські правоохоронці. В один із днів за ліквідацією наслідків російського теракту та порятунком херсонців спостерігали і представники Міжнародного кримінального суду з генеральним прокурором України, які стали свідками обстрілу евакуації. 

Nikcenter встановив, які підрозділи армії РФ найбільш ймовірно завдавали ці свідомі злочинні удари. За фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, вже відкрито кримінальні провадження. Понести ж реальне покарання за вчинення злочинів проти мирних українців мають особовий склад та командири цих підрозділів. 

Автори: Оксана Орсач, Альона Петрук

війна в Україні, воєнні злочини, ворожі обстріли, окупація, Херсон


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER