Путін нагородив полк, який обстрілював затоплену Херсонщину – командир підрозділу має херсонське коріння

Командир 8-го артилерійського полку РФ Дмитро Жарких та Путін

Президент РФ підписав указ про присвоєння звання “гвардійського” 8-му артилерійському полку, який обстрілював Херсонську область під час евакуації через затоплення. Командира підрозділу Дмитра Жарких вже розшукує СБУ через артилерійський удар по Херсону, який забрав життя мирних жителів.

Про це повідомляє Nikcenter у матеріалі “Евакуація під прицілом: як російські бригади вбивали херсонців під час порятунку від затоплення”.

Як йдеться в указі російського диктатора, 8-й артилерійський полк отримав нове звання “за масовий героїзм і відвагу, стійкість і мужність”. 

Полк регулярно фігурував у зведеннях ворожих воєнкорів через удари по правому берегу Херсонської області, зокрема після підриву окупантами Каховської ГЕС. Деякі відео ударів свідчать про їхні атаки по човнах.

Удари росіян по затопленій Херсонщині
Артилеристи 8-го полку б’ють по затопленій Херсонщині. Скріншот з відео окупантів

8-й артилерійський полк сформували в 2014 році в окупованому Криму. Як повідомляли розслідувачі InformNapalm, до складу цього підрозділу армії РФ доєдналося чимало військовослужбовців-зрадників, які до окупації служили в українській 406-й окремій артилерійській бригаді ВМС.

Зараз полком командує підполковник Дмитро Жарких, який раніше часто бував у Херсоні, де жив його батько. 

Командир 8-го полку РФ Дмитро Жарких
Командир артилеристів з 8-го полку РФ Дмитро Жарких отримав нагороду від Путіна після удару по цивільних херсонцях

31 грудня 2022 року Жарких отримав з рук Путіна орден мужності. За кілька днів до цього, а саме 24 грудня, 8-й полк обстріляв житлові квартали Херсона. Тоді через удари з РСЗВ “Град” загинуло 11 цивільних, ще 64 – були поранені.

СБУ встановила, що саме Дмитро Жарких віддав наказ нанести ті невибіркові удари по цивільних об’єктах у центральній частині Херсона. Йому вже оголосили підозру.

Детальніше про те, які російські підрозділи обстрілювали затоплену Херсонщину і перешкоджали евакуації цивільних, читайте в розслідуванні Nikcenter “Евакуація під прицілом: як російські бригади вбивали херсонців під час порятунку від затоплення”.

воєнні злочини, ворожі обстріли, Херсон


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER