Російське громадянство дружини, майно в РФ та люстрація: що відомо про нового очільника Одеської ОВА Кіпера

Напередодні Володимир Зеленський призначив нового керівника Одеської обласної військової адміністрації. Ним став екс-прокурор Олег Кіпер. Раніше він, обіймаючи посаду заступника генерального прокурора, був помічений у відпочинку за кордоном під час повномасштабної війни, а до того зміг обійти люстрацію. Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію про новоспеченого очільника Одеської ОВА та перевірив, яким майном володіє Кіпер. 

Російський паспорт дружини та відпочинок за кордоном під час війни

Олег Кіпер з дружиною Іриною. Фото зі сторінки у Facebook

Журналісти-розслідувачі проєкту “Схеми” виявили, що взимку, під час повномасштабного вторгнення, Олег Кіпер виїжджав за кордон. Там він провів свою відпустку, а пояснив виїзд “сімейними обставинами”, відмовившись назвати країну, до якої їздив. 

«У зв’язку з виниклими сімейними обставинами та необхідністю виїзду за кордон мною було подано заяву щодо надання мені відпустки з можливістю виїзду за кордон. Всі документи щодо права виїзду за кордон були надані компетентним органам для розгляду та після їх вивчення та з’ясування підстав, ними було надано відповідний дозвіл», – відповів Олег Кіпер журналістам через пресслужбу.

Поїздка нібито була обумовлена необхідністю змінити громадянство дружини з російського на українське. 

Проте, згідно з даними офіційної бази МВС РФ, російський паспорт Ірини Кіпер і досі дійсний.

 

Паспорт Ірини Кіпер не значиться серед недійсних в реєстрі МВС РФ

Авто за півтора мільйона, апартаменти на курорті та нерухомість в Києві і Одесі

Родині Олега Кіпера належить чималий перелік нерухомості. Згідно з декларацією за 2020 рік, найбільшою кількістю майна володіє його дружина Ірина. Зокрема, в її власності: дві квартири в Києві площею 151 м² і 90 м², три паркомісця та ще одна квартира в Одесі площею 85 квадратів у спільному володінні. Також на Ірину Кіпер записані апартаменти в Яремче. Загалом більшість майна сім’ї була набута в 2019 році.

Згідно з тою ж декларацією, в 2020 році Ірина Кіпер також спільно з громадянином РФ володіла квартирою в країні-агресорі. 

Олегу Кіперу, як свідчать дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, належить квартира в Києві. Також він винаймає будинок відпочинку в столиці терміном на 14 років. У його власності також зазначена автівка Toyota Camry 2020 року випуску, вартість якої зараз становить близько 1,5 млн грн. Крім того, в його декларації було вказано два види криптовалюти загальною вартістю в 4,9 та 9,3 мільйона гривень.

Також, згідно з декларацією, дружина Олега Кіпера володіла криптовалютою на майже 1 млн грн. У власності родини зазначалися і коштовні годинники та ювелірні вироби: три Rolex, по одному Audemars Piguet і Patek Philippe, два комплекти ювелірних прикрас Van Cleef & Arpels. 

Ірина Кіпер зареєстрована в Одесі як фізособа-підприємець 4,5 роки тому. Основним видом її діяльності зазначене надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Авто Toyota Camry 2020 року випуску. Ілюстративне фото

Чим відомий Олег Кіпер

Відомо, що Кіпер почав свою роботу в 2001 році в правоохоронних органах в Одеській області, в Котовській міжрайонній прокуратурі на посаді слідчого. 

Пізніше кар’єрними сходинками посади Олега Кіпера змінювалися – він був прокурором в Одеській та Івано-Франківській областях. 

Також, як повідомляють медіа, за часів Януковича Кіпера призначили заступником начальника одного з управлінь Генпрокуратури під керівництвом Віктора Пшонки. 

До цього ж, у 2014 році, експрокурор потрапив під закон про люстрацію і йому заборонили обіймати керівні посади. Однак у 2019 через суд йому вдалося домогтися скасування заборони. 

У червні 2020 року Кіпера призначили заступником прокурора м. Києва.

Раніше Центр журналістських розслідувань писав про те, як посадовці Одеської ОВА під час війни заробляли на гуманітарці для Миколаєва, який страждав від ворожих обстрілів майже щодня.

нерухоме майно, Одеса, Одеська ОВА, Олег Кіпер, паспорт Росії

Коментарів (2)

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER